Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στο μικροσκόπιο & ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τρίτη, 31 Ιουλίου, 2012
Σύμφωνα με όσα βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας από έκθεση 77 λιμάνια της Ελλάδας θέλουν άμεση συντήρηση και να γίνουν νέα έργα. Έκθεση για την κατάσταση των λιμανιών της Ελλάδας και τα έργα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμισή τους συνέταξε η Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού την οποία και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “το πρώτο θέμα”. Σε μία πολυνησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα που στηρίζεται στον νησιωτικό τουρισμό τα κακώς κείμενα δημιουργούν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Στην ελληνική ακτοπλοΐα το 80% των πλοίων είναι σύγχρονα όχι όμως και τα λιμάνια στα οποία καλούνται να καταπλεύσουν και να αποπλεύσουν. Αύριο θα έχουμε όλα τα λιμάνια που πρέπει να γίνουν έργα.

Λοιπόν, παίζουν με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και αυτό δεν είναι καλό. Η ανακρίτρια κ. Μπουρμπούλια “έφαγε” 12 χρόνια φυλακή. Το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 10 ετών και στον επιχειρηματία Τρίφωνα Αποστολόπουλο με αναστολή. Ακόμη, με αναστολή 8 ετών καταδικάστηκε, ο επικεφαλής της ΑΤΤΙΚΑΤ Π. Πανούσης, ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας εταιρείας Κ. Τσέλος. Επίσης, σε ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καταδικάστηκαν οι Θ. Κοντοράτος, Ε. Βαλλή, Ν. Μιχαλιός, Ν. Γαβαλάκης αλλά και ο δικηγόρος Σταύρος Κουμεντάκης. Ακόμη, ποινή φυλάκισης πέντε ετών επίσης με αναστολή, επιβλήθηκε στους Γ. Μελά και Δ. Λέκκα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αφορά σε εξαπάτηση επενδυτών με το «φούσκωμα» της μετοχής «Σιγάλας», αλλά και στα αδικήματα της δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας που φέρονται να διαπράχθηκαν από την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και τον επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλο. Σκοπός ήταν η πρώην ανακρίτρια που διενεργούσε την ανάκριση για τις μετοχές «φούσκες» να μην απαγγείλει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος ( απάτη) στους εμπλεκόμενους για το «φούσκωμα» της μετοχής «Σιγάλας». Μιλάμε για εγκλήματα, τρώνε χρόνια φυλακή, αλλά... με αναστολή. Θα μας τρελάνουν; Ίσως... με αναστολή.

Τελικά ο Ζαγκ Ρογκ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν έγινε μόνο προκλητικός στην ομιλία του κατά την έναρξη των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονται στο Λονδίνο αλλά από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι είναι και “υποκριτής”. Όπως γνωρίζεται στην εναρκτήρια τελετή είπε ότι In a sense, the Olympic Games are coming home tonight. This great, sports-loving country is widely recognized as the birthplace of modern sport. It was here that the concepts of sportsmanship and fair play were first codified into clear rules and regulations. It was here that sport was included as an educational tool in the school curriculum. The British approach to sport had a profound influence on Pierre de Coubertin, our founder, as he developed the framework for the modern Olympic Movement at the close of the 19th century “ και στα Ελληνικά “Κατά μία έννοια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται σπίτι τους απόψε. Σε αυτή τη μεγάλη χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό και αναγνωρίζεται ευρέως ως η γενέτειρα του σύγχρονου αθλητισμού. Ήταν εδώ που οι έννοιες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι κωδικοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε σαφείς κανόνες και κανονισμούς. Ήταν εδώ που ο αθλητισμός συμπεριλήφθηκε ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο σχολικό πρόγραμμα. Η βρετανική προσέγγιση στον αθλητισμού είχε βαθιά επίδραση στον Pierre de Coubertin, τον ιδρυτή μας, καθώς ανέπτυξε το πλαίσιο του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος στο τέλος του 19ου αιώνα”. Μετά την διεθνή κατακραυγή ο κ. Ρογκ έδωσε την εξής διευκρίνηση: “«Όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο μου είπα ότι η Βρετανία είναι “το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού” όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19ο αιώνα. Υπ’ αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών». Πρέπει να ντρέπεται ο Ζαγκ Ρογκ και θα πρέπει να είναι  ανεπιθύμητος στην ιερή πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου είναι το Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Και συνεχίζει ο “αδιάβαστος” κ. Ρογκ “η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών”. Πρέπει να στείλει επιστολή στον κ. Ρογκ ή Ραγκ (Rug) ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και να τον βάλει στη θέση του.

Ο αρχικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στη «Neue Osnabrücker Zeitung» επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθά, όταν δεν υπάρχουν αντιπαροχές. Στη συνέντευξη μιλούσε για την Ελλάδα. Τι αντιπαροχές θέλεις κύριε; Μήπως θέλεις την Κρήτη, την Ακρόπολη... τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που έχει η Ελλάδα; Έλα κ. Ρέσλερ πέρασε, αλλά ώσπου να δούμε πόσο πετρέλαιο και αέριο έχει η Ελλάδα και ποιός θα πρωτοπάρει από τους εταίρους, τους συμμάχους γιατί δεν πετάγεσαι μέχρι τα Καλύβια Ηλείας όπου εφέτος έχει υπερπαραγωγή αγγούρια. Μίλησα προσωπικά με παραγωγούς και μου είπαν ότι θα σου δώσουν όσα θέλεις. Έτσι... για αντιπαροχή δηλαδή.

Έχουμε και κάτι “δικούς μας” που είναι να απορείς μερικές φορές εάν έχουν Ελληνικό αίμα μέσα τους. Ο λόγος για τον Robert Quinlan Costas γνωστός μας και σαν Μπομπ Κώστας (Bob Costas) ο τηλεπαρουσιαστής αθλητικών εκδηλώσεων και των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων άφησε υπονοούμενα “οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έγιναν στην Αθήνα και αυτό έγινε γιατί οι Έλληνες είχαν ειδική μεταχείριση”. Ο πατέρας του κ. Robert Quinlan Costas είναι Έλληνας και η μητέρα του Ιρλανδέζα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Ελληνικής καταγωγής μπορεί να είναι αλλά όπως φαίνεται δεν έχει “ελληνική ταυτότητα, μα ούτε και αντανακλαστικά. Κρίμα, δεν είναι όμως ο μόνος. Έχουμε αρκετούς “Έλληνες”... κατ' όνομα.

Πέρασε και το “Λαϊκό Φεστιβάλ” του Λόουελ (Lowell Folk Festival) στο οποίο έγινε κοσμοσυρροή. Το Σάββατο το βράδυ τα χάλασε κάπως αφού ψιλόβρεχε αλλά όπως είπαν πολύ καλύτερα γιατί δρόσισε. Το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της πόλεις όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές ήσαν 400 μικρές και μεγάλες τέντες. Συμμετείχαν σχεδόν όλες οι εθνικότητες που αποτελούν το μωσαϊκό της πόλης. Η ελληνική κοινότητα αντιπροσωπεύτηκε από τα περίπτερα της κοινότητας της Αγίας Τριάδος και του Ημερήσιου Ελληνική-Αμερικάνικου Σχολείου όπου τα φαγητά τους γινόντουσαν ανάρπαστα. Με διπλές παρακαλώ γραμμές κάθε ηλικίας, Ελλήνων και μη για να πάρουν φαγητό και γλυκίσματα. Το Σάββατο το βράδυ λίγο τα χάλασε η ψιλή βροχή αλλά για άλλους ήταν ότι έπρεπε αφού δρόσισε.

Το τελευταίο καιρό λαβαίνουμε πολλά μηνύματα από την Γενέτειρα από ανθρώπους που θέλουν να τους πούμε το “μέλλον” της Ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε μάγοι ούτε τα άστρα διαβάζουμε αλλά η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση η οποία θα έχει σοβαρές συνέπειες σε πολλούς άλλους τομείς όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία με απρόβλεπτα αποτελέσματα στην κοινωνία.  Δεν είναι μόνο οι αρχηγοί και αρχηγίσκοι της πολιτικής αλλά και η νοοτροπία που επικρατούσε τα τελευταία 10-15 χρόνια όπου “οι έξυπνοι” χωρίς να δουλεύουν έγιναν πλούσιοι. Από την άλλη μεριά αρκετοί χρησιμοποιούσαν το μυαλό τους για να τα αρπάξουν από το γείτονα, το κράτος. Σε αρκετές περιπτώσεις όποιος δεν “άρπαζε” εθεωρείτο βλάκας. Βέβαια υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις σε αυτά. Από όσα μαθαίνουμε, ακούμε και ενημερωνόμαστε το θέμα είναι τεχνητό για να βάλουν χέρι στο πετρέλαιο και το υγραέριο που είναι στο υπέδαφος.  Όσο για την Κυβέρνηση... να δούμε... Πάντως εάν κρατήσει 6 μήνες πολλοί πολιτικοί που βαρύνονται θα την γλυτώσουν.

Γεμάτα... καθίσματα είναι τα στάδια και οι χώροι που γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο. Άδειες θέσεις παντού. Περισσότερα εισιτήρια που επέστρεψαν οι ολυμπιακές ομοσπονδίες θα διατίθενται το βράδυ πριν από κάθε αθλητικό γεγονός.   Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η θέα των άδειων καθισμάτων ήταν «απογοητευτική», αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για «μοναδικό γεγονός», καθώς και άλλοι, προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Οι θέσεις που έμειναν κενές ανήκαν σε διαπιστευμένους αξιωματούχους στην Ολυμπιακή Επιτροπή και αθλητικές ομοσπονδίες, ορισμένους χορηγούς και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Τα εισιτήρια για το κοινό είχαν εξαντληθεί. Προκειμένου οι θέσεις να μην φαίνονται άδειες, η Locog είχε ζητήσει από τους στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των σταδίων να καλύψουν τις άδειες θέσεις. Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν επικριτικά σχόλια. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής σαν σήμερα, το 1976 έγραψε επιστολή στη Διεθνή ολυμπιακή Επιτροπή να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα για πάντα. Μήπως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν οι “αθάνατοι”;

1 σχόλιο:

  1. ...δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να γίνονται μόνιμα οι ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα. Μιας κι από ότι φαίνεται δεν έχουν την αντιμετώπιση που τους αξίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή