Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 28 Ιουλίου, 2012

  • Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν ετέθη κανένα ζήτημα επιβολής πλαφόν στις ιατρικές υπηρεσίες ανά ασθενή διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Α.Λυκουρέντζος μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Διευκρίνισε ότι αυτό που θα γίνει είναι συγχώνευση κλινικών και τμημάτων. Η τρόικα ενημερώθηκε και για τις άλλες δράσεις που δρομολογούνται στο χώρο της Υγείας, ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μέτρα που αφορούν στο 2013-14, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός τονίζοντας μάλιστα ότι δεν αισθάνθηκε καμία πίεση από τους τροικανούς.
  • Επιστολή προς τους βουλευτές, σε σκληρή γλώσσα, κατά των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν στο νόμο για τα ΑΕΙ έστειλε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης. «Οι πρυτάνεις και οι άλλοι συνδικαλιστές, που με την ανομία τους γελοιοποίησαν 255 από τους 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ) που ψήφισαν τον νόμο 4009/11, πέτυχαν την απενεργοποίησή του, παραβαίνοντας οι ίδιοι κατάφωρα τις ακαδημαϊκές αρχές, το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους» αναφέρει.
  • «Δεν είμαστε αποικία» διαμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, από την Φλώρινα όπου βρίσκεται, στέλνοντας το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «είμαστε έντιμοι, αλλά δεν θα μας πνίξετε». Στη συνέχεια κάλεσε τους Έλληνες να έχουν θάρρος και να προχωρήσουν.
  • Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και του πρώην μονίμου εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π.Ρουμελιώτη, ύστερα από τις δηλώσεις του δεύτερου ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει». Συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου καταλογίζουν στον Π.Ρουμελιώτη ότι δεν ενημέρωσε κανέναν για όλα αυτά όσο βρισκόταν στο ΔΝΤ και θέτουν με νόημα το ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκε. Με σειρά ερωτημάτων για την αποδοχή από τον Γ.Παπανδρέου όρων του προγράμματος απαντά ο κ. Ρουμελιώτης.
  • Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας. Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μέχρι τώρα συναντήσεών τους και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά.

Κόσμος

  • Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στη Συρία εκφράζει η διεθνής κοινότητα, την ώρα που οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι συνεχίζονται. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν στέλνει αυστηρό μήνυμα στο συριακό καθεστώς να μην κάνει σε καμία περίπτωση χρήση χημικών όπλων, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζει ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του και πρέπει να σταματήσει τη βία. «Δεν μπορούμε να μένουμε απλοί θεατές» λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. Φόβους για σφαγή στο Χαλέπι εκφράζει και ο Λευκός Οίκος.
  • Κατά της υιοθέτησης του ευρώ τάσσεται το 68% των Πολωνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούλιο. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι Πολωνοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
  • Πρόθυμος να ανοίξει διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά από 50 χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της έναρξης της κουβανικής επανάστασης, στις 26 Ιουλίου.
  • Σε διπλωματική καταστροφή (επιεικώς) εξελίχθηκε η επίσκεψη του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Μιτ Ρομνεϊ στη Βρετανία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προσέβαλε τη βρετανική κυβέρνηση αμφισβητώντας την ετοιμότητα του Λονδίνου να φιλοξενήσει τους Αγώνες και επιδόθηκε σε μία σειρά από γκάφες, με συνέπεια ο βρετανικός Τύπος να στάζει δηλητήριο, ο Ντέιβιντ Κάμερον να του απαντά... καταλλήλως, ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον να τον χλευάζει και ο Αμερικανός θρύλος του κλασικού αθλητισμού Καρλ Λιούις να δηλώνει πως «κάποιοι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να φεύγουν από τη χώρα»....
  • Τις τελευταίες ημέρες ένα είναι το θέμα που απασχολεί τους Ιρανούς: η αυξανόμενες τιμές στην τιμή των κοτόπουλων. Μέχρι και διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης Νισαμπούρ, στα νοτιο-ανατολικά της χώρας. Η αύξηση των τιμών οφείλεται και στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη χώρα η διεθνής κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα την Τρίτη και πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται: μπορεί μια εξέγερση στο Ιράν να ξεκινήσει από ένα... κοτόπουλο;

Οικονομία

  • Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα, οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένοντας μία αποφασιστική κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση του υψηλού κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζουν η Ισπανία και η Ιταλία.
  • Σημαντική ύφεση και διατήρηση της ανεργίας σε τραγικά υψηλά επίπεδα προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα. Εκτιμά ότι η ύφεση θα φθάσει το 1,7% του ΑΕΠ φέτος και το 1,2% το 2013. Για τη δε ανεργία προβλέπει αύξηση στο 24,9% και διατήρησή της πάνω από το 24% ως το 2014. Αν και αναγνωρίζει ότι το βάθεμα της ύφεσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή των πακέτων σκληρής λιτότητας, την ίδια στιγμή χαιρετίζει την υιοθέτησή τους και καλεί την Ισπανία να τα τηρήσει αυστηρά, γιατί μέσω αυτών θα πετύχει τους στόχους για 2012 και 2013, ηρεμώντας τις αγορές, αν και μάλλον το 2014 θα χρειαστεί -όπως λέει- νέα μέτρα....
  • Ο Λευκός Οίκος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ετήσια ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ και την ανεργία. Πλέον προβλέπει ότι η ανάπτυξη για φέτος θα είναι 2,3% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,7%), ενώ για όλο το 2013 θα είναι 2,7% (προηγούμενη εκτίμηση 3%). Όσον αφορά την ανεργία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στα τέλη του 2013 οι άνεργοι θα φτάνουν το 7,6% του συνολικού ενεργού πληθυσμού και μέχρι τότε το ποσοστό θα συρρικνώνεται σταδιακά.

Αθλητισμός

  • Στο τρίτο του φιλικό επί πορτογαλικού εδάφους ο Ολυμπιακός, όπως και χθες με την Μπράγκα, αναδείχθηκε ισόπαλος με την Νιούκαστλ 4-4 στην διαδικασία των πέναλτι, ενώ η κανονική διάρκεια έληξε 1-1. Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με τον Τέιλορ στο 25' που εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σιόβα όταν προσπάθησε να απομακρύνει την μπάλα μετά από κόρνερ. Στο 74' όμως ο Μοντέστο είδε την δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε από τον αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, έφτασαν στην ισοφάριση στο 79' όταν ο Αμπτούν μπήκε στην μεγάλη περιοχή της Νιουκάστλ και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Μήτρογλου που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των «ανθρακωρύχων».
  • Νέο πρόβλημα προέκυψε στον ΠΑΟΚ και αφού τα ζητήματα των Στέλιου Μαλεζά και Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ήταν στο προσκήνιο, ξαφνικά, το βράδυ της Παρασκευής δημιουργήθηκε ένα νέο μεγάλο «θέμα» με το αίτημα του Ντάριο Κρέσιτς να αποχωρήσει άμεσα από την ομάδα! Ο ΠΑΟΚ έστειλε στην UEFA τη λίστα με τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα με την Μπνέι Γιεχούντα, στα πλαίσια του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League, έχοντας μέσα σε αυτή, τους Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Στέλιο Μελεζά, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο να αποχωρήσουν από την ομάδα.
  • Ο Άρης ήταν ο κερδισμένος στην δικαστική διαμάχη με τον Γιώργο Κατίδη, αφού η Πρωτοβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή του νεαρό άσου και έτσι έχει ήδη μεταβεί στο Πράτο της Βόρειας Ιταλίας όπου προετοιμάζεται η ομάδα. Ωστόσο, δεν αναμένεται να μείνει εκεί για πολύ, αφού ο Άρης έχει στα χέρια του δύο προτάσεις για τον παίκτη, μια από την Έβερτον και μια από τον ΑΠΟΕΛ, με τον παίκτη να προτιμά την Αγγλική ομάδα. Ήττα με 1-0 από τη Σιένα στο πρώτο φιλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου