Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Συνέχεια στο Συνέδριο των Αρκάδων στην Τρίπολη

Πέμπτη, 26 Ιουλίου, 2012

Ημέρα ανείπωτης χαρά και συγκίνησης ήταν η χτεσινή, τόσο για τους αντιπροσώπους της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, όσο και για τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό, διότι αμέσως μετά τον Αγιασμό και την τελετή έναρξης του 71ου Συνεδρίου της ΠΟΑ και τους χαιρετισμούς των επισήμων, οι σύνεδροι βγήκαν στο προαύλιο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως για να παρακολουθήσουν την τελετή παράδοσης του ολοκαίνουργου διασωστικού οχήματος.
Το συγκεκριμένο όχημα, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», αγοράστηκε με τα χρήματα του εράνου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας και τη γενναιοδωρία των Αρκάδων της Αμερικής. Στη συνέχεια, παρατέθηκε δεξίωση, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στους συνέδρους να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας και της Εκκλησίας, καθώς επίσης και του Ερυθρού Σταυρού.
Οι σύνεδροι επανήλθαν στην αίθουσα για το ουσιαστικό μέρος του συνεδρίου, αλλά λόγω έλλειψης απαρτίας αποφασίστηκε να παρουσιαστούν οι αναφορές των αξιωματούχων της οργάνωσης με την προϋπόθεση ότι η έγκρισή τους θα γίνει σήμερα Πέμπτη, το πρωί.
Τελετή έναρξης
Το συνέδριο ξεκίνησε με την προσευχή και τον αγιασμό από τους Μητροπολίτες Μαντινείας - Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο και Γορτυνίας - Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία.
Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος τόνισε πως «οι ομογενείς δεν ξέχασαν τα ιδανικά τους, την πίστη τους και την αγάπη τους για την πατρίδα και τον Θεό και έτσι πρόκοψαν και μεγαλούργησαν στο εξωτερικό» και ότι «οι εδώ Ελληνες έχασαν το δρόμο τους και την πίστη τους, ξέχασαν τα ιδανικά τους και αγαπώντας μόνο τα υλικά αγαθά έφεραν την Ελλάδα προ της πείνας και της εξαθλίωσης».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Συνεδρίου Ανδρέας Παπαντωνίου τόνισε: «Εύχομαι τα αποτελέσματα του συνεδρίου να είναι ουσιαστικά και με καινοτόμες προτάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση να επιδοθεί το ελπιδοφόρο μέλλον της Ομοσπονδίας με πρωτοπόρες προτάσεις».
Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους, είπε: «Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής με τα έργα που έχει διατελέσει αποτελεί τον πιο σπουδαίο υποστηρικτή και ίσως τον μεγαλύτερο ευεργέτη της Τρίπολης και των κοινοτήτων του Δήμου μας. Είναι επομένως τιμή όλων μας να έχουμε στο πλευρό μας τους συμπατριώτες μας που τιμούν το παρελθόν τους και διαιωνίζουν την κληρονομιά και είναι συνοδοιπόροι μας για ένα καλύτερο μέλλον. Γνωρίζω ότι εργαστήκατε και εργάζεστε σκληρά για να διασώσετε στις νέες γενιές την αγάπη, τα ήθη και τις παραδόσεις, καθώς και την ιστορία της Αρκαδίας. Μας τιμά ιδιαίτερα και το αμείωτο ενδιαφέρον για τα κοινά του τόπου μας και τις ανάγκες των πολιτών. Αυτός ο τόπος έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτές που σήμερα βιώνει. Εσείς είσαστε το παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει ο Ελληνας».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε: «Αυτή η συνάντηση των Αρκάδων με τους Αρκάδες της Αμερικής έρχεται σε ένα χρόνο πολύ δύσκολο με μεγάλους συμβολισμούς και τεράστιες ευθύνες απέναντι στην ιστορία και στην παράδοση αυτού του τόπου».
Από τους τοπικούς παράγοντες μίλησαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας και οι βουλευτές κ. Ζαχαριάς και Γιαννόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΑ, Ευάγγελος Ποτάκης, εξέφρασε τη χαρά του που θα σεργιανίσει πάλι στα πάτρια εδάφη.
Απευθυνόμενους στους πολιτικούς ευχήθηκε όπως ακολουθήσουν το παράδειγμα του Καποδίστρια και όπως αυτός που παρέλαβε ένα διαλυμένο και μισό κράτος έτσι και αυτοί να δώσουν πάλι ζωή στην Ελλάδα που σβήνει.
Ο κ. Παπαντωνίου στη συνέχεια διάβασε το μήνυμα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑ Καναδά και ο πρόεδρος της ΠΟΑ Αυστραλίας.
Τιμητικές διακρίσεις
Ο πρόεδρος της ΠΟΑ κ. Ποτάκης απένειμε την τιμητική διάκριση στην αρχαιολόγο και συγγραφέα Δρ. Μαρία Βλασσοπούλου-Καρύδη για το βιβλίο της «Οι Αρκάδες στον Αρχαίο Κόσμο».
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα και μου προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση αυτή η βράβευση από τους αδελφούς Αρκάδες της Διασποράς, οι οποίοι βέβαια δια μέσω των αιώνων, ο Ελληνισμός της Διασποράς, ήταν ο τροφοδότης του ελληνικού πολιτισμού αλλά και ο θεματοφύλακας των ελληνικών αξιών», επεσήμανε η κ. Βλασσοπούλου-Καρύδη.
Αμέσως μετά, τιμήθηκε η Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου, γ.γ. του ΣΑΕ, η οποία τόνισε: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, κοντά σε φίλους συμπατριώτες, περήφανους Αρκάδες, υπερήφανους Ελληνες του εξωτερικού. Είναι μεγάλη μου τιμή να μοιράζομαι μαζί σας την κοινή μας καταγωγή, γιατί και εμένα ο πατέρας μου κατάγεται από το Βαλτέτσι, το ηρωικό Βαλτέτσι Αρκαδίας, και 9 χρονών παιδί, ορφανός, έφυγε από την Τρίπολη, να πάει στο Ναύπλιο, στο Βόλο, στην Αθήνα και τελικά κατέληξε στη Βιέννη, στην Αυστρία, όπου μεγάλωσα και σήμερα είμαι εδώ κοντά σας».
«Με τιμά ιδιαίτερα γιατί στο πρόσωπό μου τιμάτε όλους τους Αρκάδες της Διασποράς, όλους τους Ελληνες αποδήμους, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα χωριουδάκια τους, εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους, την πατρίδα τους, τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τα αδέλφια, αλλά και τα νιάτα τους, για να πάνε στη σκληρή πραγματικότητα της ξενητειάς. Να εργαστούν σκληρά για να επιβιώσουν, να διαπρέψουνε, να μεγαλουργήσουνε και σήμερα πολλοί από αυτούς να είναι μεταξύ μας, όπως και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους για τα οποία σήμερα είμαστε υπερήφανοι», τόνισε. Και συνέχισε: «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να συμμετάσχω και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις όσον αφορά το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο ο Ελληνισμός ανά τον Κόσμο μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης. Αλληλεγγύη με την Ελλάδα και με την Αρκαδία, όπως πολύ εύστοχα έχετε ονομάσει το συνέδριό σας.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές τους συνεδρίου για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία που ενώνει τις δυνάμεις του Ελληνισμού, αλλά να συγχαρώ βεβαίως και την περιφέρεια Αρκαδίας, τον Δήμο Τριπόλεως και όλους τους Δήμους που έμπρακτα στέκονται αλληλέγγυοι στους ομογενείς μας, οικοδομώντας μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης».
Αναφερόμενη στον ρόλο του Απόδημου Ελληνισμού, η Δρ. Σαραντοπούλου τόνισε: «Είναι διαχρονικά πολύτιμος σύμμαχος της πατρίδας μας, ιδιαίτερα τώρα στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, της μεγάλης κοινωνικής, πολιτισμικής, οικονομικής κρίσης, που διέρχεται η Ελλάδα. Ο Απόδημος Ελληνισμός θα σταθεί και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι υπάρχει και η βούληση και ο τρόπος η Ομογένεια να στηρίξει την Ελλάδα. Ομως, θα πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία από την πλευρά των αποδήμων με μακρόχρονο στόχο αλλά και η Ελλάδα να αγκαλιάσει τα ξενιτεμένα παιδιά της. Εμείς πρώτα πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, στις δυνατότητες της χώρας και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πείσουμε ολόκληρο τον κόσμο, να συμπράξουμε και με όσους μοιράζονται τη δική μας αισιοδοξία.
»Η συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τις οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας μας πρέπει να γίνει καθοριστική για το μέλλον του απανταχού Ελληνισμού, για το μέλλον της Ελλάδας και της νεολαίας μας, για την πρόοδο και ευημερία του ελληνικού λαού. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας», κατέληξε η Δρ. Σαραντοπούλου.
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής.
Τιμητική διάκριση έλαβε και ο κ. Φίλιος ως πρώην πρόεδρος της ΠΟΑ, καθώς επίσης ο κ. Ρηγόπουλος από την Καλιφόρνια και ο κ. Αντι Κώστας από το Σικάγο.
Τέλος, έγινε η παράδοση του διασωστικού οχήματος στους Καλούς Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, για το οποίο είχε πραγματοποιηθεί έρανος στις αρχές του έτους.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου