Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το στρίβειν δια της αποχής του Κ. Μητσοτάκη σε μια ψήφιση με άγνωστο ορίζοντα

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2024

Αγγελος Κωβαίος

Διέξοδο μέσω της αποχής στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαφωνούν με τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πώς χειρίστηκε ο πρωθυπουργός το εσωτερικό ζήτημα και τι κατάφερε.

Με την αποσαφήνιση των προθέσεων του ως προς τη διαχείριση των αντιρρήσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της συζήτησης για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέκτησε ουσιαστικά την Τετάρτη την πολιτική πρωτοβουλία για ένα ζήτημα που έτεινε να μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Με τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε κάποια στοιχεία κι έδωσε το στίγμα της πολιτικής του επιδίωξης. Όπως είπε:

  • Στόχος είναι να επιτραπεί δια νόμου ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
  • Να λυθούν τα θέματα των δικαιωμάτων των παιδιών με το να επιτραπεί η υιοθεσία ή η αναγνώριση από έναν σύντροφο του τέκνου του άλλου.
  • Δεν θα επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια ή και για μόνους άνδρες.
  • Δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές, όμως μένει να αποφασιστεί τι ακριβώς και με ποια διευθέτηση θα ισχύσει για τους υπουργούς.

Το κλειδί των όσων είπε πάντως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη τοποθέτηση του, μέσω της οποίας ενθάρρυνε την επιλογή της αποχής για όσους επιθυμούν να εκφράσουν τη διαφωνία τους, δίχως να καταψηφίσουν μία πρόταση νόμου της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν παρέχει έναν αυξημένο βαθμό ελευθερίας και μία διέξοδο στους βουλευτές αφετέρου δε διευκολύνει την επίτευξη πλειοψηφίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου (καταμετράται βάσει της πλειοψηφίας των παρόντων), ακόμη και αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώξουν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για ένα νομοθέτημα, ο χρόνος της ψήφισης του οποίου μένει άγνωστος. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε σχετικά ότι οι πρωτοβουλίες του δεν καθορίζονται σε σχέση με τον χρόνο των Ευρωεκλογών, ωστόσο προτίμησε να μην θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου