Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Επισημοποιείται ο διορισμός του Δημήτρη Κατού στην Προεδρία της Θεολογικής Σχολής

 Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Επιτεύχθηκε τελικά οικονομική συμφωνία ανάμεσα στο επιλεγέντα καινούργιο Πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Δημήτριο Κατό και τη Σχολή. Ο κ. Κατός υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εκ των έσω της Αρχιεπισκοπής και της Σχολής. Αναμένεται να αρχίσει τα καθήκοντα του προς το τέλος Φεβρουαρίου ή το νωρίτερο γύρω στις 15, καθότι εξακολουθεί να έχει την εργασία του στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης.  Ο κ. Κατός ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν κοσμήτωρ του Ελληνικού Κολεγίου, διαδέχεται στην Προεδρία της Σχολής τον Γεώργιο Καντώνη ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2023 «για λόγους υγείας».

Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες το συμβόλαιο του κ. Κατού εμπεριέχει υψηλές αποδοχές μισθού και ευεργετημάτων, γνωστά ως benefits, τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν, όπως άλλωστε και τόσων άλλων υπαλλήλων κληρικών και λαϊκών της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής, καθότι  επικρατεί ο νόμος της μυστικότητας, παρόλο ότι η Σχολή και η Αρχιεπισκοπή είναι μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.

Η επιλογή του κ. Κατού στην θέση της Προεδρίας της Σχολής όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 30 Νοεμβρίου του 2023 έγινε από την Εφορεία της Σχολής υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Στο δημοσίευμα μας της 30ης Νοεμβρίου 2023 είχαμε γράψει συγκεκριμένα πως «η ψηφοφορία ήταν μυστική, έλαβε τις απαιτούμενες 29 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και τρεις ψήφοι οι οποίες είτε ήταν εναντίον του, είτε απείχαν. Μόνο δύο εκ των Μητροπολιτών συμμετείχαν, ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο Σικάγου Ναθαναήλ.

Είχε λεχθεί τότε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι η εκλογή του κ. Κατού θα επικυρωθεί τρόπον τινά τελεσιδίκως όταν αποφασισθεί το συμβόλαιό του και οι λεπτομέρειές του. Προς τούτο θα οριστεί επιτροπή η οποία θα επιμεληθεί τα του συμβολαίου και όταν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Κατός θα αναλάβει τα καθήκοντα του από την 1η του νέου έτους». Όμως χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες για να επέλθει συμφωνία για το ύψος του μισθού, των ευεργετημάτων και λοιπών λεπτομερειών του συμβολαίου ανάμεσα στον κ. Κατό, τη Σχολή και την Αρχιεπισκοπή. Κατά τις διαπραγματεύσεις ανέκυψε και το θέμα της μονιμότητας που είχε προ ετών ο κ. Κατός στο Ελληνικό Κολέγιο πριν φύγει.

Κατά τη συνεδρίαση της Εφορείας της 30ης Νοεμβρίου ετέθη το θέμα από συνέδρους πως ήταν περίεργο να γίνει εκλογή Προέδρου χωρίς να έχει αποφασισθεί το συμβόλαιο του, ο μισθός του και τα ευεργετήματα του. Ωστόσο η διαδικασία προχώρησε διότι υπήρχε ένα είδος αδιεξόδου αφού εκ των τριών τελικών υποψηφίων είχαν απομείνει οι δύο, ο κ. Κατός και ο π. Κατίνας. Ο τρίτος, ο Δημήτρης Λογοθέτης έπειτα από τις τελικές συναντήσεις  που είχε με διάφορους αξιωματούχους και την εφορεία της Σχολής απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες για να επέλθει συμφωνία για το ύψος του μισθού, των ευεργετημάτων και λοιπών λεπτομερειών του συμβολαίου ανάμεσα στον κ. Κατό, την Αρχιεπισκοπή και τη Σχολή.

Ο κ. Κατός σήμερα είναι διευθυντής Οικονομικής Συνεισφοράς και Πρωτοβουλιών (Director of Giving and College Initiatives) του Κολεγίου Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης.

Παράλληλα, η Εφορεία προέβη και στον διορισμό νέου κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, του ιερέα Ευγένιου Πέντιουκ (Eugen Pentiuc), ο οποίος διαδέχεται τον επίσης παραιτηθέντα για λόγους υγείας π. Γεώργιο Παρσένιο.

Υπογραμμίζεται ότι η Σχολή έχει παραμείνει ουσιαστικά ακέφαλη καθότι ο πρώην πρόεδρος της, ο Γεώργιος Καντώνης, ο οποίος θα παρέμενε έως ότου αναλάβει ο αντικαταστάτης του, έχει φύγει στο σπίτι του πριν τα Χριστούγεννα. Υπεύθυνοι είναι ο Αρμένικης καταγωγής Διάκονος Γκάρυ Αλεξάντερ και ο Ρουμανικής καταγωγής κοσμήτορας ιερέας Ευγένιος Πέντιουκ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου