Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Politico για Τέμπη: Δυο υπουργοί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

 Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2024

Με συγκάλυψη εγκληματικών ευθυνών έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση για τα Τέμπη μετά την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Σε αποκάλυψη για τις έρευνες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη προχωρά το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα, κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να απέρριψε την κλήση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει σε δράση για τυχόν ποινικές ευθύνες δυο πρώην υπουργών Μεταφορών.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, τίθεται υπόλογη για συγκάλυψη εγκληματικών ευθυνών που απορρέουν από την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, με 57 νεκρούς.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) υποστήριξε τις υποψίες αυτές τον περασμένο μήνα βάζοντας στο κάδρο 23 υπόπτους, 18 εκ των οποίων δημόσιοι υπάλληλοι, για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων όπως το σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ. Η EPPO όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς στο στόχαστρο μπήκαν και δυο πρώην υπουργοί Μεταφορών.

Επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές για το θέμα απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO, Πόπη Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια της έρευνα για το δυστύχημα «προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης».

«Σας ζητάμε να προχωρήσετε τις δικές σας ενέργειες», τονίζει στην επιστολή της σύμφωνα με το Politico.

Αυτή η απαίτηση για δράση κατά των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών «σκόνταψε» σε μια ιδιαιτερότητα της ελληνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία μόνο η Βουλή μπορεί να διεξάγει έρευνες για τέτοιες καταγγελίες σε βάρος πρώην υπουργών, παρέχοντας στα πολιτικά πρόσωπα την προστασία της ασυλίας.

Ωστόσο, «η ελληνική κυβέρνηση έθαψε πολιτικά την υπόθεση», γράφει το Politico, «χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης διερευνητικής επιτροπής».

Αρχικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε το περιστατικό σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος», αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει στάση αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον ρόλο της κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θεωρεί ότι η ελληνική συνταγματική ιδιορρυθμία -ότι μόνο η Βουλή μπορεί να αναλάβει δράση κατά των υπουργών- παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και έχει αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθήσει τις ασυμβατότητες της εθνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ευρώπης Laura Codruța Kövesi σε συνέντευξή της στο Politico, όταν ρωτήθηκε για το μπλόκο στην Ελλάδα. «Η Επιτροπή γνωρίζει την κατάσταση, δεν μπορώ να σχολιάσω». πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία της EPPO για τους Χρήστο Σπίρτζη και Αχιλλέα Καραμανλή απεστάλη σε πρώτη φάση στο Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο και από εκεί στην ελληνική Βουλή. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο έπρεπε να αποφασίσει εάν θα συγκροτούσε προανακριτική επιτροπή για να εξετάσει εάν η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου. Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε τις δικογραφίες στον Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής, στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε σε γνώση του Politico.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου