Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Τη Δευτέρα η απάντηση των ΗΠΑ στο αίτημα της Ελλάδος για τα F-35

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, 2024Η επίσημη επιστολή από τις ΗΠΑ προς το υπουργείο Άμυνας ότι αποδέχεται το ελληνικό αίτημα για την πώληση των F-35 αναμένεται τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο ελληνικό αίτημα πώλησης των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, η LOALetter of Acceptance»), η επίσημη επιστολή από τις ΗΠΑ προς το υπουργείο Άμυνας ότι αποδέχεται το ελληνικό αίτημα για την πώληση των F-35 αναμένεται τη Δευτέρα.

«Δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την απόκτηση των F-35 στην Ελλάδα»

Συγκεκριμένα, αναμένεται το draft (σχέδιο) της LOA στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και εντός 15 ημερών η τελική επίσημη επιστολή σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες.

Οι 15 μέρες δίνονται τυπικά για τυχόν ενστάσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου. Όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες του in, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την απόκτηση των F-35 στην Ελλάδα.

Απόφαση στρατηγικής σημασίας η απόκτηση των F-35

Η αγορά του F-35 του stealth (μειωμένης παρατηρησιμότητας) μαχητικού πέμπτης γενιάς και κυρίως των όπλων που θα φέρει χαρακτηρίζεται απόφαση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, καθώς θεωρείται ότι δίνει ένα σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα εξασφαλίζοντας αεροπορική υπεροχή. Στη LOA που αναμένει η Αθήνα θα περιλαμβάνονται το κόστος των μαχητικών, η συντήρηση και υποστήριξή τους και η εκπαίδευση των χειριστών.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει την απαντητική επιστολή αναμένεται να καθοριστεί και ο τελικός αριθμός των αεροσκαφών που θα αγοράσει η Ελλάδα και αρχικά ίσως είναι 12 αντί για 20, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πως τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα και βάσει αυτών θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Το κόστος άλλωστε και το γεγονός ότι δεν δινόταν η έγκριση για τα τουρκικά F-16 ήταν οι δύο παράγοντες που έκαναν την Αθήνα να μην πιέζει για την LOA και τη Σουηδία να το εκτιμά.

Υπενθυμίζεται ότι τα F-35 ήταν το μόνο εξοπλιστικό στο οποίο ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε, πέραν εκείνων που είναι ήδη σε εξέλιξη, κατά την ομιλία του στη Βουλή, παρουσιάζοντάς το ως ειλημμένη απόφαση, εξαιρώντας τα επί της ουσίας από τα υπόλοιπα προγράμματα που συζητούνταν το προηγούμενο διάστημα και πλέον μπαίνουν στη ζυγαριά της προτεραιοποίησης και της επαναξιολόγησης, δεδομένων και των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, που είναι συγκεκριμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου