Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Στον «αέρα» η συναίνεση της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψή

Τετάρτη, 24 - 1 - 2024

ΑΘΗΝΑ. Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται η συναίνεση των κομμάτων (που είχε διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες) για την επιστολική ψήφο, μετά την κίνηση της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία που επεκτείνει την εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές.

(Ιστορικό χρέος απέναντι στον ελληνισμό της διασποράς η επιστολική ψήφος, δηλώνει η συμπολίτευση)

Σήμερα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων (από την οποία πάντως απουσίαζε λόγω ασθένειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος γνωστοποίησε ότι το κόμμα του αλλάζει στάση και θα πει «όχι» στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε στο νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής. Δεν θα υπάρξει ψήφος ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα ο κ. Φάμελλος, ενώ, αναφερόμενος στην τροπολογία, πρόσθεσε: «Δεν τη χαρακτηρίζεις σοβαρή στάση με σεβασμό στη δημοκρατία. Προσβάλλετε τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας και φανερώνετε έλλειψη σοβαρότητας».

«Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη», απάντησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και συνέχισε: «Λέτε ‘ναι’ επί της αρχής και ψηφίσατε ‘ναι’ στην ένσταση αντισυνταγματικότητας. Πώς γίνεται αρχικά να λες ‘ναι’ στην επιστολική και μετά ‘όχι’; Ακόμα και να διαφωνείς στη διαδικασία, τι σχέση έχει με την ουσία; Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος και ξαφνικά να υπαναχωρείς, λέγοντας ‘όχι’; Ο πρόεδρός σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού ενόψει των ευρωεκλογών. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική θα έχουν ένα ερώτημα: γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική, ενώ μπορεί;».

«Η κυβέρνηση επέλεξε εκλογικό σύστημα που τη συμφέρει και υποβίβασε τη συζήτηση της επιστολικής για κομματικό συμφέρον και αυτό είναι κατάντια. Οχι απλά δεν θέλετε συναίνεση, αλλά την υπονομεύετε. Δεν τη θέλετε! Δεν θα σας περάσει, έχετε πολύ πανικό. Τα υπόλοιπα είναι κόλπα. Γιατί σας ενδιαφέρει μόνο το εκλογικό ποσοστό! Τα ψηφαλάκια», αντέτεινε ο κ. Φάμελλος, με την κ. Κεραμέως να επανέρχεται: «Το ερώτημα παραμένει. Διότι το μείζον είναι ότι έχουμε το δέντρο και το δάσος. Οι πολίτες βλέπουν το δάσος, ότι έχουμε 2024 και συζητάμε 50 χρόνια πώς θα διευκολύνουμε την άσκηση δικαιώματος ψήφου. Αυτό συζητάμε και πρέπει να απαντήσουμε στο κατά πόσο αδράξαμε την ευκαιρία».

Στροφή και από το ΠΑΣΟΚ

Αρνητική στάση αναμένεται να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία στη Βουλή για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, ανεξάρτητα από την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, που μίλησε χθες στη Βουλή, μόνη προϋπόθεση για την επί της αρχής στήριξη του νομοσχεδίου είναι η υιοθέτηση των προτάσεων της Χαριλάου Τρικούπη, που θέτει προϋποθέσεις παροχής δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους κατοίκους εσωτερικού, μόνο σε εκείνες τις κατηγορίες πολιτών που αντικειμενικά δεν μπορούν να ψηφίσουν (φοιτητές, εποχικά εργαζόμενους, άτομα με αναπηρία κτλ).

Πόσες ψήφοι απαιτούνται

Σημειώνεται πως ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα καθώς αρκούν οι ψήφοι της απλής πλειοψηφίας (άνω των 151) ή επί των παρόντων (120) όπως ισχύει για όλα τα νομοσχέδια.

Ωστόσο, για να περάσει η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, καθώς είναι θέμα που αφορά στο εκλογικό σύστημα, απαιτούνται τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, αλλιώς απορρίπτεται στο σύνολό της. Ετσι, η συγκεκριμένη τροπολογία θα πρέπει να λάβει 200 θετικές ψήφους, ειδάλλως απορρίπτεται.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου