Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ο Ταλάτ Τζαφέρι πρώτος πρωθυπουργός αλβανικής εθνικής κοινότητας της χώρας στα Σκόπια

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, 2024

Θα είναι πρωθυπουργός της χώρας για τις επόμενες 100 ημέρες - Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 8η Μαΐου

Με 65 ψήφους υπέρ και 3 κατά (επί συνόλου 120 μελών) το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας εξέλεξε χθες το απόγευμα τον Ταλάτ Τζαφέρι υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας.

Ο 62χρονος πολιτικός είναι το πρώτο μέλος της αλβανικής μειονότητας που εκλέγεται στην ηγεσία της κυβέρνησηςς. Θα είναι πρωθυπουργός της χώρας για τις επόμενες 100 ημέρες. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.

Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι παραιτήθηκε από το αξίωμα λόγω της εκλογικής νομοθεσίας των Σκοπίων, η οποία προβλέπει πως 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στις κάλπες. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 8η Μαΐου, επομένως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έπρεπε να οριστεί χθες Κυριακή.

Βάσει συμφωνίας πριν από τριάμισι χρόνια μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) της οποίας ηγείται ο απελθών πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του SDSM Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα ήταν πρόσωπο που θα υποδεικνυόταν από το DUI.

Το τελευταίο επέλεξε γι’ αυτή τη θέση τον μέχρι χθες πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI. Θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, έστω για 100 ημέρες.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την απελθούσα κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με εξαίρεση δύο χαρτοφυλάκια: τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, που ανέλαβε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα
VMRO-DPMNE, καθώς βάσει της νομοθεσίας, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει η αντιπολίτευση, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Ωστόσο το VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση: θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου