Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Ισλανδία: Νέα ηφαιστειακή έκρηξη – Η λάβα έφτασε στα πρώτα σπίτια του Γκρίνταβικ, έφυγαν άρον-άρον οι κάτοικοι

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, 2024

Δύο σπίτια έπιασαν φωτιά, εκτεθειμένες στον κίνδυνο είναι οι υποδομές της περιοχής – Είναι η δεύτερη φορά, σε σύντομο διάστημα, που οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Η λάβα από την ηφαιστειακή έκρηξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ισλανδία, έφθασε σήμερα στο λιμάνι Γκρίνταβικ, όπου δύο σπίτια έπιασαν φωτιά, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι μερικές δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί τον Νοέμβριο, επειδή υπήρχαν φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν πάλι επειγόντως στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, μερικές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων δεν έχουν διακοπεί.

Δείτε βίντεο – Η λάβα εκλύεται από το ηφαίστειο και πλησιάζει απειλητικά το Γκρίνταβικ


Πόσα ενεργά ηφαίστεια έχει η Ισλανδία

Η Ισλανδία φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια και βρίσκεται πάνω σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που συνεχώς διασπάται, απομακρύνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία κατά μήκος της γραμμής της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής. Ως εκ τούτου, η χώρα είναι συνηθισμένη σε ηφαιστειακές εκρήξεις, αν και συχνά συμβαίνουν στην άγρια φύση, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Το ηφαιστειακό σύστημα Bárðarbunga στο κέντρο της χώρας εξερράγη το 2014, παράγοντας λάβα που κάλυψε 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα (32 τετραγωνικά μίλια) ορεινών περιοχών, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές σε κοινότητες.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι η τελευταία σειρά εκρήξεων θα προκαλέσει το ίδιο χάος με αυτό που παρατηρήθηκε το 2010, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, καθώς είναι απίθανο να περιλαμβάνει παγετώδεις πάγους που οδήγησαν σε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας.

Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου