Έξι χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα  για «εξορθολογισμό» των σχέσεων εκκλησίας- κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένεται να επανέλθει με νέα νομοθετική πρωτοβουλία βασισμένη στην πρόταση του 2018 που τότε «ναυάγησε».

Σύμφωνα με πληροφορίες την πρωτοβουλία έκανε γνωστή ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προανήγγειλε επίσης πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της υιοθεσίας.

Η συμφωνία των δεκαπέντε σημείων επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας (δεν προέβλεπε πλήρη διαχωρισμό) είχε σκοντάψει σε «πολιτικές σκοπιμότητες» όπως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει.

«Σκιές» στις σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Όποιος διαφωνεί, να σηκωθεί»

Προέβλεπε ένα διπλό συμβιβασμό και συγκεκριμένα: Η πολιτεία θα αποδεσμευόταν από τη μισθοδοσία του κλήρου, διασφαλίζοντας όμως στην εκκλησία τους πόρους που απαιτούνται γι’ αυτή. Αφετέρου, πολιτεία και εκκλησία θα συμφωνούσαν στην από κοινού αξιοποίηση αμφισβητούμενων μεταξύ τους εκτάσεων χωρίς να περιμένουν να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Το σχέδιο παράμεινε στα χαρτιά και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ετοιμάζεται να το επαναφέρει. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σύντομα να αναπτύξει τις θέσεις του για τα επίκαιρα ζητήματα όπως η ακρίβεια με προτάσεις κοστολογημένες και αιτιολογημένες. Επιπλέον στα σκαριά βρίσκεται και πρόταση για το κόστος και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Σάββατο 13 Ιανουαρίου

Ευρωλίστα…  isyriza

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε ότι εκκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διαδικασίες για την κατάρτιση της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στα πρότυπα των think tanks, οι ενδιαφερόμενοι θα στέλνουν βιογραφικό στον isyriza.

Τα βιογραφικά θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία, οπότε θα υπάρξει μια λίστα που θα προκύψει με τα επικρατέστερα πρόσωπα.

Κατόπιν, θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, για να καταληχθούν τα 42 πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου.

Σχετικά με το θέμα της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ευρωσοσιαλιστές μετά από κομματικό δημοψήφισμα όπως έχουν προτείνει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι η πρόταση «δεν είναι πυροτέχνημα» και θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος.

Όσον αφορά στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία για τις θέσεις της για το συνέδριο του κόμματος, υπήρξαν μόνο δύο λευκά και κανένα «όχι».

Πηγή In.gr