Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο στη Μέση Ανατολή

 Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, 2024

«Το φιλανδικό μοντέλο είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας

Την ανάγκη «οι Ενοπλες Δυνάμεις να ασπαστούν τα καινούρια δόγματα, να αντιληφθούν τα καινούρια διδάγματα (πόλεμος στην Ουκρανία, Γάζα, πόλεμος στον Καύκασο) και να προσαρμόσουν αναλόγως τις τακτικές τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του. 

«Είναι δυνατόν δίπλα μας, γύρω μας, παντού, να υπάρχει μια επανάσταση κι εμείς να πηγαίνουμε απλώς με μια σειρά κανόνων τους οποίους έχουμε προδιαγράψει πολλά χρόνια πίσω; Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάζουμε, αντιλαμβανόμαστε και ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα καταφέρει να υλοποιήσει αυτή την προτεραιότητα που έχει χρονικό ορόσημο (σ.σ. των αλλαγών) το 2030.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μιλώντας στο Action24, ότι τα F-35 θα αποκτηθούν από την Ελλάδα. «Ομως δεν φτάνουν τα F-35, πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης», επανέλαβε.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Δένδιας, αφού διευκρίνισε ότι «δεν είναι ρόλος του υπουργού Εθνικής Αμυνας να κάνει ανακοινώσεις απόκτησης, μη απόκτησης, τροποποίησης απόκτησης» διαβεβαίωσε ότι «θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά η ολοκλήρωση αυτή θα λάβει υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες στην περιοχή και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις».

Ο υπουργός Εθνικής Aμυνας αναφέρθηκε στις αλλαγές στον υφιστάμενο χρόνο θητείας του Eλληνα πολίτη που περιλαμβάνουν:

·         τον χρόνο εκπαίδευσης. «Να αποκτά αυτές τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιβάλει, αν θέλετε, την ελληνική βούληση στο πεδίο της μάχης» τόνισε.

·         την απόκτηση δεξιοτήτων και

·         τις επανεκπαιδεύσεις: Σε πρώτη φάση, όπως είπε, η επανεκπαίδευση θα είναι σε εθελοντική βάση, «δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν. Είμαι σίγουρος όμως, ότι καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή, η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε ένα στρατό εφεδρείας, ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα».

«Το φιλανδικό μοντέλο είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030», ανέφερε περαιτέρω.

Μέση Ανατολή: Παίζοντας με τη φωτιά στον άξονα Ιράν – Ιράκ – Πακιστάν

Ανησυχία για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, τόσο στην Ερυθρά Θάλασα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Δήλωσε ότι η ελληνική φρεγάτα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα αφού έχει πλήρως προετοιμασθεί και ο ρόλος της εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή των ρόλων. Επανέλαβε δε, ότι «δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα για μια ταχεία αποκλιμάκωση, για μία ανακωχή και υπενθύμισε «την υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των αμάχων. Ομως, ουδείς δικαιούται να ξεχάσει τη βάρβαρη επίθεση την οποία υπέστη το Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου».

Οσον αφορά στις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «γαλάζιας πατρίδας» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρατήρησε ότι «έχουμε δει μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά και είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων». Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, απάντησε ότι «δεν εμπιστευόμαστε (σ.σ. την άλλη πλευρά). Παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα το οποίο υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου