Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Πότε είναι η Τσικνοπέμπτη 2024 - Αργεί η ημερομηνία

 Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2024

Φέτος η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται αργεί πολύ σε σχέση με το 2023

που γιορτάζονταν στις 16 Φεβρουαρίου.


Η Τσικνοπέμπτη είναι η πρώτη μεγάλη γιορτή μετά από τα Φώτα που αναγνωρίζεται από την θρησκεία μας και τιμάται σε όλη την Ελλάδα με κρεοφαγικό ζήλο. Είναι η ημέρα που τα νοικοκυριά έβγαζαν στο παρελθόν από τα κελάρια των σπιτιών ό,τι είχε περισσέψει από τα οικόσιτα ζώα που έσφαξαν συνήθως πριν από τα Χριστούγεννα και τα κατανάλωναν ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Το ψητό κρέας -η τσίκνα είναι απαραίτητο μέρος του τελετουργικού της γιορτής- συνοδεύονταν από άφθονο κρασί και τα έκτροπα δεν έλειπαν.

Φυσικά, στις ημέρες μας, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται συνήθως σε ταβέρνες κι εστιατόρια, τα οποία είναι ασφυκτικά γεμάτα τη συγκεκριμένη ημέρα. Όσοι τυχεροί που θα κάνουν Τσικνοπέμπτη στην επαρχία ίσως, λόγω και της ημερομηνίας που πέφτει φέτος, να μπορέσουν να απολαύσουν τα παϊδάκια τους και όλες τις υπόλοιπες λιχουδιές της ημέρας στο ύπαιθρο.

Πότε πέφτει φέτος η Τσικνοπέμπτη

Το 2024 η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται στις 7 Μαρτίου, τρεις εβδομάδες αργότερα σε σχέση με το 2023 που «τσικνίσαμε» στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο λόγος είναι ότι φέτος το Πάσχα πέφτει την Κυριακή 5 Μαΐου, συμπαρασύροντας όλες τις κινητές γιορτές. Έτσι, η Τσικνοπέμπτη η οποία γιορτάζεται σταθερά 59 ημέρες πριν από το Πάσχα, ορίστηκε για τις 7 Μαρτίου.

Πηγή: iEidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου