Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Οι άλλες μισθοφορικές δυνάμεις της Ρωσίας… πέρα από τη Wagner

Πέμπτη, 29 Ιουνίου, 2023

H Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν ήταν ο μοναδικός «ιδιωτικός» στρατός στη Ρωσία. Υπήρχαν και άλλοι… που την ανταγωνίζονταν.


H Wagner του – εξόριστου πια στη Λευκορωσία – Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν ήταν ο μοναδικός «ιδιωτικός» στρατός της Ρωσίας.

Επισήμως, οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής στρατιωτικού τύπου υπηρεσιών ασφαλείας (Private Military Companies/PMCs) ήταν και συνεχίζουν να είναι «παράνομες» στη Ρωσία, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία τους.

Επί της ουσίας ωστόσο, όπως παραδέχθηκε στις 27 Ιουνίου και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο δημόσιας ομιλίας του, το ρωσικό κράτος χρηματοδοτούσε μέσω του ρωσικού υπουργείου Αμυνας τη Wagner του Πριγκόζιν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως.  

Η διαβόητη Wagner οδεύει πια, έπειτα από την αποτυχημένη ανταρσία του περασμένου Σαββατοκύριακου, προς διάλυση.

Oλα δείχνουν ότι τα «παραρτήματά» της θα συνεχίσουν μέχρι νεωτέρας να δραστηριοποιούνται στην Αφρική αλλά στη Ρωσία οι λοιποί μισθοφόροι έχουν προθεσμία έως την 1η Ιουλίου προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ωστόσο, «η Wagner δεν είναι η μοναδική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (σ.σ. PMC) που έχει στενούς δεσμούς με όσους βρίσκονται στο Κρεμλίνο», γράφει η Ζόγια Σεφτάλοβιτς στην αμερικανική έκδοση του Politico.

Υπάρχουν και άλλες, λιγότερο γνωστές από τη Wagner, ιδιωτικές ρωσικές μισθοφορικές εταιρείες όπως είναι για παράδειγμα:

·         Η Patriot Group, επικεφαλής της οποίας φέρεται να είναι σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο… Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού

·         Η Convoy, η οποία ιδρύθηκε από τον «πρωθυπουργό» ή «κυβερνήτη» της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ και στην οποία έχουν αναλάβει διοικητικά πόστα άτομα προερχόμενα από τη Wagner, όπως για παράδειγμα ο Κονσταντίν Πικάλοφ

·         Η Redut του ολιγάρχη Γκενάντι Τιμτσένκο

·         Η Don Brigade, η οποία σχετίζεται με τη Redut

·         Δικές του μισθοφορικές δυνάμεις φέρεται να διαθέτει, με τις ευλογίες του Κρεμλίνου, και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom  

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου