Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Γαλλία: Τεθωρακισμένα κατεβάζει η κυβέρνηση για τις ταραχές – Ένας νεκρός

Σάββατο, 1η Ιουλίου, 2023

«Καζάνι που βράζει» είναι η Γαλλία!

«Καζάνι που βράζει» είναι η Γαλλία μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυροβολισμό αστυνομικού, επειδή δεν συμμορφώθηκε σε υποδείξεις, ενώ ανακοινώθηκε ότι έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος κατά τη διάρκεια των αναταραχών.

Οι πληροφορίες γύρω από το θάνατο του είναι αντικρουόμενες, ενώ το περιστατικό έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Ρουέν. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας νεαρός 19 ή 21 ετών έπεσε από ταράτσα σούπερ μάρκετ, ύψους 5 μέτρων.

Ορισμένα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι συμμετείχε σε ομάδα που έκανε πλιάτσικο στο κατάστημα, ενώ άλλα ότι έπεσε στην προσπάθεια του να γλιτώσει από πλιάτσικο που ήταν σε εξέλιξη. Μάλιστα, φέρεται να έχει γίνει μια σύλληψη ενός ατόμου που δηλώνει φίλος του, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Επίσης, 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς η χώρα προετοιμάζεται για περισσότερα βίαια επεισόδια στους δρόμους.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα, ώστε να ελέγξει το εξαγριωμένο πλήθος, αφού τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας πληθαίνουν στη χώρα.

Η εκδοχή των αρχών

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι ακόμη και η εκδοχή των αρχών αναφέρει αντικρουόμενες πληροφορίες για τον θάνατο του 19χρονου.

Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα δεν «δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων».

Το θύμα, ηλικίας περίπου 20 ετών, ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ.

Έπεσε από τη στέγη και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί.

Το Σάββατο η κηδεία του Ναέλ

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Κάηκε ολοσχερώς εμπορικό κέντρο

Στις φλόγες παραδόθηκε το εμπορικό κέντρο Croix Blanche, στα προάστια του Παρισιού κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που συγκλονίζουν τη γαλλική πρωτεύουσα μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικών.

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να κατασβέσουν τη φωτιά που έβαλαν άγνωστοι, ωστόσο το εμπορικό κέντρο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και εξαπλώθηκε σε όλα τα κτίρια του εμπορικού κέντρου, το οποίο περιελάμβανε 30 καταστήματα.

Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά μάλιστα δημιούργησε πρόβλημα στον Δήμο, ο οποίος αποφάσισε να κλείσει δύο σχολεία της περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις του.

Το χρονικό

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου. Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της.

Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό– εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι» — δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει.

Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο.

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Προειδοποιήσεις ΟΗΕ

O ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, τρεις ημέρες αφού αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε νεαρό. «Έχει έρθει η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Έπειτα από τρεις νύκτες ταραχών σχεδόν σε ολόκληρη τη Γαλλία, «καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης βίαιων στοιχείων στη διάρκεια των διαδηλώσεων γίνεται πάντα σε σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης», υπογράμμισε η Σαμντασάνι.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τη βία που ξέσπασε μετά τον θάνατο του εφήβου. «Κατανοούμε ότι σημειώθηκαν πολλές λεηλασίες και βίαια επεισόδια από κάποια στοιχεία που εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για τον σκοπό αυτό και ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών τραυματίστηκε», δήλωσε. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο «ζητάμε από όλες τις αρχές να φροντίσουν ότι, ακόμη και αν ξεκάθαρα υπάρχουν βίαια στοιχεία στις διαδηλώσεις, είναι κρίσιμο η αστυνομία να σέβεται ανά πάσα στιγμή αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης».

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου