Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Από το ΒΗΜΑτοδότης. Ένας υπουργός που έβλεπε από το 2001 την χρεοκοπία να έρχεται

Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 2023

Θα ξεκινήσω σήμερα με την υπουργοποίηση του Γιώργου Φλωρίδη, στο νευραλγικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένα υπουργείο το οποίο στην αρχή προτάθηκε σε γυναίκα, στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά κρίθηκε απαραίτητη στην ευρωβουλή (κάτι που σηματοδοτεί και τη νέα υποψηφιότητά της στο ευρωψηφοδέλτιο),αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλα σχέδια.

Ήθελε να προωθήσει τις αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, που τόσο καθυστέρησαν τα τελευταία χρόνια. Ήθελε επίσης να προκαλέσει και την έκπληξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι μια διαδρομή που προκάλεσε έκπληξη πριν τέσσερα χρόνια, ήταν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (σημερινό υπουργό Υγείας). Και τώρα ακολουθεί ένα ακόμα πρόσωπο που ανήκε στο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ: Τον Γιώργο Φλωρίδη.

Στο ΠαΣοΚ και στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, ο Γιώργος Φλωρίδης ήταν αρκετές φορές υπουργός ή υφυπουργός. Ξεκίνησε από υφυπουργός Εσωτερικών, εν συνεχεία Αθλητισμού (όπου όπως λέει, έγινε ανάγνωσμα το θέμα της… παράγκας), το 2001 «προήχθη» στο Οικονομικών, όπου «τα είδα όλα», όπως λέει, αλλά κυρίως «έβλεπε την χρεοκοπία που ερχόταν με ταχύτητα κατά πάνω μας» και τέλος υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σήμερα μετά την ορκωμοσία, θα παραλάβει και αυτός τον μπλε φάκελο που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με το πρώτο στοίχημα να είναι η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Τον ρώτησα πως ένοιωσε όταν τον κάλεσε ο Μητσοτάκης να αναλάβει αυτό το υπουργείο, τη στιγμή που είχε χρηματίσει χρόνια στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Αν αισθάνθηκε κάποιο δισταγμό να γίνει μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ; Μου είπε ότι είχε εμπειρία (ως έμπειρος νομικός) σ΄ένα τομέα που γνωρίζει και είπε το «ναι». Να σημειώσω τέλος ότι ο κ. Φλωρίδης βρισκόταν στην Ισπανία (Σαραγόσα) για την βάφτιση της εγγονής του και μόλις του τηλεφώνησε το κ. Μητσοτάκης πήρε το αεροπλάνο και γύρισε.

***

Η κυρία Αρτεμισία Λυμπεράκη

Ήρθε, στην ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πιο νωρίς από όλους στο Προεδρικό, κάθισε σε μια από τις καρέκλες των συγγενών, ήταν ίσως από τις καλύτερα ντυμένες κυρίες και πάντα χαμογελαστή. Ο λόγος για την κυρία Αρτεμισία Λυμπεράκη θεία του Πρωθυπουργού, αδελφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μετά την ορκωμοσία ο Πρωθυπουργός πήγε και την αγκάλιασε. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την χαιρέτησε. Στην ορκωμοσία ήταν επίσης η σύζυγος του Πρωθυπουργού (Μαρία- Εύα) Μαρέβα, τα τρία παιδιά του, οι τρεις αδελφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα, ο σύζυγος της Κατερίνας Μητσοτάκη, Απόστολος Μαυραγάνης, ή Ερση Πίτα (αδελφή της μαμάς Μαρέβα), η Σάκη Κυπραίου γραμματέας του αείμνηστο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από το γραφείο του οι πιστοί συνεργάτες του Κύρα Κάπη και Χρήστος Ζωγράφος. Υπήρξαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες και γενικά ο Πρωθυπουργός φαινόταν χαρούμενος. Έκλεισε ραντεβού για σήμερα με την Πρόεδρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, και πάλι αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έως ότου αποχώρησε.

***

Τα…γούρια του Μητσοτάκη

Έχει γούρια ο Πρωθυπουργός και τα κρατά καλά. Γούρι ήταν να παρακολουθήσει και πάλι τα εκλογικά αποτελέσματα από τα γραφεία της ΝΔ μαζί με την Μαρέβα και τα παιδιά του. Γούρι ήταν να μετρά ημερομηνίες. Και χθες στην ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο εμφανίστηκε με γούρια. Πρώτα απ΄όλα την γραβάτα, ήταν ακριβώς η ίδια που φορούσε όταν πρωτο-ορκίστηκε Πρωθυπουργός το 2019. Δεύτερον το ρολόι του, δώρο από τη Μαρέβα. Η Μαρέβα είχε χαράξει πίσω στο ρολόι τον αριθμό 158, όσους δηλαδή βουλευτές είχε η ΝΔ όταν έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση. Αυτό το ρολόι φορούσε και χθες και δεν χρειάστηκε να το αλλάξει, αφού πάλι 158 βουλευτές έχει εκλέξει η ΝΔ.

***

Ο αγαπημένος ποιητής του Μητσοτάκη

Ίσως οι περισσότεροι να το προσέξατε ότι κλείνοντας την δήλωσή του το βράδυ των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε Μαρέβα, παιδιά, συνεργάτες έκλεισε με ένα ποίημα. Τι είδους ποίημα; Το «Αν» (If), του αγαπημένου του Άγγλου ποιητή Ράντγιαρντ Κίπλινγκ βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907 «για τη δύναμη της παρατήρησης, την πρωτοτυπία της φαντασίας, την αρρενωπότητα των ιδεών και το αξιοσημείωτο αφηγηματικό ταλέντο που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες αυτού του παγκοσμίου φήμης συγγραφέα. Ιδού ένα απόσπασμα:

Αν με τα πλήθη να μιλάς μπορείς και να κρατάς την αρετή σου,
με βασιλιάδες να γυρνάς δίχως απ’ τους μικρούς να ξεμακραίνεις,
Αν μήτε φίλοι μήτ’ εχθροί μπορούνε πια ποτέ να σε πειράξουν,
όλο τον κόσμο ν’ αγαπάς, μα και ποτέ πάρα πολύ κανένα,
Αν του θυμού σου τις στιγμές, που φαίνεται αδυσώπητη η ψυχή σου,
μπορείς ν’ αφήσεις να διαβούν την πρώτη ξαναβρίσκοντας γαλήνη,
δική σου θα’ ναι τότε η γη μ’ όσα απάνω της κι αν έχει,
και κάτι ακόμα πιο πολύ:
Άντρας αληθινός θά’ σαι παιδί μου!

***

Οι 15 γυναίκες του Υπουργικού

Από τους 62 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς οι 15 είναι γυναίκες που αναλαμβάνουν καθήκοντα στο σύνολο σχεδόν των υπουργικών δομών:
Οι
 Σοφία Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη και Ολγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνουν θέση υπουργού, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη τοποθετείται αναπληρωτής υπουργός ενώ 10 αναλαμβάνουν χρέη υφυπουργού. Νέες παρουσίες στο κυβερνητικό σχήμα εκτός από τις κυρίες Κεφαλογιάννη και Αγαπηδάκη είναι οι βουλευτές, Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Μαρία Κεφάλα και Έλενα Ράπτη καθώς και οι μη εκλεγμένες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διπλωμάτης – πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βιβή Χαραλαμπογιάννη πρώην γγ του Υπουργείου Εσωτερικών και Αλεξάνδρα Σδούκου πρώην γγ Ενέργειας. Επανέρχονται στην κυβέρνηση οι Ζέττα Μακρή, Δόμνα Μιχαηλίδου και Σοφία Βούλτεψη οι οποίες θήτευσαν σε υπουργικές θέσεις και την περίοδο 2015-19. Δεν ανανέωσαν την θητεία τους οι: Μαρία Συραγγέλα, πρώην υφυπουργός Δημογραφικής πολιτικής που δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Δυτικό τομέα Αθήνας, η πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η πρώην υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη.

***

Ο Πίνατ και πάλι στο Μαξίμου

Δεν επέστρεψε μόνος του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναλάβει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, μετά την ορκωμοσία που προηγήθηκε. Μαζί του, γύρισε και ο σκύλος Peanut, ο οποίος βρισκόταν εκεί από τον Μάιο του 2021 και αποχώρησε στα τέλη του φετινού Μαΐου, ωστόσο η απουσία του αποδείχτηκε σύντομη, καθώς… ανέλαβε κι εκείνος τα «καθήκοντά» του! Την επιστροφή του Peanut στο πρωθυπουργικό Μέγαρο γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Instagram, στην οποία αναφέρει: «Επιστροφή στο Μαξίμου μαζί με τον Peanut».

***

Η περίπτωση Μπιμπίλα

Ο αγαπημένος στο ευρύ κοινό ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας είναι πλέον βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την Πλεύση Ελευθερίας. Ο 67χρονος Μπιμπίλας μπαίνοντας στο Κοινοβούλιο θα θυμηθεί τα νιάτα του και τα χρόνια που βρισκόταν στις αίθουσες της Νομικής Αθηνών, της οποίας είναι τελειόφοιτος. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το κατά πόσο η βουλευτική του ιδιότητα συνάδει με την ιδιότητα του προέδρου στο Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ή όχι. Εάν μπορεί να έχει και τις δύο ιδιότητες τότε θα συνεχίσουμε να πληροφορούμαστε από τον κ. Μπιμπίλα τις αποδημίες δημοφιλών star, κάτι που με συνέπεια μας ενημερώνει τα τελευταία χρόνια. Και σε αυτή την περίπτωση οι ανακοινώσεις για το ποιος καλλιτέχνης απεδήμησεν εις Κύριον θα γίνονται και από το βήμα της Βουλής.

***

Ο μοναδικός επιζών της αμαξοστοιχίας

Σε εξειδικευμένο Κέντρο Αποκατάστασης στο Ανόβερο της Γερμανίας μεταφέρθηκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Λάρισας ο 20χρονος Γεράσιμος, ο οποίος είναι ο μοναδικός επιζών επιβάτης του πρώτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας η οποία συγκρούστηκε με άλλη αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Μετά από πάνω από 100 ημέρες νοσηλείας του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας, ο 20χρονος βαριά πολυτραυματίας, Γεράσιμος έχει ήδη αρχίσει να δείχνει μία αρχόμενη διαδικασία επαφής του με το περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάστασή της υγείας του δεν παραμένει ακόμη ιδιαιτέρως σοβαρή και βαριά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου