Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Το Αν. Δικαστήριο ακύρωσε πράξη υπέρ της εισαγωγής μειονοτήτων στα κολέγια

Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε χθες Πέμπτη την ρύθμιση (affirmative action) για την εισαγωγή φοιτητών στα πανεπιστήμια, αναγκάζοντας τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αναζητήσουν νέους τρόπους για την επίτευξη της πολυμορφίας στα κολέγια.

Η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου ανέτρεψε τα σχέδια εισαγωγής στο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τα παλαιότερα ιδιωτικά και δημόσια κολέγια της χώρας, αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς (John Roberts) δήλωσε ότι για πολύ καιρό τα πανεπιστήμια «κατέληγαν, λανθασμένα, στο συμπέρασμα ότι η λυδία λίθος της ταυτότητας ενός ατόμου δεν είναι οι προκλήσεις που έχει ξεπεράσει, οι δεξιότητες που έχει αποκτήσει ή τα μαθήματα που έχει πάρει, αλλά το χρώμα του δέρματός του. Η συνταγματική μας ιστορία δεν ανέχεται αυτή την επιλογή».

Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ (Sonia Sotomayor) έγραψε στη διαφωνία της ότι η απόφαση «ανατρέπει δεκαετίες δεδικασμένου και σημαντικής προόδου».

Σε ξεχωριστή διαφωνία, η δικαστής Κεντάτζι Μπράουν Τζάκσον (Ketanji Brown Jackson) – η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα δικαστής του δικαστηρίου – χαρακτήρισε την απόφαση «πραγματικά τραγωδία για όλους μας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επικυρώσει δύο φορές τα προγράμματα εισδοχής σε πανεπιστήμια με βάση τη φυλετική συνείδηση τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του 2016.

Αλλά αυτό συνέβαινε πριν οι τρεις διορισμένοι από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενταχθούν στο δικαστήριο. Κατά τις αγορεύσεις στα τέλη Οκτωβρίου, και οι έξι συντηρητικοί δικαστές εξέφρασαν αμφιβολίες για την πρακτική αυτή, η οποία είχε επικυρωθεί με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που φθάνουν μέχρι το 1978.

Τα κατώτερα δικαστήρια είχαν επίσης επικυρώσει τα προγράμματα τόσο στο UNC όσο και στο Χάρβαρντ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι τα σχολεία έκαναν διακρίσεις εις βάρος λευκών και Ασιατικοαμερικανών υποψηφίων.

Associated Press, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου