Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Fed-ΕΚΤ: Αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 26 Ιουνίου, 2023


Η μακροοικονομική σταθεροποίηση στο περιβάλλον ασταθοςυ πληθωρισμού είναι το θέμα του Φόρουμ της ΕΚΤ που θα πργαματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου

Τζούλη Καλημέρη

Η δημοσιοποίηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να τροφοδοτήσει τις εκτιμήσεις για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής  από την Fed και την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί ο δείκτης πληθωρισμού τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σύμφωνα με εκτιμήσεις θα παραμείνει υψηλός και το μήνα Μάιο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο γενικός αλλά και ο δομικός δείκτης εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Οι αξιωματούχοι της Fed γενικά προτιμούν να εξετάζουν τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 4,7% σε ετήσια βάση μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της κεντρικής τράπεζας για τις τιμές των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάιο ήταν στο 5,3%.  Σε μηνιαία βάση, ο βασικός δείκτης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% για πέμπτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Fed – ΕΚΤ: Το 90% της άφθονης ρευστότητας ενδέχεται να χρειασθεί να αποσυρθεί

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει ένα καλό νέο, το οποίο θα αφορά την υποχώρηση του κλασικού δείκτη για τον πληθωρισμό. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3,8% σε ετήσια βάση το μήνα Μάιο και θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί κάτω από το 4% τα τελευταία δύο χρόνια.

Η έκθεση για το προσωπικό εισόδημα και τις προσωπικές δαπάνες προβλέπεται επίσης να δείξει ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αμβλύνθηκαν μετά από ένα σταθερό ξεκίνημα στο δεύτερο τρίμηνο.

«Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο αναμένεται να είναι ηπιότερος από τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μόνο μία  φορά φέτος.» τονίζουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg, Άννα Γουόνγκ, Στιούαρτ Πολ και Τζόναθαν Τσερτς. «Εκτιμούμε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, δομικός και γενικός, θα ψυχρανθεί σε σχέση με τον Απρίλιο.  Ταυτόχρονα, το προσωπικό εισόδημα πιθανότατα αυξήθηκε λόγω της ισχυρής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας, αλλά οι προσωπικές δαπάνες μετριάστηκαν και οι προσωπικές αποταμιεύσεις αυξήθηκαν, καθώς οι καταναλωτές αναπροσαρμόζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Παρασκευή θα εξετάσουν τα  νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που αναμένεται να δείξουν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε τον Ιούνιο.

Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 5,6%, το βασικό μέτρο εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί λίγο κάτω από αυτό το επίπεδο, στο 5,5%.


Η ευρωπαϊκή απάντηση στο ετήσιο Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ

Ο Πάουελ και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορούν να μοιραστούν τις εκτιμήσεις και τις απόψεις τους για την επίμονη πορεία του πληθωρισμού, καθώς θα κατευθύνονται στο πορτογαλικό θέρετρο Σίντρα μαζί με άλλους κεντρικούς τραπεζίτες, όπου θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή απάντηση στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. Το θέμα του Φόρουμ της ΕΚΤ είναι «Μακροοικονομική σταθεροποίηση σε ένα περιβάλλον ασταθούς πληθωρισμού» και θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου 2023.

Το Οικονομικό Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ είναι ένα ετήσιο συμπόσιο που επιτρέπει την ανοιχτή συζήτηση οικονομικών, χρηματιστηριακών και νομισματικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες του κόσμου. Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο στο οποίο κάθε χρόνο παρευρίσκονται τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί, υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ άλλων διακεκριμένων συμμετεχόντων. Χρηματοδοτήθηκε το 1978 από την Federal Reserve Bank of Kansas City. Όταν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας Σίτι αναζήτησαν μια τοποθεσία για το  συμπόσιο το 1982, επέλεξαν το Τζάκσον Χόλε του Γουαϊόμινγκ, για έναν απλό λόγο: Είχε ψάρεμα με μύγες, ανέφερε το AP.

Στην Πορτογαλία σύγουρα οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα.. ψαρέψουν. Το μενού έχει τη Δευτέρα δείπνο και ομιλία της αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπινπαθ. Την Τετάρτη, οι επικεφαλής της ΕΚΤ, της Fed, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας θα μοιραστούν τη σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου