Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Αναμένεται ένα ζεστό καλοκαίρι με τοξικό καπνό σε μεγάλο μέρος της Αμερικής

Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Το μόνο «διάλειμμα» που μπορεί να ελπίζει το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής σύντομα από τον επικίνδυνο καπνό, που προέρχεται από τον πυρόπληκτο Καναδά, είναι σύντομες κρίσεις καύσωνα και υγρασίας από ένα κύμα καύσωνα του Νότου που έχει ήδη αποδειχθεί θανατηφόρο, λένε οι μετεωρολόγοι. Και τότε ο καπνός πιθανότατα θα επιστρέψει στις Μεσοδυτικές και Ανατολικές ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ούτε οι 235 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά ούτε το «κολλημένο» καιρικό μοτίβο που ευθύνεται για αυτό το χάος των μετεωρολογικών ασθενειών δείχνουν σημάδια υποχώρησης για την επόμενη εβδομάδα ή και πιο πέρα, σύμφωνα με μετεωρολόγους στο Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης.

Πρώτον, το «κολλημένο» μοτίβο του καιρού έκανε τον Καναδά να καεί σε επίπεδα ρεκόρ κάτω από ασυνήθιστα ζεστές και ξηρές συνθήκες.

Στη συνέχεια, δημιούργησε μια εγκατάσταση όπου η μόνη ανακούφιση έρχεται όταν τα συστήματα χαμηλής πίεσης κυλούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιοχές στη μία πλευρά παίρνουν αέρα με καπνό από τον βορρά και στην άλλη αποπνικτικό αέρα από το νότο.

Καπνός ή ζέστη. «Διαλέξτε το δηλητήριό σας», είπε ο επικεφαλής επιχειρήσεων προβλέψεων του κέντρου πρόβλεψης Γκρεγκ Κάρμπιν (Greg Carbin). «Οι συνθήκες δεν θα είναι πολύ ευνοϊκές».

«Οσο αυτές οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε εκεί ψηλά, αυτό θα είναι πρόβλημα για εμάς», είπε ο Κάρμπιν. «Οσο υπάρχει κάτι να κάψουμε, θα υπάρχει καπνός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Πάρτε για παράδειγμα το Σεντ Λούις. Η πόλη είχε δύο ημέρες ανθυγιεινού αέρα την Τρίτη και την Τετάρτη, αλλά για την Πέμπτη ήταν «βελτιωμένη η ποιότητα του αέρα αλλά με πολύ και υγρή ζέστη», δήλωσε ο μετεωρολόγος του κέντρου πρόβλεψης καιρού, Μπράιαν Τζάκσον (Bryan Jackson). Η πρόγνωση είναι για θερμοκρασίες που φαίνονται σαν 109 βαθμοί (42,8 βαθμοί Κελσίου) — με 101 βαθμούς (38,3 βαθμοί Κελσίου) ζέστη και αποπνικτική υγρασία.

Την Τετάρτη, το σύστημα χαμηλής πίεσης στάθμευσε πάνω από τη Νέα Αγγλία και επειδή οι άνεμοι πάνε αριστερόστροφα, περιοχές στα δυτικά -όπως το Σικάγο και όλη η μεσοδυτική περιοχή- πνέουν καπνοί από βορρά, ενώ οι περιοχές ανατολικά της χαμηλής πίεσης έχουν νότιους ανέμους, είπε ο Τζάκσον.

Καθώς αυτό το σύστημα χαμηλής πίεσης προχωρά και ένα άλλο ταξιδεύει πάνω από τις κεντρικές πεδιάδες και τη λίμνη Superior, η Midwest παίρνει προσωρινή ανακούφιση, είπε ο Jackson. Αλλά όταν η χαμηλή πίεση συνεχίζεται, ο καπνός επανέρχεται.

«Εχουμε αυτό το καρουζέλ αέρα που κάνει κρουαζιέρα στα Μεσοδυτικά, και κάθε τόσο φέρνει τον καπνό απευθείας σε οποιαδήποτε πόλη κι αν ζείτε», δήλωσε η ατμοσφαιρική επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Λιζ Μόγιερ (Liz Moyer). «Και ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, μπορείτε να περιμένετε να δείτε αυτές τις περιοδικές κακές μέρες του αέρα και η μόνη ανακούφιση είναι είτε όταν σβήνουν οι φωτιές, είτε όταν ο καιρός πεθαίνει».

Το μοτίβο αυτού του καιρού είναι «απίστευτα ασυνήθιστο», είπε ο Κάρμπιν του NOAA που έπρεπε να κοιτάξει πίσω στα αρχεία του 1980 για να δει οτιδήποτε έστω και πολύ παρόμοιο. «Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η επιμονή σε αυτό».

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου