Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΕΚΤ: Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων Ιούλιο και Σεπτέμβριο – Στο 4% θα οδηγηθεί το επιτόκιο καταθέσεων

Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2023

Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων στέλνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά την καθίζηση της οικονομίας της Ευρωζώνης

Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων στέλνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς δεν αναμένουν πως οι ενδείξεις ότι ο επίμονος πληθωρισμός υποχωρεί θα είναι αρκετά σαφείς ώστε να διακόψουν εντός του καλοκαιριού το μεγαλύτερο σερί αυξήσεων επιτοκίων στην ιστορία της Τράπεζας.

Όπως αναφέρει το Reuters, συνομιλίες με επτά υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας έδειξαν ότι οι περισσότεροι αναμένουν νέα αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο στη συνεδρίαση του Ιουλίου όσο και σε αυτή του Σεπτεμβρίου, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης υποχωρεί.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών αυτόν τον μήνα και δήλωσε ότι η ένατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων ήταν σχεδόν εγγυημένη τον Ιούλιο, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Από μια ομάδα φορέων χάραξης πολιτικής που ζητούσαν σταθερά αυξήσεις επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο, μόνο ένας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, άνοιξε την πόρτα για μια παύση τον Σεπτέμβριο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι υπόλοιποι, μιλώντας εντός ή εκτός πρωτοκόλλου, δήλωσαν ότι μια αύξηση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, που θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, είναι περισσότερο πιθανή, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν αυξημένες πιέσεις στις τιμές.

Γιατί ζητούν υψηλότερα επιτόκια

«Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε μια αποφασιστική μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού προτού σταματήσουμε τη νομισματική σύσφιξη», δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Μάντις Μιούλερ. «Έχουμε ήδη δει μια μικρή μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις για μια μεταβαλλόμενη τάση στις πληθωριστικές πιέσεις».

Ένα κοινό επιχείρημα μεταξύ της πλειοψηφίας που πίεζε για ακόμη περισσότερες αυξήσεις ήταν ότι η υπερβολική αύξηση των επιτοκίων ήταν λιγότερο επικίνδυνη από μια πρόωρη παύση, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε στη συνέχεια από την ΕΚΤ να αυξήσει ακόμη πιο οδυνηρά το κόστος δανεισμού.

«Αν δεν έχουμε κάνει αρκετά, τότε το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός θα έχει ριζώσει περισσότερο και υπάρχει κίνδυνος να ανακάμψει», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks. «Και τότε θα πρέπει να επιστρέψουμε δυναμικά με πολύ ισχυρότερες αυξήσεις των επιτοκίων».

Τα «γεράκια» ενθαρρύνθηκαν από την ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη, η οποία προανήγγειλε μια μακρά μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού «ό,τι κι αν συμβεί». Οι περισσότεροι υπέρμαχοι των νέων αυξήσεων επιτοκίων επικαλούνται τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των μισθών και το επόμενο έτος, με τις εταιρείες να μετακυλύουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες και τις προσδοκίες των νοικοκυριών για τον μελλοντικό πληθωρισμό να σταθεροποιούνται πάνω από τον στόχο.

Τι λένε τα «περιστέρια»

Τα «περιστέρια» πάντως αντέδρασαν, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και όχι στην τελευταία μέτρηση και να αφήσει τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων της να λειτουργήσουν στην οικονομία προτού προσθέσει κι άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου