Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Τι περιέχουν οι μπλε φάκελοι – Οι μεταρρυθμίσεις και οι προτεραιότητες

Πέμπτη, 29 Ιουνίου, 2023

Κάπως έτσι θα λειτουργούσε και ο Αλέξης...  Άντε θα συνεδριάζαν τα όργανα, να τα "κουρντίσουν" (τα όργανα) και... ΄Φυσικά και αστειεύομαι! 

Οι 120 μεταρρυθμίσεις, τα 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και οι 959 επιχειρησιακές δράσεις που αφορούν όλη την κυβέρνηση περιλαμβάνονται στους μπλε φακέλους που έδωσε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε μια ανάλυση μέσω του TikTok για τους περιβόητους «μπλε φακέλους» και το περιεχόμενό τους προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα εν λόγω έγγραφα στους υπουργούς της νέας κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι μπλε αυτοί φάκελοι «είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με αυτά τα οποία θα κάνουμε».

Ουσιαστικά, ο κάθε φάκελος περιλαμβάνει τα ορόσημα και τις βασικές προτεραιότητες των υπουργείων.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των φετινών μπλε φακέλων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως περιλαμβάνουν:

  • 120 μεταρρυθμίσεις,
  • 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης
  • 959 επιχειρησιακές δράσεις που αφορούν όλη την κυβέρνηση

Η «τακτική» των μπλε φακέλων αποτελεί σήμα κατατεθέν του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όταν ανέλαβε επίσημα καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού ο Ιωάννης Σαρμάς, ο κ. Μητσοτάκης του παρέδωσε έναν ογκώδη μπλε φάκελο με κρίσιμα στοιχεία.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση οι «τομές» για τον θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά καθώς και στην καθημερινή ζωή των πολιτών, που θα σπεύσει να επιτύχει η νέα κυβέρνηση, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι:

  • Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων
  • Αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024

Όσον αφορά στον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες για το 2023 με ορόσημα ανά τομέα δράσης:

Στο Υπ. Υποδομών & Μεταφορών:

  • Υπογραφή σύμβασης νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πατρών, μέχρι το τέλος του 2023.
  • Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη

  • Μέχρι το β’ εξάμηνο 2023: επέκταση φράχτη στον Έβρο
  • Εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών
  • Μέσα στους μπλε φακέλους υπάρχει ακόμα το ημερολόγιο βασικών υποχρεώσεων ανά μήνα.

Στο υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων περιλαμβάνεται:

  • Τέλος Ιουλίου ανακοίνωση βάσεων πανελλαδικών εξετάσεων
  • Αναδιοργάνωση διαδικασίας κάλυψης θέσεων αναπλ. εκπαιδευτικών

Ακόμα υπάρχει Ψηφιακό αρχείο με στοχευμένο υλικό, όπως για παράδειγμα στο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ένταξη στο gov.gr 100 νέων ψηφιακών υπηρεσιών

ενώ στο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

  • Ολοκλήρωση εντός 2023 θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού

«Θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών»

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (28/6) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών από όπου εξήγγειλε το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση, «είχαμε μία πολύ παραγωγική συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θέλουμε να πετύχουμε και οι οποίοι αποτελούν κεντρικό στόχο της πολιτικής μας, ώστε να κάνουμε πράξη την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη».

Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε αισιόδοξοι για την σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, ώστε να γίνει πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών, κυρίως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο που έρθει σύντομα στην Βουλή και όπως τόνισε «πριν από τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα αφορά το 2024, με πολλές από αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «είμαστε αισιόδοξοι αφού πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη 4ετία. Έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για την χώρα και για την οικονομία της Ελλάδος και στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής».

Σε αφορά τον επικείμενο νομοσχέδιο, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο για το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή και θα αφορά την εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ πριν από τις εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό απαντάμε και σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει να λέμε λίγα και να τα κάνουμε όλα».

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου