Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Τι πιστεύουν οι Ελληνες για τον Μπάιντεν και τον ρόλο των ΗΠΑ διεθνώς

 Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2023

Έρευνα σε συνολικά 23 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, πραγματοποίησαν οι αναλυτές της έγκριτης αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Pew Research Center, καλώντας τους πολίτες να αξιολογήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και όσα εκείνος έχει κάνει μέχρι σήμερα, δυόμισι χρόνια έπειτα από την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν πια οι Ηνωμένες Πολιτείες διεθνώς.   

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε φέτος, το διάστημα μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 22 Μαΐου, σε δείγμα συνολικά 27.285 ατόμων σε 23 χώρες (Καναδάς, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Νιγηρία, Κένυα, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή).  

Σε γενικές γραμμές, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία όπως εκείνα προκύπτουν από τις 23 χώρες πολίτες των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της σφυγμομέτρησης του Ερευνητικού Κέντρου Pew, οι απόψεις για τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν είναι περισσότερο θετικές παρά αρνητικές.

Κατά μέσο όρο, το 59% των ερωτηθέντων έχει favorable άποψη για τις ΗΠΑ (έναντι του 30% που έχει unfavorable) και το 54% θετική/favorable άποψη για τον Μπάιντεν (έναντι του 39% που έχει αρνητική/unfavorable).

Οι χώρες οι πολίτες των οποίων βλέπουν πιο θετικά τις ΗΠΑ είναι η Πολωνία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Νιγηρία και η Κένυα, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκεται η Ουγγαρία ως η χώρα με τις κατά πλειοψηφία λιγότερο θετικές απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες απόψεις.

Πολωνία «εναντίον» Ουγγαρίας

Πιο συγκεκριμένα, το 93% των Πολωνών βλέπει θετικά τις ΗΠΑ. Στην Ουγγαρία ωστόσο από την άλλη πλευρά, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 44%, έχοντας μάλιστα υποχωρήσει σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν (ήταν 55% το 2022).

Οι Πολωνοί παρουσιάζονται να έχουν εμπιστοσύνη και στον ίδιο τον Μπάιντεν, σε ποσοστό 83%, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του νυν προέδρου και σε χώρες όπως είναι η Σουηδία, η Κένυα, η Νιγηρία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Γερμανία.

Από εκεί και πέρα, κατά μέσο όρο, το 82% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις υποθέσεις άλλων χωρών, το 61% ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν στην ειρήνη και στη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο(ενώ το 38% έχει την αντίθετη άποψη) και το 49% ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα άλλων χωρών όταν παίρνουν αποφάσεις (ενώ 50% έχει την αντίθετη άποψη).

Κυρίαρχη διεθνώς η αμερικανική ήπια ισχύς 

Όσο για την αμερικανική ήπια ισχύ/soft power (τεχνολογία, ανώτατη εκπαίδευση, ψυχαγωγία/διασκέδαση/βιομηχανία του θεάματος), εκείνη αντιμετωπίζεται πολύ θετικά διεθνώς, ως «η καλύτερη παγκοσμίως ή ανώτερη του μέσου όρου», από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων και στις 23 χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα.  

Τα ποσοστά για την Ελλάδα 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι ερευνητές της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Pew Research Center, διαπιστώνουν ότι το 56% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ, έναντι του 40% που έχει αρνητική. Το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπουν θετικά τις ΗΠΑ παρουσιάζεται, μάλιστα, να έχει αυξηθεί τα περασμένα χρόνια, από 34% που ήταν το 2014 σε 63% το 2021, 48% το 2022 και, πλέον, 56% το 2023.

Οι Έλληνες ωστόσο, αν και βλέπουν πια θετικά τις ΗΠΑ στην πλειονότητά τους, δεν βλέπουν το ίδιο θετικά και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το 56% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν κινείται στη διεθνή σκηνή, ενώ το 43% έχει. Και σε αυτό το μέτωπο ωστόσο, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου στο μέτωπο των διεθνών σχέσεων είχε διακυμάνσεις τα περασμένα χρόνια. Το ποσοστό των Ελλήνων που εμπιστεύονται την αμερικανική ηγεσία ήταν 27% το 2014 και 41% το 2016 (επί Ομπάμα), έγινε 17% το 2018 (επί Τραμπ), και πλέον κινείται κοντά στο 43% αν και το 2021 ήταν 67%.

Όταν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «εάν οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα άλλων χωρών προκειμένου να πάρουν αποφάσεις σχετικές με τις διεθνείς εξελίξεις;», οι Έλληνες είναι ωστόσο περισσότερο αρνητικοί, με το 66% να υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα άλλων χωρών και το 33% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, αν και μειοψηφικό, αυτό το 33% είναι υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά παλαιότερων ετών όπως ήταν το 29% του 2018 (επί Τραμπ) και το 19% του 2012 (επί Ομπάμα).

Εκεί όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν ωστόσο, είναι όταν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «εάν οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις υποθέσεις άλλων χωρών;», με το 93% των Ελλήνων να υποστηρίζει ότι παρεμβαίνουν και μόλις το 6% να έχει διαφορετική άποψη.

Περισσότερο μοιρασμένες είναι οι απόψεις ως προς το «εάν οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην ειρήνη και στη σταθερότητα διεθνώς;», με το 58% των Ελλήνων να θεωρεί ότι εκείνες δεν συμβάλλουν και το 42% να έχει αντίθετη άποψη.

Αδιαμφισβήτητα θετική είναι, όμως, η άποψη των Ελλήνων όταν καλούνται να αξιολογήσουν την αμερικανική ήπια ισχύ. Οι αμερικανικές επιτυχίες στον κλάδο της τεχνολογίας, τα αμερικανικά πανεπιστήμια και η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος αξιολογούνται από την πλειονότητα των Ελλήνων (ποσοστά 87%, 80% και 70% αντίστοιχα) ως «άνω του παγκοσμίου μέσου όρου», χωρίς όμως να ισχύει κάτι ανάλογο και για το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο το οποίο μόνο το 47% των Ελλήνων αξιολογεί ως «καλύτερο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και η στάση της πλειονότητας των Ελλήνων έναντι της αμερικανικής οικονομικής ισχύος. Πιο συγκεκριμένα, το 48% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κορυφαία οικονομική δύναμη σήμερα στον κόσμο (σ.σ. the worlds leading economic power) είναι η Κίνα, όχι οι ΗΠΑ. Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται κορυφαία οικονομική δύναμη μόνο από το 37% των Ελλήνων.

Πηγή: Pew Research Center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου