Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Γερμανία: Ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για εργασία (και) σε μη κατοίκους ΕΕ

Πέμπτη, 29 Ιουνίου, 2023

Μεγάλη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού Νόμου για να καλυφθούν 2 εκατ. κενές θέσεις εργασίας

Το Κοινοβούλιο στη Γερμανία (Bundestag) πέρασε ειδική νομοθετική μεταρρύθμιση για να κάνει πιο εύκολη την εργασία στη χώρα από κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προσπαθεί να καλύψει περίπου 2 εκατ. κενές θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους. Πρόκειται για τεράστια αλλαγή πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην οποία οι κυβερνήσεις για δεκαετίες αρνούνταν ότι η Γερμανία είναι χώρα μεταναστών. Σε αυτές περιλαμβάνονταν και οι τελευταίες κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

Πλέον με τις ριζοσπαστικές, όπως χαρακτηρίζονται, αλλαγές στο μεταναστευτικό γίνεται πλέον πιο εύκολο να αποκτήσει ένας μη κάτοικος της ΕΕ κάρτα εργασίας, τη λεγόμενη Μπλέ Κάρτα, να αλλάξει δουλειά και να φέρει την οικογένειά του στη Γερμανία.

Επίσης ένας ακόμη από τους βασικούς πυλώνες της νέας αυτής μεταρρύθμισης είναι η χορήγηση της λεγόμενης «Κάρτας Ευκαιρίας» (Chancenkarte), η οποία θα λειτουργεί με σύστημα πόντων. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θα επιτρέπεται σε ξένους που δεν έχουν κλείσει δουλειά στη Γερμανία να μπορούν να παραμένουν στη χώρα για έναν χρόνο μέχρι να βρουν απασχόληση.

Θα επιτρέπεται επίσης να βρίσκουν δουλειά όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση χορήγησης ασύλου έως και το Μάρτιο του 2023 και χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις για τα αναγνωρισμένα πτυχία.

Η όλη προσπάθεια εκτός από κοινωνικές και οικονομικές έχει πλέον και πολιτικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ενίσχυση της δύναμης του ακροδεξιού κόμματος AfD το οποίο αντιδρά έντονα. Η αντιπολίτευση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CDU/CSU) έχει επίσης εκφράσει αντιρρήσεις και ζήτησε αλλαγές στις τελικές ρυθμίσεις.

Η Μπλε Κάρτα

Σημαντικό στοιχείο της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης -για μη κατοίκους ΕΕ πάντα- είναι οι απαιτήσεις για αποδοχές που επιβάλει το Βερολίνο για όσους θέλουν να λάβουν τη Μπλε Κάρτα η οποία προσφέρεται από το 2012 ως επιλογή για τους μη κατοίκους ΕΕ με πτυχίο πανεπιστημίου.

Πλέον το ελάχιστο μισθολογικό όριο για να πιάσει κανείς δουλειά στη Γερμανία θα μειωθεί στα €43.800 μεικτά (προ φόρων) το χρόνο, ή στα €3.650 μεικτά το μήνα. Πρόκειται γι αμείωση από το όριο των €58.400 μεικτών αποδοχών το χρόνο ή περίπου €4.860 το μήνα σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο thelocal.de.

Οι κάτοχοι Μπλε Κάρτας θα μπορούν επίσης ευκολότερα να αλλάζουν εργοδότες, να φέρνουν τις οικογένειές τους στη Γερμανία και να λαμβάνουν άδεια για μόνιμη κατοικία στην ΕΕ, αναφέρεται. Επίσης δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μόνο πάνω στο αντοκείμενο της απόλυτης εξειδίκευσης τους.

Η Κάρτα Ευκαιρίας

Με την «Κάρτα Ευκαιρίας» (Chancenkarte), θα πρέπει να συγκεντρώνει κανείς τουλάχιστον έξι πόντους για να βρει απασχόληση.

Για να λάβει κανείς την κάρτα αυτή θα πρέπει να πληροί ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως είναι η γλωσσική επάρκεια ή να έχει πτυχίο πανεπιστημίου. Το σύστημα των πόντων θα «ανταμείβει» τους υποψήφιους –και θα επιτρέπει την είσοδό τους και την εργασία στη Γερμανία- εάν αυτοί μεταξύ άλλων μιλάνε καλά αγγλικά ή/και γερμανικά, εάν διατηρούν ήδη σχέσεις με τη Γερμανία, ή εάν συνοδεύουν συζύγους ή γονείς οι οποίοι εργάζονται στη Γερμανία. Με την κάρτα αυτή θα μπορεί επίσης κανείς να έχει προσωρινή ή μερική απασχόληση έως 20 ωρών την εβδομάδα όσο ψάχνει για κανονική πλήρη απασχόληση.

Όσοι αιτούνται άσυλο

Επίσης σύμφωνα με τις αλλαγές που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο της χώρας, οι αιτούντες άσυλο των οποίων η σχετική διαδικασία έγκρισης έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν υποβάλλει αίτηση έως τις 29 Μαρτίου 2023, θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν επαγγελματική κατάρτιση ή να αρχίσουν να εργάζονται. Η ρύθμιση αυτή δεν θα ισχύει για νέους αιτούντες ασύλου ώστε να μην δημιουργηθούν «ψευδή κίνητρα» για τη μετανάστευση, όπως τα χαρακτηρίζει το Βερολίνο. Αυτό ήταν μεταξύ άλλων και απαίτηση των αντιπολιτευόμενων δεξιών κομμάτων CDU/CSU.

Αλλάζουν όλα για τις αναγνωρίσεις πτυχίων

Σημαντικό εμπόδιο στη μετανάστευση ήταν η ισχύουσα απαίτηση του Βερολίνου να έχουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι πτυχία αναγνωρισμένα στη Γερμανία. Στο μέλλον οι ειδικευμένοι μετανάστες δεν θα χρειάζεται πλέον να αναγνωρίζουν τα πτυχία τους στη Γερμανία, φτάνει να μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τουλάχιστον δύο χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και πτυχίο που αναγνωρίζεται από το κράτος στη χώρα καταγωγής τους.

Και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

Επίσης με χωριστή ρύθμιση ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία πρόκειται να αυξηθεί σε δύο στάδια, από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα σε 12,82 ευρώ την ώρα. Η πρώτη αύξηση στα 12,41 ευρώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος, με μια δεύτερη αύξηση να ακολουθήσει το 2025.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου