Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Tο προφίλ της Ελίζ Στέφανικ και οι σχέσεις της με τον Τραμπ

 Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021 


Η Ελίζ Στέφανικ. (AP Photo/J. Scott Applewhite)


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ελίζ Στέφανικ, ένθερμη υποστηρίκτρια του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντικατέστησε χθες Παρασκευή στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Λιζ Τσέινι, μια ένδειξη της επιρροής που εξακολουθεί να έχει στο κόμμα ο δισεκατομμυριούχος.

“Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι ενωμένοι και το κίνημα για να επαναφέρουμε το μεγαλείο της Αμερικής είναι ισχυρό”, σχολίασε αμέσως μετά την εκλογή της Στέφανικ ο Τραμπ.

Η νεαρή βουλευτίνα στην ευχαριστήρια ομιλία της μετά τη διεξαγωγή μιας κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι ο Τραμπ διαδραματίζει “κρίσιμης” σημασίας ρόλο στο κόμμα.

Έπειτα από μια θυελλώδη εβδομάδα για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, η οποία κορυφώθηκε την Τετάρτη με την εκδίωξη της Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Στέφανικ, που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε ως μια ενωτική δύναμη που χαίρει μεγάλης υποστήριξης.

Από τους 212 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι 134 ψήφισαν υπέρ της και οι 46 εναντίον της. Η Λιζ Τσέινι ήταν μεταξύ των περίπου 30 βουλευτών που απείχαν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νέος ρόλος της Στέφανικ προβλέπει να μεταφέρει το μήνυμα των Ρεπουμπλικανών τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στους ψηφοφόρους, μια κρίσιμη θέση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου του 2022.

“Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά μεγάλο”, τόνισε.

“Προχωράμε στην επίθεση και θα κερδίσουμε ξανά την πλειοψηφία το 2022. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι”, υπογράμμισε η Στέφανικ παρουσιάζοντας τον κοινό εχθρό: “το ακραίο, καταστροφικό πρόγραμμα της άκρας αριστεράς” του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η Στέφανικ επεσήμανε ότι τόσο η Τσέινι όσο και οι σπάνιοι άλλοι επικριτές του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξακολουθούν να έχουν θέση σε αυτό, όμως επανέλαβε τη στήριξή της στον πρώην πρόεδρο: “Είμαστε ενωμένοι και εργαζόμαστε με τον πρόεδρο Τραμπ”.

“Περήφανη συντηρητική"

Οι διαφορές μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα παραμένουν βαθιές μεταξύ της μικρής ομάδας που είναι κατά του Τραμπ και των κοινοβουλευτικών που τον στηρίζουν ή παραμένουν σιωπηλοί.

Κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, η Λιζ Τσέινι, ήταν μεταξύ των δέκα Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Τραμπ για “υποκίνηση σε εξέγερση” στην υπόθεση της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αθωώθηκε από τη Γερουσία.

Η εκλεγμένη από το Γουαϊόμινγκ καταγγέλλει έκτοτε συνεχώς τα “πολύ επικίνδυνα ψέματα” του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος ισχυρίζεται χωρίς αποδείξεις ότι υπήρξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

“Δεν πιστεύω ότι πρέπει να οδηγεί το κόμμα”, επεσήμανε η Λιζ Τσέινι στο CNN χθες το βράδυ. “Και είναι πραγματικά σημαντικό εμείς, οι Ρεπουμπλικάνοι, να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια”.

Η ένταση παραμένει οξυμένη στους διαδρόμους του Κογκρέσου περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την επίθεση.

Την Τετάρτη η βουλευτίνα Μάρτζορι Τέιλορ- Γκριν, υποστηρίκτρια του Τραμπ στην οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις για τις ακραίες δηλώσεις της, επιτέθηκε εκ νέου στη βουλευτίνα των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο – Κορτέζ ρωτώντας τη φωνάζοντας για ποιο λόγο υποστηρίζει “τρομοκράτες”, αναφερόμενη στο κίνημα Black Lives Matter. Μια συμπεριφορά που εξόργισε τους Δημοκρατικούς.

Η Ελίζ Στέφανικ εισήλθε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2015, σε ηλικία 30 ετών, --η νεότερη γυναίκα που είχε εκλεγεί ποτέ ως τότε--, με μια πολύ πιο μετριοπαθή στάση από αυτή της Λιζ Τσέινι και αρχικά είχε κρατήσει αποστάσεις από τον Τραμπ.

Μάλιστα το 2017 είχε ψηφίσει κατά της μεγάλης οικονομικής του μεταρρύθμισης, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε πολλές σημαντικές αποφάσεις του πρώην προέδρου, όπως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Απόφοιτη του Χάρβαρντ η Στέφανικ εργάστηκε στον Λευκό Οίκο από το 2006 ως το 2009 επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους.

Χαρακτηριστικό της εξέλιξής της χθες μετά την εκλογή της δήλωσε ότι είναι “μια περήφανη, συντηρητική Ρεπουμπλικάνα”.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου