Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Η Ηλεία στέλνει ηχηρό μήνυμα σε Πανεπιστήμιο & Υπουργείο Παιδείας – Μεγάλη συγκέντρωση χθες στο «Ξυστρή»

 Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021 

Την κοινή τους πεποίθηση ότι δεν θα αφήσουν την άδικη απόφαση κατάργησης των δύο πανεπιστημιακών σχολών της Ηλείας να ισχύσει διατράνωσαν χθες στο πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων της Ηλείας.

Η πρώτη συλλογική αντίδραση μετά την αρνητική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που έγινε παρουσία και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανού, φανέρωσε τη διάθεση ενός ολόκληρου νομού να τεθεί σε σύγκρουση με την Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για την άδικη απόφαση της να στερήσει από ένα νομό με ειδικό βάρος την δυνατότητα να διαθέτει Πανεπιστημιακά τμήματα.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας (στην οποία τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία), που διοργανώθηκε με κοινή πρωτοβουλία των δημάρχων Πύργου και Ήλιδας, Τάκη Αντωνακόπουλου και Γιάννη Λυμπέρη αντίστοιχα (και στην οποία έδωσαν το παρόν όλοι οι δήμοι του νομού, οι πέντε δια ζώσης και οι δύο με εκπροσώπους τους) αποτυπώθηκε η αντίληψη ενός ολόκληρου νομού και των πολιτών του…

Πέρα από την πίστη για συνέχεια του αγώνα αφού ο «πόλεμος» δεν έχει ακόμα χαθεί δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Πύργου και Ήλιδας αύριο στην Αμαλιάδα.

Μια συνεδρίαση που θα θέσει το γενικότερο πλαίσιο της τακτικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής στον ανένδοτο αγώνα που ξεκινά προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια και να ανακληθεί η –χωρίς λογική- απόφαση εξαίρεσης από το μηχανογραφικό των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων τα τμήματα Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονίας Αμαλιάδας.

«Υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να τα αντλήσουμε. Όλοι μαζί, ενωμένοι για να μην περάσει έτσι, μια ακόμη απόφαση απαξίωσης της Ηλείας. Το μήνυμα πρέπει να σταλεί παντού, στο υπουργείο, στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό, στο Πανεπιστήμιο Πατρών…» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Μήνυμα που πρέπει να διαθέτει ένταση και συνέχεια προκειμένου να γίνει η αρχή για να ξεκολλήσει η Ηλεία από το τέλμα που έχει υποπέσει σε τομείς, όπως η Υγεία, την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου, κ.α.
Η σύγκρουση ξεκίνησε χθες και το αποτέλεσμα της μένει να φανεί…

Αντωνακόπουλος: «Συλλογικότητα και κοινή δράση, ο πόλεμος δεν έχει χαθεί!»

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Κλήρος και λαός μαζί, εκπρόσωποι φορέων, οι δήμαρχοι της Ηλείας και όλος ο πολιτικός κόσμος βροντοφωνάζουν ότι το θέμα με τις Σχολές στην Ηλεία δεν έχει τελειώσει. Θα διεκδικήσουμε με επίμονους αγώνες αυτά που θέλουν να μας πάρουν. Αύριο μπορεί να είναι μια άλλη κυβέρνηση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε και να αγωνιστούμε. Είτε θα ζητήσουμε λύση σε άλλο Πανεπιστήμιο, όπως της Πελοποννήσου, είτε να πάμε στην ίδρυση ενός νέου. Αυτό που δεν θα πρέπει να κάνουμε είναι να μοιρολατρήσουμε στα συμφέροντα και τις αποφάσεις των κέντρων εξουσίας που δεν αφήνουν να γίνουν αυτά που θέλουμε στην Ηλεία.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο κύκλο όλοι οι Ηλείοι, δίνοντας ό ένας το χέρι στον άλλο και να αγωνιστούμε.

Είδαμε –και φωνάξαμε γι` αυτό- που πηγαίνουν τα πράγματα από την αρχή. Πλέον το ζητούμενο είναι να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα συλλογικότητας και να αποκτήσει μεγαλύτερη ζωντάνια το Συμβούλιο των Αιρετών της Ηλείας για να πάψουμε να είμαστε παντού πίσω, να μην είμαστε η εξαίρεση. Τι παραπάνω διαθέτουν άλλες πόλεις της Ελλάδας; Να δείξουμε στην Κυβέρνηση ότι οι απαξιωτικές αποφάσεις της δεν αφήνουν αδιάφορους τους Ηλείους. Η συμπεριφορά είναι απαξιωτική για όλη την Ηλεία.

Ο πόλεμος δεν έχει χαθεί. Δεν μπορεί η Ηλεία να είναι η εξαίρεση. Δεν θέλουν να ξυπνήσει ο κόσμος, αυτό είναι το μήνυμα. αλλά θα καταφέρουν το αντίθετο.

Η πρώτη κίνηση θα είναι η κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Πύργου και Ήλιδας στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού στην Αμαλιάδα την Τετάρτη (σ.σ. αύριο), όπου και θα καθοριστεί το πλάνο των περαιτέρω δράσεων».

Γερμανός: «Το κεραμίδι που μας έριξαν θα γυρίσει πίσω!»

Ο μητροπολίτης Ηλείας δήλωσε πως «Τις αλλαγές στην Παιδεία δεν τις ψηφίζουν όλα τα κόμματα μαζί. Η κα Κεραμέως μας έριξε το κεραμίδι στο κεφάλι. Όμως το κεφάλι των Ηλείων είναι γερό και το κεραμίδι θα γυρίσει πίσω!
Μιλάω με πολλούς φίλους του κυβερνώντος κόμματος και μου λένε ότι είναι δυσαρεστημένοι πάρα πολύ με τις αποφάσεις για τις Σχολές κι ότι δεν θα ξαναψηφίσουν.

Είμαστε κοντά στον αγώνα για ν` αλλάξουν οι αποφάσεις, αντιστεκόμαστε και συμμετέχουμε και όλες οι εκδηλώσεις να είναι ειρηνικές».

Γιαννόπουλος: «Προαποφασισμένο έγκλημα, απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης»

Ο αντιπεριφρειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως

«Η ταύτιση απόψεων μεταξύ της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών και του υπουργείου Παιδείας προϊδέαζαν για το έγκλημα και το παιχνίδι εις βάρος της Ηλείας και του πολιτικού προσωπικού της.
Ήταν κάτι προαποφασισμένο, δεν άκουσαν κανέναν ούτε συγκινήθηκαν από την πληθώρα των αντιδράσεων.

Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν την τιμά. Θλίβομαι και προσβάλλομαι ως Ηλείος.

Δεν θα σταθούμε όμως εδώ αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε ελκυστικές προοπτικές για το αυτονόητο και δεν θα δεχθούμε να μας χρυσώσουν το χάπι με κάτι άλλο. Χρόνος υπάρχει για να συνεργαστούμε. Χρειάζεται στήριξη για να τα καταφέρουμε αφού η Κυβέρνηση έχει το πρώτο λόγο».

Καλαματιανός: «Να μην τολμήσουν να νομοθετήσουν την κατάργηση τω τμημάτων»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε πως «Δεν ανεχόμαστε άλλο την αποξένωση. Η συρρίκνωση των Πανεπιστημίων ξεκίνησε από την Ηλεία, μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που προστίθεται σε άλλα θέματα όπως αυτό του δρόμου Πάτρα – Πύργος και την στελέχωση των νοσοκομείων μας για να αναφέρω τα βασικότερα.

Οι παρόντες γράφουν ιστορία και στέλνουμε το μήνυμα ότι θα μας βρουν απέναντι. Να μην τολμήσει η Κυβέρνηση να φέρει νόμο που θα καταργεί τα τμήματα της Ηλείας και να μην επιτρέψουμε την έκδοση προεδρικού διατάγματος.,

Χρειάζεται αντίδραση και συμμετοχή. Ενώνουμε δυνάμεις και τη φωνή μας ζητώντας το αυτονόητο… σχολές, νοσοκομεία, δρόμο!».

Λυμπέρης: «Απόφαση του Πρωθυπουργού, πάμε για πολιτική σύγκρουση»

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, είπε ότι «Το κλείσιμο των σχολών δεν έγινε από την υπουργό αλλά από τον Πρωθυπουργό και των στελεχών του που αποφάσισαν να κάνουν την μεταρρύθμιση.

Θα είμαι σκληρός και θα πως ότι θα τους σεβαστούμε με τον τρόπο που μας σεβάστηκαν. Σήμερα δεν είμαστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί, είμαστε Ηλείοι. Η Δυτική Ελλάδα σταματά στην Πάτρα. Δεν άκουσαν τον κ. Τζαβάρα, δεν ακούν τους βουλευτές. Τον λαό θα τον φοβηθούν όμως! Ελπίζω ότι όλοι οι Ηλείοι με την σπίθα που ανάβει σήμερα θα δημιουργήσουν φόβο.

Τους πίστεψα για το δρόμο Πάτρα – πύργος κι ακόμα περιμένουμε και θρηνούμε νεκρούς στο δρόμο καρμανιόλα. Στη σκέψη μου είναι η πολιτική σύγκρουση και θα μιλήσουμε στο κοινό δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη στην Αμαλιάδα για να προχωρήσουμε. Όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε! Δεν θα γίνουμε τα πειραματόζωα του Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης του!».

Νικολούτσος-Επιμελητήριο Ηλείας: «Για όλα υπάρχει ένα όριο…»

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, αρχικά έκανε λόγο για την μεροληπτική παρουσίαση του θέματος των Σχολών από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης της Αθήνας για να προσθέσει πως «Το Επιμελητήριο Ηλείας από το 2011 δεν έχει αλλάξει στάση για τις σχολές της Ηλείας. Στο παρελθόν μας αφαίρεσαν σχολές που είχαν εξέλιξη όπως ήταν το τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας ενώ και η τωρινή μεταφορά της Μουσειολογίας στην Πάτρα φανερώνει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί».

Παράλληλα ο κ. Νικολούτσος διάβασε την θέση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ηλείας, όπου εκφράζεται η αγανάκτηση και η οργή των μελών της για την απόφαση της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, για την εξαίρεση των Ηλειακών Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το μηχανογραφικό δελτίο.

Επισημαίνεται επίσης πως «(Η επιτροπή) διαπιστώνει, επιπροσθέτως, την αποστέρηση της Ηλείας από κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα καθώς και την κατασυκοφάντηση των συγκεκριμένων τμημάτων ως προϊόντα ρουσφετολογικών παρεμβάσεων. Σε αυτή την προσπάθεια το καθήκον μας είναι να συστρατευτούμε ως απλοί συμπατριώτες, χωρίς πρωτοκαθεδρίες και αποσπασματικές μεμονωμένες ενέργειες και να καθορίσουμε τις συλλογικές μας ενέργειες με παλμό και ζέση.
Σχεδιασμοί του κέντρου των Πατρών, που μας αποστερούν πανεπιστήμιο, σιδηρόδρομο και υγεία, αποδεικνύουν ότι ο δρόμος μας είναι μοναχικός και οφείλουμε να εφεύρουμε άλλες ατραπούς.

Οι προσπάθειες μας απαιτούν διάρκεια και εγρήγορση. Οι βουλευτές της Ηλείας και η Κυβέρνηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αρθεί η κατάφωρη αδικία!
Για όλα υπάρχει ένα όριο…».

Γεωργιόπουλος: «Να υπάρξει και μια ορθολογιστική πρόταση»

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε πως «ότι ακούσαμε στις κατά καιρούς δηλώσεις ήταν το προαναγγελθέν ενός θανάτου. Κατά καιρούς επίσης στην Αρχαία Ολυμπία έχουν προσφερθεί πολλά καθρεφτάκια, όμως δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος για να φιλοξενήσουμε μια εκδήλωση και ούτε ένα κουλουάρ στίβου για διοργάνωση αγώνων στη ν περιοχή που γεννήθηκε ο Ολυμπισμός. Και νομίζει κανείς ότι θα πάρουμε ξενόγλωσσο τμήμα;

Είμαστε σε επαφή με όλους τους δημάρχους της Ηλείας, υπάρχουν κι αλλού Πανεπιστήμια. Στον αγώνα που θα δώσουμε στη συνέχεια με ότι μέσο διαθέτουμε θα πρέπει να υπάρξει και μια ορθολογιστική πρόταση για τον Πανεπιστημιακό χάρτη της Ηλείας».

Λέντζας: «Πρέπει να καταλάβουν το ειδικό βάρος της Ηλείας»

Παρόν στη συγκέντρωση και ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας που τόνισε ότι «Η Κυβέρνηση σε αντάλλαγμα των αποφάσεων της δίνει τυράκια, πράγμα ανήκουστο. Πρέπει να καταλάβουν το ειδικό βάρος της Ηλείας. Είναι αδιανόητο ο Κάμπος του νομού να μην διαθέτει την καλύτερη Γεωπονική Σχολή. Το ίδιο και η Ολυμπία. Δεν μπορεί άλλες πόλεις χωρίς ειδικό βάρος όπως οι δικές μας να διαθέτουν Πανεπιστημιακά τμήματα κι εμείς όχι».

Κράλλης: «Υπάρχουν ευθύνες για τις αποφάσεις»

Ο πρ. δήμαρχος Αμαλιάδας, Δημήτρης Κράλλης, παίρνοντας το λόγο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Το ερώτημα που θα ήθελα να θέσω είναι αν υπήρχε αρραγές μέτωπο μεταξύ των επτά δημάρχων και των πέντε βουλευτών της Ηλείας.
Υπάρχουν ευθύνες για τις αποφάσεις ενάντια στην Ηλεία και πρέπει να γίνει ο καταλογισμός και οι πολίτες να κρίνουν. Θέλουν να μας κάνουν πειραματόζωα.
Η σημερινή Κυβέρνηση θέλει λιγότερα Πανεπιστήμια και περισσότερα κολέγια. Να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι επιφανείς Ηλείους Πανεπιστημιακούς και να καταλήξουμε τι Πανεπιστήμιο θέλουμε».

Σημειώνεται ότι το λόγο πήραν ακόμα και οι πρ. βουλευτές Ηλείας, Γιάννης Κουτσούκος και Έφη Γεωργοπουλου Σαλτάρη, ενώ στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να αναφερθεί και η παρουσία –μεταξύ πολλών άλλων- του πρ. υπουργού –και δήμαρχου Θεσσαλονίκης- Σωτήρη Κούβελα.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου