Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Διπλωματικές πηγές: Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ευημερεί

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Ηχηρή απάντηση στις «ανάξιες σχολιασμού» αιτιάσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, κατηγόρησε την Ελλάδα για «απαράδεκτες πιέσεις και περιορισμούς στην ελευθερία» των ανθρώπων της μουσουλμανικής μεινοότητας.

Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ευημερεί, συνεπώς οποιοσδήποτε αντίθετος ισχυρισμός όχι απλώς δεν ευσταθεί αλλά είναι και ανάξιος σχολιασμού.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη απάντηση που δίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στις ανεδαφικές και σαφώς προκλητικές αιτιάσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, περί «απαράδεκτων πιέσεων και περιορισμών στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας».

«Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη» τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο οι διπλωματικές πηγές..

Και προσθέτουν: «Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Σε Θεσσαλονίκη, Θράκη ο υφ.Εξωτερικών της Τουρκίας- Βλέπει «απαράδεκτες πιέσεις» στη μειονότητα

Αφορμή για αυτές τις διευκρινίσεις από πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ στάθηκε μια εμπρηστική ανάρτηση στο twitter από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Θράκη.

Σε ανάρτησή του στο twitter, από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ανέφερε: «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθεριά της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο ”ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».

Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και επίσης το Γενί Τζαμί, ενώ με βάση το πρόγραμμα αναμένεται να ξεναγηθεί στα αξιοθέατα της Άνω Πόλης.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, το απόγευμα ο κ. Κιράν θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις με φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας, αύριο θα επισκεφθεί την Ξάνθη (πρωί) και το μεσημέρι θα πάει στο Διδυμότειχο, όπου θα ξεναγηθεί στο τέμενος του Βαγιαζήτ, που τελεί σε φάση επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν παλαιότερα από πυρκαγιά.

Από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου