Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Σχολές Ηλείας: Σκληρές δηλώσεις των Ηλείων αιρετών μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση με την Κεραμέως

  Σάββατο, 22 Μαΐου, 2021


-Πρόταση του Υπ. Παιδείας για ΙΕΚ αντί Πανεπιστημίων στην Ηλεία!

-Άγονος και ατελέσφορος διάλογος

Καμία ανταπόκριση δεν βρήκε η Ηλειακή αντιπροσωπεία των αιρετών από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο γραφείο της στην Αθήνα, ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημα ενός ολόκληρου νομού για παραμονή και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του νομού.

Μπορεί πριν την συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας να εντάσσονταν σε ένα… «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου», όμως η χθεσινή άρνηση της υπουργού και το απ’ την αρχή αρνητικό κλίμα που επικράτησε, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αιρετών της Ηλείας που συμμετείχαν σε αυτή -και όχι μόνο- και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή η «επιχείρηση» των δυναμικών κινητοποιήσεων το πλαίσιο των οποίων θα καθοριστεί τις επόμενες ώρες…

Στη συνάντηση με την κα Κεραμέως συμμετείχαν οι βουλευτές Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου,  Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης , Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και  Ανδραβίδας – Κυλλήνης,  Γιάννης Λέντζας.

«Οι πολίτες της Ηλείας είναι αναστατωμένοι και ιδιαιτέρως προβληματισμένοι. Τα χτυπήματα στο νομό είναι απανωτά. Κυρία Υπουργέ, δεν πιστεύετε ότι στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να υπάρχει Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και Τμήμα Μουσειολογίας; Δεν πιστεύετε ότι ο τόπος αυτός πρέπει να έχει Πανεπιστημιακά Τμήματα που θα προσδώσουν υπεραξία στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα; Τμήματα που θα έχουν παγκόσμια ακτινοβολία λόγω της διασύνδεσής τους με την Αρχαία Ολυμπία; Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να υφίσταται Τμήμα Γεωπονίας στον τόπο που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους και αρδευόμενους κάμπους της Ελλάδας; Είναι εντελώς λανθασμένη η απόφασή σας να “τελειώσετε” τη Μουσειολογία και τη Γεωπονία.»

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως ήταν ιδιαιτέρως αρνητική η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, καθώς θα έπρεπε να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα για τη λειτουργία του στην Ολυμπιακή Γη.

Σε ότι αφορά το Τμήμα της Μουσειολογίας, τόνισε πως αυτό υπονομεύτηκε από την Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Ενδεικτικά, το 2019 δόθηκαν 38 θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, εκ των οποίων στο Τμήμα Μουσειολογίας καμία. Παρόλα αυτά, το Τμήμα έχει βρει θετική ανταπόκριση, καθώς απαριθμεί 500 σπουδαστές μαζί με άλλους 1600 σπουδαστές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων. Τι θα κάνετε με όλους αυτούς; Με όλες αυτές τις οικογένειες; Δύο χρόνια τώρα δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να λειτουργήσει το Τμήμα. Υπάρχει και εμπεριστατωμένη πρόταση για δημιουργία Σχολής Πολιτιστικών Σπουδών.»

Για τη Γεωπονία, υπογράμμισε ότι απαριθμεί 900 φοιτητές συνολικά, ενώ επεσήμανε ότι το Τμήμα διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η απώλεια των Τμημάτων, αποδίδοντας παράλληλα την αποκλειστική ευθύνη στις κυβερνητικές επιλογές.

«Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή των Τμημάτων δεν έγινε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Έγινε με βάση τις διαχρονικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού.

Είναι παντελώς άδικη η εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Θα είναι ο μοναδικός νομός στη Χώρα δίχως Πανεπιστημιακό Τμήμα. Καταδικάζετε τον τόπο σε εκπαιδευτική, πολιτιστική και αναπτυξιακή ισοπέδωση και σε τέλμα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Θα κάνουμε τα πάντα για ν’ αρθεί αυτή η αδικία.

Κυρία Υπουργέ, αποδίδουμε αποκλειστικά στην Κυβέρνηση τις ευθύνες. Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και της ΕΘΑΑΕ.

Αν θέλετε, μπορείτε να φροντίσετε για τη διατήρηση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Τμημάτων. Είναι αδιανόητο να καταργηθούν τα Τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο. Δεν αποδεχόμαστε την κατάργησή τους είτε με νόμο, είτε με Προεδρικό Διάταγμα.

Η αγανάκτηση των Ηλείων ξεχειλίζει. Θα μας βρείτε όλους μαζί απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις.»

Μιχάλης  Κατρίνης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Εμπαιγμός και προσβολή για όλους τους Ηλείους η συμπεριφορά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.’’

Παρά την πρόταση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης στη συνάντηση των φορέων του νομού με την Υπουργό Παιδείας κ.Κεραμέως, για απεμπλοκή από το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την κατάργηση των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας στην Ηλεία,  η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο επέλεξε να συνεχίσει τον εμπαιγμό των φορέων αλλά και των πολιτών της Ηλείας.

Ως αντισταθμιστικό μέτρο, η μεν κ.Κεραμέως πρότεινε τη δημιουργία ΙΕΚ ενώ ο κ.Συρίγος μίλησε για πιθανή μελλοντική δημιουργία μεταπτυχιακού με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Σε δήλωση του ο κ. Κατρίνης τονίζει:

‘’ Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκτελεί ‘’συμβόλαιο’’ εις βάρος της Ηλείας, εκτελεί τις εντολές που έχει πάρει από το ‘’επιτελικό κράτος’’ του Μαξίμου. Από 2 ή 3 ανθρώπους που κυβερνούν τη χώρα με καθεστωτική νοοτροπία και παίρνουν μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική περιφερειών και νομών.

Αυτοί αποφάσισαν να εξαφανίσουν την Ηλεία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί αποφάσισαν ότι μπορεί να ενταχθεί το έργο του ΒΟΑΚ στην Κρήτη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ο δρόμος ‘’Πάτρα-Πύργος’’ μπορεί να περιμένει.

Υποσχέσεις για δημιουργία ΙΕΚ ή  για μελλοντική δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων στην Ηλεία ( ασκήσεις κυριολεκτικά επί χάρτου για αϋλες και ανύπαρκτες δομές, γιατί αυτό ουσιαστικά θα είναι ) δεν απευθύνονται σε ισότιμους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος. Πίστεψε ότι η εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη θα περνούσε χωρίς αντιδράσεις.

Θα διαπιστώσει ότι έκανε λάθος στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Η απάντηση των πολιτών της Ηλείας πρέπει και θα είναι ηχηρή.’’

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Κατρίνης, τόσο στη συνάντηση των φορέων της Ηλείας με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ.Γεννηματά όσο και στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας:

-Να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

-Να προσδιοριστεί αριθμός εισακτέων φοιτητών και να επανενταχθούν τα δύο τμήματα της Ηλείας στο μηχανογραφικό

-Η όποια απόφαση ληφθεί, πρέπει να έχει ως προϋπόθεση μια συνολική αξιολόγηση για τις πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη χώρα, με αντικειμενικά, ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Παράλληλα ο Βουλευτής Ηλείας πρότεινε να υιοθετηθεί η πρόταση που έχει κατατεθεί για τη δημιουργία Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών στο νομό, με τμήματα και αντικείμενα γνωστικών σπουδών που θα συνδέονται με το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Ηλείας

Δήμος Πύργου

Π. Αντωνακόπουλος «Οι προβλέψεις μας δυστυχώς δικαιώθηκαν…»

Καμία ανταπόκριση δεν βρήκε η ηλειακή αντιπροσωπεία των αιρετών από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής (21/5) στο γραφείο της στο υπουργείο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Απόλυτος αρνητισμός, τοίχος το Υπουργείο! Επιβεβαίωσαν στο μέγιστο βαθμό το πώς και πόσο προαποφασισμένη ήταν η απόφαση κατάργησης των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία. Η εμπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας κατά της Ηλείας, ήταν δυστυχώς το μόνο που συναντήσαμε!

Είχαν βρει ένα σωρό στοιχεία μόνο και μόνο να καταδικάσουν τα δύο τμήματα της Ηλείας και μας επικαλούνταν αυτά, όταν βέβαια υπάρχουν τμήματα πολύ χειρότερα που δεν τα ακουμπήσανε σε όλη την Ελλάδα, όπως υπάρχουν τμήματα χωρίς καθηγητές στη Χίο, στα Ψαχνά, στη Δράμα, στις Σέρρες, όπως υπάρχουν τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής – χαμηλότερες από αυτών της Ηλείας – ακόμα και στο Πανεπιστήμιο Πατρών…

Στην πλήρη επιχειρηματολογία που ανέπτυξα, δεν είχαν καμία απάντηση. Κι ούτε και στην πρωτοφανή μεθόδευση που για να εκδοθεί η απόφαση του νέου μηχανογραφικού που καταργεί τα δύο τμήματα, προηγήθηκε το παρασκήνιο με την απαίτηση  από το υπουργείο Παιδείας ώστε την ίδια μέρα το Πανεπιστήμιο Πατρών να στείλει  νέα γραπτή απόφαση, που να εισηγείται μηδενικό αριθμό εισακτέων για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22 στη Μουσειολογία. Αν και μόλις λίγο καιρό πριν είχε το ίδιο πάρει απόφαση για 110 εισακτέους! Και για τον λόγο αυτό, ο Πρύτανης ζήτησε από τα μέλη της Συγκλήτου να απαντήσουν με e-mail μέσα σε …μία ώρα αν εγκρίνουν την πρότασή του, καθώς η υπουργός επειγόταν να υπογράψει την απόφαση…

Κι η μόνη πρόταση τους ήταν να πάρουμε …ΙΕΚ αντί Πανεπιστημίων! Αυτή και μόνο ήταν η πρότασή τους.

Είμαι αγανακτισμένος αλλά δυστυχώς δικαιωμένος για τις προβλέψεις που έχω κάνει δημόσια και σε όλους τους δυνατότερους τόνους, εδώ και καιρό.

Δεν καταναλώνουμε πλέον άλλο χρόνο σε άγονους και ατελέσφορους διαλόγους. Αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας».

Δήμος Ήλιδας

Γ.Λυμπερης :Οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»!

Δυστυχώς πρέπει να πληροφορήσω τον Λαό της Ήλιδας και της Ηλείας πως οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»! Όταν  ρωτήσαμε την Υπουργό Παιδείας, γιατί η μεταρρύθμιση σταμάτησε στον Πύργο και την Αμαλιάδα, μας απάντησε ότι είχε ξεκινήσει καταργώντας τις σχολές που ίδρυε ο νόμος Γαβρόγλου, όπως Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦΦΑ στον Πύργο κ.α. Όταν της είπαμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες που είχε ιδρύσει ο ίδιος νόμος – Γαβρόγλου-, όπως η Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία, η κ. Κεραμέως δεν μας απάντησε. Όταν της είπαμε πως οι βάσεις στη Σχολή Γεωπονίας του Μεσολογγίου ήταν χαμηλότερες από αυτές τις Αμαλιάδας και πάλι δεν μας απάντησε. Όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει με ποια δεδομένα κλείνει η σχολή της Αμαλιάδας, από τη στιγμή που το 50% της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας είναι στην Ηλεία  και πάλι δεν μας είπε.

Μήπως λοιπόν η κ. Κεραμέως και η περιβόητη μεταρρύθμιση βασίστηκε στον «μπάρμπα στην Κορώνη» που εμείς χθες ονομάζαμε «Κύριο Βαρεμένο» και σήμερα μπορεί να λέγεται «κύριος Λιβανός ή κύριος Γεραπετρίτης…»;

Αυτή είναι οι πολιτικοί μεταρρυθμιστές της Χώρας. Αυτοί που με τους «μπαρμπάδες στην Κορώνη» και τους … κουμπάρους έχουν καταφέρει να διώξουν τα παιδιά μας, από την Πατρίδα τους.

Αυτοί δημιούργησαν το συγκεκριμένο  έκτρωμα και έχουν μετατρέψει ένα κομμάτι της Χώρας, το νομό Ηλείας σε «φτωχό συγγενή» αφενός της Αχαΐας και αφετέρου της Πελοποννήσου.

Εμείς δεν είμαστε Έλληνες για όλους αυτούς. Εμείς δεν έχουμε ούτε δρόμο, ούτε νοσοκομεία  για να πάρουμε μια απλή αντιβίωση.

Μας είπαν λοιπόν, πως θα μας δώσουν ΕΠΑΛ και ΙΕΚ στην Αμαλιάδα. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε από το 2014 όταν δημιουργήθηκε ο ΤΕΙ Γεωπονίας στην πόλη. Μάλλον θα πρέπει να καταργήσουμε το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ που έχουν αντικείμενο τη γεωργική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέα που θα παράγουν «ημίονους ράτσας», γιατί γι’ αυτό μας προορίζουν και να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει … τσάπες, αξίνες και κασμάδες!

Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα για να τους πούμε πως είμαστε Έλληνες. Είμαστε άνθρωποι ! Να τους πούμε “έως εδώ και μη παρέκει” ! Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Γ. Γεωργιόπουλος: Ασάφειες, αβεβαιότητες και μελλοντικές υποσχέσεις

“Τριάντα χρόνια πίσω φέρνει την Ολυμπία και την Ηλεία η κατάργηση των σχολών”, είναι τα λόγια με τα οποία ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας εξέφρασε την αγανάκτησή του και την απογοήτευσή  του για το αποτέλεσμα της συνάντησης με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που είχε ως μοναδικό θέμα την παρουσία των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό.

Ειδικότερα  μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς”, λίγο μετά την συνάντηση τόνισε τα εξής:

“Παραθέσαμε τα γνωστά και δίκαια επιχειρήματα της Ηλείας για τη συνολική εγκατάλειψη του νομού και βεβαίως ειδικότερα για το θέμα που έχει προκύψει με την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Κατάργηση η οποία φέρνει την Ολυμπία στο απόλυτο μηδέν στον ακαδημαϊκό χάρτη και μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω. Ακούσαμε από την πλευρά της πολιτείας τα γνωστά επιχειρήματα, που έχουμε βεβαίως  ακούσει και από την πρυτανική αρχή,  και με τα οποία επιχειρείται να υιοθετηθεί μία πρόταση μεταρρύθμισης που  δεν είναι όμως  πραγματική μεταρρύθμιση. Οι προτάσεις οι  οποίες έγιναν, οι εξαγγελίες οι οποίες έγιναν,  αποτελούν ασάφειες, αβεβαιότητες  και μελλοντικές υποσχέσεις. Για το παρών και το σήμερα δεν υπάρχει τίποτα.  Δια μεν την Αμαλιάδα αναφέρθηκε ότι σχεδιάζεται ( δεν ξέρουμε σε ποιό μέλλον) μία πρότυπη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης η οποία  σε καμία περίπτωση δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και  δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια του τμήματος Γεωπονίας.  Για δε τον Πύργο δεν ειπώθηκε καμία πρόταση. Όσον αφορά την Ολυμπία,  η δήλωση του κυρίου Υφυπουργού  ήταν ότι στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσαμε να δούμε ένα γενικότερο σχεδιασμό  για την Ηλεία, γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, με μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών  και ενδεχομένως με προπτυχιακά . Αλλά και αυτό είναι μελλοντικό, είναι ασαφές είναι αβέβαιο.   Το μέτωπο της Ηλείας , των φορέων θα πρέπει να παραμείνει αρραγές, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τον οποίο θα πρέπει να εξειδικεύσουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες”

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου