Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Προσωπικά παιχνίδια με τους Απόδημους

 Πέμπτη, 20 Μαΐου, 2021 

Αντώνης Η. Διαματάρης

Ευρωκίνηση

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών "Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού", την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021.


Πιθανόν να είναι η πρώτη φορά -και πάντως δεν συμβαίνει καθόλου συχνά- που εκπρόσωποι των Αποδήμων καλούνται από την επίσημη Ελλάδα να εκφράσουν τη γνώμη τους, μέσα στην Βουλή, για θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι το δικαίωμα της ψήφου.

Ετσι, χαιρετίζουμε τη δήλωση του φίλου υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «συγκλονιστική την παρουσία και τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία».

Και επίσης χαιρετίζουμε αυτά που επισήμανε ο Υπουργός από τις τοποθετήσεις των Αποδήμων: «Κρατώ», είπε, «σαν παρακαταθήκη προβληματισμού τη λέξη φόβος. Είπατε ‘μην φοβάστε την ψήφο των Αποδήμων’. Ταυτόχρονα, με πληγώνει η λέξη, ‘μην μας μεταχειρίζεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής’».

Ετσι είναι κύριε Βορίδη. Η φράση αυτή –«πολίτες δεύτερης διαλογής»- μας πληγώνει όλους.

Ομως δεν στέκει ότι η εκπροσώπηση των Αποδήμων «θυμίζει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού».

Δεν ευθύνεται ο Βορίδης γι’ αυτό αλλά αυτοί που επέλεξαν την εκπροσώπηση των Αποδήμων.

Γιατί ενώ με μια πρώτη ματιά, και για τους άσχετους, η εκπροσώπηση των Αποδήμων από άλλες ηπείρους και περιοχές φαίνεται να είναι ορθή, με βάση τους τίτλους που έχουν, δεν είναι καθόλου ορθή στην περίπτωση της εκπροσώπησης του Ελληνισμού της Αμερικής.

Για την ακρίβεια θα πρέπει να είναι κανείς περισσότερο από άσχετος για να θεωρεί ότι αυτός που επέλεξαν από την Αμερική αντιπροσωπεύει οτιδήποτε περισσότερο πέρα από τον εαυτό του και κάποιους περιθωριακούς με τους οποίους συναλλάσσεται.

Το κρίμα είναι ότι δεν είναι δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή εκπροσώπων. Οι ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό γνωρίζουν τους πραγματικούς εκπροσώπους των Αποδήμων.

Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα, γιατί έγινε αυτό;

Γιατί να γίνονται επιλογές που γελοιοποιούν αυτούς που τις κάνουν και απογοητεύουν τους ομογενείς μας.

Δεν αρκούν οι βαρύγδουποι τίτλοι πίσω από τους οποίους προσπαθεί κάποιος να αναδειχθεί. Ούτε και τιμά αυτούς που το κάνουν με προφανή στόχο να εξυπηρετήσουν τις δικές τους επιδιώξεις.

Χρειάζεται και βασική προσήλωση στα γεγονότα. Στην πραγματικότητα.

Τα γράφω αυτά, και είμαι αυστηρός, γιατί θα πρέπει να μπει ένα τέλος, επιτέλους, στην κατάσταση αυτή.

Ιδίως τώρα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα τουλάχιστον μέρος των ομογενών θα έχει το δικαίωμα ψήφου.

Αρα το γενικότερο συμφέρον, και γιατί όχι και το κυβερνητικό, θα πρέπει να προηγείται των μικρο-προσωπικών. Αρκετά πια.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου