Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

95 εταιρείες από το Λονδίνο «ψήφισαν» Λουξεμβούργο

Στα πλεονεκτήματα του Μεγάλου Δουκάτου συγκαταλέγεται και η φορολογία, καθώς είναι χαμηλότερη από πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. προσέφερε στη βρετανική πρωτεύουσα μία σειρά από ανταγωνιστές που είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος όσων επιχειρήσεων είχε προσελκύσει το City του Λονδίνου τις τελευταίες δεκαετίες. Περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων μεταφέρθηκαν από το Λονδίνο στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη, στο Δουβλίνο και στο Αμστερνταμ και πολλά ακόμα θα μεταφερθούν τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στους κερδισμένους από την υπόθεση ήταν, όμως, και το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο, το γνωστό Μεγάλο Δουκάτο, που είναι στριμωγμένο ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Με πληθυσμό μόλις 625.000 κατοίκων, είναι ένα από τα μικρότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά με έναν χρηματοπιστωτικό τομέα από τους μεγαλύτερους. Ετσι στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2016 οπότε ψήφισαν οι Βρετανοί να φύγουν από την Ε.Ε., το Μεγάλο Δουκάτο προσείλκυσε επιχειρήσεις από ασφαλιστικές μέχρι διαχειριστές κεφαλαίων. Εν ολίγοις, οι 95 από τις 441 επιχειρήσεις που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη βρετανική πρωτεύουσα εγκαταστάθηκαν στο Λουξεμβούργο σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης New Financial που έχει έδρα στο Λονδίνο. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό αν σκεφθεί κανείς τον αντίστοιχο αριθμό εταιρειών που επέλεξαν κάποιες από τις μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης: 135 εταιρείες μετακόμισαν στο Δουβλίνο, 102 στο Παρίσι και 63 στη Φρανκφούρτη. Ο αριθμός των εταιρειών που επέλεξαν κάθε πρωτεύουσα δεν είναι, βέβαια, αποκαλυπτικός, καθώς δεν αντανακλά απαραιτήτως και το μέγεθος των εταιρειών αυτών.
Σύμφωνα με τον Νίκολας Μάκελ, επικεφαλής λόμπι του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λουξεμβούργου, το Μεγάλο Δουκάτο είχε δύο συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που προσείλκυσαν τις επιχειρήσεις.

Πρώτα από όλα διαθέτει έναν πληθυσμό όχι απλώς δίγλωσσο, δεδομένου ότι οι Λουξεμβούργιοι μιλούν γαλλικά αλλά και γερμανικά το ίδιο καλά, αλλά και ικανό να εκφραστεί άπταιστα και στα αγγλικά. Παράλληλα ένας παράγοντας που φαίνεται να είχε βαρύτητα ήταν το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο έχουν έδρα πολλά διεθνή σχολεία. Στα πλεονεκτήματα του Μεγάλου Δουκάτου συγκαταλέγεται και η φορολογία, καθώς είναι χαμηλότερη από πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οπως, όμως, επισημαίνει ο Νίκολας Μάκελ, δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Αν ήταν, τονίζει ο ίδιος, τότε όλοι θα είχαν επιλέξει να εγκατασταθούν στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, που έχει τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Γενικότερα το Λουξεμβούργο έχει ισχυρή επιχειρηματική παράδοση και μεγάλη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου