Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Απώλειες 110 δισ. δολάρια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

 Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021 

Στα 110 δις δολάρια εκτιμάται πλέον το πλήγμα στις πωλήσεις της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, ποσό διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις για απώλειες 61 δις δολαρίων, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Στα 110 δις δολάρια εκτιμάται πλέον το πλήγμα στις πωλήσεις της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, ποσό διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις για απώλειες 61 δις δολαρίων, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων AlixPartners, οι βιομηχανίες αυτοκινήτων θα χάσουν 3,9 εκατομμύρια οχήματα σε παραγωγή λόγω της έλλειψης επεξεργαστών φέτος, ανεβάζοντας την προηγούμενη εκτίμηση για απώλεια 2,2 εκατομμυρίων οχημάτων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4,6% της παγκόσμιας παραγωγής των 84,6 εκατομμυρίων οχημάτων που προβλέπεται για το 2021.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξέδωσαν προειδοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι η έλλειψη επεξεργαστών θα χειροτερέψει πριν αρχίσει να βελτιώνεται. Οι Ford Motor και General Motors προέβλεψαν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι το χειρότερο καθώς αναγκάσθηκαν να αδρανοποιήσουν εργοστάσια λόγω της έλλειψης βασικών εξαρτημάτων. Η AlixPartners εκτιμά ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αναμένεται να δει ενδείξεις ανάκαμψης πριν το τέλος του έτους.

«Εξακολουθεί να επηρεάζει έντονα το τρίτο τρίμηνο,» δήλωσε ο Μαρκ Γουέϊκφιλντ, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων, για να προσθέσει: «Δεν περιμένουμε να μπούμε σε ρυθμό ανάκαμψης πριν το τέταρτο τρίμηνο».

Η συγκυρία αποκτά πρόσθετη σπουδαιότητα επειδή οι περικοπές παραγωγής λόγω έλλειψης επεξεργαστών ακριβαίνουν τις τιμές των νέων και μεταχειρισμένων οχημάτων, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η LMC Automotive, εταιρεία ερευνών, προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί κατά περίπου 3 εκατομμύρια οχήματα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο CEO της Ford Motor, Τζιμ Φάρλεϊ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία επανασχεδιάζει τα αυτοκίνητά της προκειμένου να χρησιμοποιούν πιο συνήθεις και προσβάσιμους τύπους επεξεργαστών. Επίσης, σχεδιάζει να ενισχύσει τα αποθέματα ημιαγωγών και να υπογράψει συμβόλαια απευθείας με τους κατασκευαστές επεξεργαστών, παρακάμπτοντας τον συνήθη δρόμο μέσω των προμηθευτών.

Η κρίση επιδεινώθηκε από τη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ημιαγωγών στην Ιαπωνία και από το ιστορικών διαστάσεων κύμα ψύχους που έπληξε το Τέξας φέτος το χειμώνα.

«Υπάρχουν έως 1.400 επεξεργαστές σε ένα τυπικό αυτοκίνητο σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί,» δήλωσε ο Νταν Χίρς, στέλεχος της AlixPartners. «Η πρώτη προτεραιότητα για τις εταιρείες αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσουν όσο μπορούν τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο αυτού του προβλήματος,» τόνισε.

Η AlixPartners, που βοήθησε στο να κατευθύνει την General Motors στη διαδικασία πτώχευσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η έλλειψη επεξεργαστών θα κοστίσει στην αυτοκινητοβιομηχανία 61 δις δολάρια σε χαμένο τζίρο. Καθώς η κρίση επιδεινώθηκε, η εταιρεία άρχισε να εργάζεται με τις βιομηχανίες για την αναδιοργάνωση της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Το πρώτο μάθημα που μαθαίνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ότι δεν είναι πλέον το μέγεθος που πίστευαν στις σχέσεις με τους προμηθευτές, υποστηρίζει ο Γουέϊκφιλντ, ειδικά στις σχέσεις με κατασκευαστές επεξεργαστών που εξυπηρετούν γίγαντες της τεχνολογίας που πληρώνουν για πιο προηγμένους επεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα, laptop και βιντεοπαιχνίδια. Τέτοιου είδους προμηθευτές δεν πρόκειται να χορέψουν στους ρυθμούς που θέλει το Ντιτρόϊτ, τονίζει, για να προσθέσει ότι: «η μείωση κόστους είναι προτεραιότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι σημαντικό να εξοικονομείς χρήμα, όμως όχι όταν δεν μπορείς να κατασκευάσεις αυτοκίνητα».

ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου