Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

«Bloomberg»: Γιατί οι Ελληνες στράφηκαν εναντίον του επαναστάτη ηγέτη τους;


Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2019



ΑΘΗΝΑ.  Αρθρο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα αφιερώνει το «Bloomberg», με τίτλο «Γιατί οι Ελληνες στράφηκαν εναντίον του επαναστάτη ηγέτη τους;».
Το άρθρο, το οποίο υπογράφει η Ελένη Χρέπα, ξεκινάει λέγοντας ότι «η ελληνική κρίση που άρχισε το 2009 και διήρκεσε για οκτώ χρόνια, δείχνει να αντιμετωπίζεται, χάρη στις ‘σφιχτές’ κυβερνητικές δαπάνες και τα δισεκατομμύρια σε αποπληρωμές και απομειώσεις. Ωστόσο, οι πολιτικοί μετασεισμοί από τη χειρότερη κρίση που βίωσε η χώρα στη σύγχρονη εποχή, συνεχίζονται. Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε ανακούφιση από την λιτότητα που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας -και στη συνέχεια συνθηκολόγησε μαζί τους- προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 7η Ιουλίου. Θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του από τον κεντροδεξιό πολιτικό που είναι γνωστός για τον προσανατολισμό του στις αγορές και την φιλική πολιτική του προς του επενδυτές».
Στη συνέχεια, το άρθρο προσπαθεί να απαντήσει σε πέντε καίρια ερωτήματα που έχουν ανακύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαϊου.
1. Τι οδήγησε σε πρόωρες εκλογές;
Ο Τσίπρας εκλέχτηκε το 2015, εν μέσω της κρίσης που παραλίγο να προκαλέσει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Σκοπός του ήταν να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές του Οκτωβρίου. Ωστόσο, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη λαϊκή στήριξη για διάφορους λόγους, από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις μέχρι την πρόσφατη συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου αποκάλυψαν το μέγεθος της δυσαρέσκειας των πολιτών, καθώς το αντίπαλο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κεντροδεξιό Κυριάκο Μητσοτάκη, 51 ετών, ξεπέρασε το ΣΥΡΙΖΑ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό δεν άφησε στον Τσίπρα άλλα περιθώρια από το να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορίσει τη ζημιά που υπέστη το κόμμα του.
2. Πώς χάθηκε η στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ;
Η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και τα χαμηλότερα επίπεδα διαβίωσης έχουν φέρει στα όριά της την υπομονή του λαού και οδήγησαν στη συρρίκνωση του ποσοστού των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Ο Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στις αρχές Μαΐου με ένα πακέτο παροχών ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θορύβησε τους πιστωτές της Ελλάδας. Από τη μεγάλη νίκη του 2015 έχει αντιμετωπίσει συνεχείς προκλήσεις, επιβιώνοντας από πέντε ψήφους εμπιστοσύνης, ένα δημοψήφισμα και μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση μόλις οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο Τσίπρας κατόρθωσε να διαχειριστεί τον ελιγμό του κάποτε αριστερού κόμματός του, προκειμένου να υλοποιήσει τις μεγάλες κρατικές περικοπές και τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές που επέβαλε η λεγόμενη τρόικα των θεσμών -η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- που επέβλεψε τη διάσωση της Ελλάδας. Ωστόσο, προέκυψαν και άλλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η δύσκολη διαμάχη για το όνομα του βόρειου γείτονα της Ελλάδας.
3. Πού εμπλέκεται ο Τσίπρας;
Το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος, αυτοανακηρύχθηκε σε Δημοκρατία της Μακεδονίας το 1991, όταν απέκτησε ανεξαρτησία μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα αμφισβήτησε το όνομα Μακεδονία, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στη δική της βόρεια περιοχή, που ήταν το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα. Προς υπεράσπιση του αιτήματός της, η Ελλάδα εμπόδισε τις προσπάθειες της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν ο Τσίπρας και ο αρχηγός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησαν πέρυσι να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία και να ανοίξει ο δρόμος για να συμμετάσχει στις συμμαχίες, ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, αποχώρησε από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι διατηρεί το δικαίωμα να εμποδίσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ όταν έρθει στην εξουσία.
4. Είναι αυτό το τέλος του Τσίπρα;
Δεν φαίνεται καλό, αλλά οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για την απομάκρυνση του χαρισματικού 44χρονου ηγέτη. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, αλλά το κόμμα του Τσίπρα θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρό, δεύτερο στο Κοινοβούλιο. Απόφοιτος των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ο Μητσοτάκης υπηρέτησε ως υπουργός Διοίκησης και Μεταρρύθμισης της Ελλάδας από το 2013 έως το 2015. Εχει υποσχεθεί να ξεκινήσει τα ιδιωτικά έργα που έχουν καθυστερήσει, με προτεραιότητα την επένδυση στον πρώην αερολιμένα της Αθήνας και έχει μια φιλελεύθερη ατζέντα που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες και μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος ασφάλισης υγείας.
5. Πόσο μεγάλη θα είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας;
Δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει αυτοδυναμία. Ο αριθμός των κοινοβουλευτικών εδρών εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το minimum ποσοστό του 3% για την είσοδο τους στη Βουλή. Ενας από τους νέους υποψηφίους στις ευρωεκλογές ήταν το κόμμα Μέρα 25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που ίσως καταφέρει να εκλέξει βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι έξι ή ακόμα και επτά κόμματα θα μπορούσαν να κάνουν δύσκολη για τον Μητσοτάκη την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Ισως θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ένα άλλο κόμμα ή κόμματα.
6. Αυτό συνεπάγεται αστάθεια για την αγορά;
Οχι απαραίτητα. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ στις 27 Μαϊου, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία προχωρήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους. Ετσι, μία παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και αποτυχημένων προσπαθειών για το σχηματισμό κυβέρνησης φαντάζει μάλλον απίθανη.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου