Φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έβαλε με τις δηλώσεις του ο Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας που δε δίστασε να υβρίσει το νεκρό Κατσίδα και στη συνέχεια να στοχοποιήσει όσους πήγαν στην κηδεία στη Βόρεια Ηπειρο. Οπως αναφέρει το Star, o Ράμα χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα «τρελό»  και «εξτρεμιστή». Η δική του ψυχιατρική καρτέλα όμως, από το μακρινό 1982, γράφει πως έπασχε από επιθετική ψυχοπάθεια.
Και όχι μόνο αυτό. Ο Ράμα φημίζεται για τη φιλία του με τον σκοτεινό, ανθέλληνα χρηματιστή Σόρος, με τον οποίο έχουν  φωτογραφηθεί αγκαλιά, οικογενειακώς. Μαζί τους και ο γιός του Ράμα. Γόνος Χειμαριώτισσας μητέρας, της Αννας Κολέκα απ΄το χωριό Βουνό. Πούλησε μάνα και καταγωγή μπροστά στην εθνικιστική ψήφο που αυξάνεται. Εχει γίνει αδίστακτος.  «Την Ακρόπολη την έσωσε ένας Αλβανός» έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει.
Εθνικιστής, λαϊκιστής, διεφθαρμένος μέχρι το μεδούλι. Eγινε σημαιοφόρος της «Μεγάλης Αλβανίας». Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, Σκοπιανοί και Έλληνες μπήκαν στο στόχαστρο του, για το ιστορικά λυμένο, δήθεν θέμα  της «Τσαμουριάς».

H φωτογραφία που μοιάζει να σνιφάρει κόκα έκανε το γύρο του κόσμου πριν από λίγα χρόνια.Ο ίδιος μίλησε για μοντάζ. Και όμως. Στη Βουλή, οι πολιτικοί του αντίπαλοι, τον…  αλεύρωσαν καθώς ήθελαν να κάνουν ευθεία παραπομπή στην άσπρη σκόνη! Όπως  τον κατηγορούν, ανάμεσα σε αυτούς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, η Αλβανία έχει γίνει η ναρκο-πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο Ράμα ο «ηγέτης της μαφίας».
Λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί ο Κωνσταντίνος Κατσίφας παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών , με την κατηγορία ότι εμπλέκεται σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Το  Λαζαράτι είναι ο «χασισοβολώνας» των Bαλκανίων.
Πριν μερικούς μήνες η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για σκάνδαλο με ναρκέμπορους καθώς στην Αλβανία, εντοπίστηκε ποσό- ρεκόρ κοκαΐνης και για μια ακόμη φορά ειπώθηκ ότι πίσω βρίσκεται ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Μετά από την οργανωμένη επιχείρηση «χιόνι» κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Δυρραχίου 613 κιλά κοκαΐνης αξίας 180 εκατομμυρίων.
Το κύκλωμα είχε κρύψει τα ναρκωτικά σε κοντέινερ μέσα σε 528  φακέλους κάτω από μπανάνες σε  ειδική κρύπτη που είχαν φτιάξει μέσα στο φορτηγό. Στη συνέχεια θα διοχετεύονταν σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η αντιπολίτευση στην Αλβανία  κατηγορεί τον Ράμα ότι κρύβεται πίσω από αυτό το αλισβερίσι και αναρωτιούνται αν σε ένα βράδυ εντοπίστηκαν 613 κιλά κοκαΐνης πόσες ποσότητες ναρκωτικών έχουν περάσει κατά καιρούς χωρίς να ανοίξει ρουθούνι;

Ποιος είναι

Ο Έντι Ράμα γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1964. Ο πατέρας του, Κριστάκ Ράμα (Kristaq Rama), καταγόταν από το Δυρράχιο και ήταν γλύπτης, ενώ η μητέρα του, Ανέτα Ράμα, καταγόταν από την περιοχή της Χειμάρρας ήταν απόφοιτη ιατρικής. Ως έφηβος, ο Ράμα συμμετείχε στα αθλήματα ως παίκτης του Δυναμό, μιας μεγάλης αλβανικής ομάδας καλαθοσφαίρισης, ενώ υπήρξε και παίκτης της εθνικής αλβανικής ομάδας. Με την κατάρρευση του Κομμουνισμού στην Αλβανία, ενεπλάκη στα πρώτα δημοκρατικά κινήματα. Εντάχθηκε στο μαθητικό κίνημα από το οποίο και αποχώρησε σύντομα, λόγω διαφωνιών του με το Σαλί Μπερίσα. Ταυτόχρονα, εξέδωσε ένα βιβλίο με ποικίλες σημειώσεις μαζί με τον Αρντιάν Κλόσι με τίτλο Refleksione (Στοχασμοί), ενώ ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών της Αλβανίας. Αυτή την περίοδο αρραβωνιάστηκε και αργότερα παντρεύτηκε τη Ματίλντα Μακότσι, με την οποία έκανε ένα γιό, τον Γκρέγκορ Ράμα. Χώρισε με τη Μακότσι και το 1994 αποφάσισε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Όταν έφτασε στη Γαλλία, γύρισε σελίδα αποφασίζοντας να γίνει καλλιτέχνης λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκθέσεις με το στενό του φίλο, Ανρί Σάλα. Τον Ιανουάριο του 1997, κατά τη διάρκεια ενός από τα ταξίδια του στην Αλβανία υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς, αφού δέχτηκε σωματική κακοποίηση.
Το 1998, ο Έντι Ράμα του ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Φατός Νάνο να γίνει Υπουργός Πολιτισμού. Ο Ράμα δέχτηκε και άμεσα έγινε γνωστός για την υπερβολή του με διάφορους τρόπους. Τον Οκτώβριο του 2000, έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε το χρήσμα του Δημάρχου των Τιράνων ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενάντια στον Μπεσνίκ Μουσταφάι. Μετά την έναρξη της θητείας του, ανέλαβε μια ριζική εκστρατεία ώστε να επιστρέψει μέρη του κέντρου των Τιράνων και τον ποταμό Λάνα στην αρχική τους μορφή κατεδαφίζοντας εκατοντάδες παράνομα κτίρια.
Το 2003, εμφανίστηκε ενώπιον του αλβανικό κοινοβουλίου σε μια εξεταστική επιτροπή για την κατάχρηση των κονδυλίων στο Δήμο Τιράνων. Κατά τη συνεδρίαση χρησιμοποίησε ένα μεγάφωνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η επιτροπή τελικά έκλεισε και ο Ράμα αθωώθηκε. Το 2003, κέρδισε δεύτερη θητεία νικώντας το δικηγόρο Σπαρτάκ Νγκέλα και μια τρίτη διαδοχική νικώντας τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σοκόλ Ολντάσι. Κατά την τελευταία θητεία του ως δήμαρχος, οι αντίπαλοί του δημοσίευσαν κάποιες φωτογραφίες του Ράμα σε προσωπικές του στιγμές σε μια παραλία γυμνιστών στη Νότια Γαλλία.
Τον Οκτώβριο του 2005, ο Ράμα έγινε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας μετά την παραίτηση του Φατός Νάνο. Ως Δήμαρχος συνέταξε το Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Πόλης των Τιράνων συμπεριλαμβανομένου και το σχέδιο της Πλατείας Σκεντέρμπεη. Το 2010, ο Ράμα παντρεύτηκε τη Λιντίτα Μπάσα (γνωστή και ως Λιντίτα Τζιλάρι), μια ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών. Στις δημοτικές εκλογές του 2011 έχασε με μικρή διαφορά από ένα νέο υποψήφιο του Συνασπισμού του Κατοίκου, Λουλζίμ Μπάσα. Οι εκλογές έλαβαν άσχημη κριτική από την τηλεόραση και από τη διεθνή κοινότητα, καθώς αποφασίστηκαν σε μια αμφισβητήσιμη δικαστική απόφαση. Η πρώτη καταμέτρηση ψήφων έδωσε στο Ράμα τη νίκη με περιθώριο 10 ψήφων, κατόπιν όμως η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει τις κάλπες και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια στις λάθος κάλπες. Το Νοέμβριο του 2011, ο Ράμα έκδωσε ένα βιβλίο με προβληματισμούς του στα χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος Τιράνων με τίτλο Kurban (Θύμα).
Ο Ράμα, ένας πρώην καλλιτέχνης, είχε να πει για τη δουλειά του ως δήμαρχος: «Είναι η πιο συναρπαστική δουλειά στον κόσμο, διότι πρέπει να επινοήσω και να παλέψω για καλούς σκοπούς κάθε μέρα. Όντας Δήμαρχος των Τιράνων είναι η πιο εννοιολογική τέχνη. Είναι τέχνη σε ένα αγνό κράτος.»
Τον Οκτώβριο του 2002, απονομήθηκε στον Έντι Ράμα ένα βραβείο από τον Κόφι Ανάν υπό το πρίσμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας.
Το 2003, ο Ράμα επιλέχθηκε να είναι επισκέπτης καθηγητής στο πρόγραμμα Επισκεπτών Καθηγητών Δημοσίων και Αστικών Υποθέσεων του Ρόμπερτ Γουντ στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Βοστόνη στη Βοστόνη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το Δεκέμβριο του 2004, Ο Ράμα ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Δήμαρχος 2004, σε ένα διεθνή διαγωνισμό που έλαβε χώρα πάνω από ένα χρόνο, βασισμένο σε απευθείας ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, οργανωμένο από τη μη εμπορική οργάνωση CITYMAYORS με έδρα το Λονδίνο.
Ο Ράμα επιλέχθηκε από τοTime Magazine να είναι ένας από τους Ευρωπαίους Ήρωες του 2005, ένα φόρο τιμής που δίνεται από το περιοδικό σε 37 ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ