Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Υπέρμετρη Πατριαρχική ανθρωπιά και ανοχή

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, 2018

 
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Βοστώνης Μεθόδιος, Πίτσμπουργκ Σάββας καθώς επίσης ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και ο Τόμας Λέλον αντιπρόεδρος της Εφορίας, στην τελετή της αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Ανάλυση
Η αλληλουχία των συμβαινόντων στον εκκλησιαστικό ομογενειακό μας χώρο είναι αναμφίβολα ιστορικής σημασίας διότι σημαδεύουν τον εδώ εκκλησιαστικό και εν πολλοίς και τον ομογενειακό μας βίο, αφού η Εκκλησία είναι η βασική δομική συγκρότηση της Ελληνοαμερικανικής μας Κοινότητας.
Δεν νομίζω πως περίμενε κανείς με τις πολλές και ανεξάντλητες δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτει η Ομογένεια της Αμερικής ότι θα έφτανε η Αρχιεπισκοπή στο σημερινό εφιαλτικό σημείο φθίσης. Κι αυτό συνέβη λόγω ανικανότητας των εκπροσώπων της θεσμικής διοίκησης της, σε συνδυασμό με την τακτική του στροβιλισμού των γεγονότων και της πραγματικότητας.
Παρά την απέλπιδα προσπάθεια του οσονούπω απερχόμενου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ωραιοποίησης της διαλυτικής κατάστασης στην οποία οδήγησε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την πλέον πολυπρόσωπη και επιφανέστερη Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, η πραγματικότητα είναι μία και οδυνηρή εκείνης της κατ’ άμφω πτώχευσης, πνευματικής και οικονομικής.
Οι πρωτοπόροι Ελληνες μετανάστες οι οποίοι με αγώνες, θυσίες, κόπο και αίμα από το υστέρημα τους συγκρότησαν το οικοδόμημα της Αρχιεπισκοπής, αγόρασαν τη Θεολογική Σχολή, έστησαν τα σχολειά, τους ναούς και τα κοινοτικά κέντρα, πουλώντας σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. στο Λόουελ, τα χρυσαφικά και τα δακτυλίδια του γάμου τους, θα στριφογυρίζουν μέσα στους τάφους τους που ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Τρακατέλης με την ομάδα των λοιπών συνεργών του ιεραρχών και διορισμένων επιτελών και υπαλλήλων του υποθήκευσαν τα κτίρια των γραφείων της Αρχιεπισκοπής για να πάρουν τραπεζικό δάνειο να πληρώσουν τα χρέη τους. Ότι σταμάτησαν την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, προκαλώντας ντροπή στον Ελληνισμό της Αμερικής και όλου του κόσμου κι ακόμα έφεραν τη Θεολογική Σχολή στο σημερινό της σημείο.
Άνθρωποι με γνώση και γνώμη μου έλεγαν την Ημέρα των Ευχαριστών, και με βρίσκει σύμφωνο η γνώμη τους, πως αντί να αναλάβει τις ευθύνες του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και να απαλλάξει την Εκκλησία και την Ομογένεια μας από την καταστροφική του παρουσία, προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να παραπλανήσει την Εκκλησιαστική του Αρχή, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με την γνωστή του τακτική «όλα καλά κι όλα ωραία».
Μου έλεγαν και κάτι ακόμα πως κι ο Πατριάρχης έδειξε ανθρωπιά, ανοχή και καθυστέρηση μέχρι σημείου παρεξήγησης να επιληφθεί της οδυνηρής κατάστασης εγκαίρως δείχνοντας ηγετικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, αλλά και για άλλους ιεράρχες αποδειγμένους θιασώτες Αυτονομίας. Χρόνια τώρα λόγω ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα «ποιμαίνουν» με τσιρίδες, και ξεσπάσματα τον Λαό του Θεού διαλύοντας ενορίες και κοινότητες.
Όλα όσα γίνονται εδώ έχουν αντίκτυπο καλό ή κακό στην Πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η οποία δυστυχώς δεν είχε επιδείξει την απαραίτητη φροντίδα και ενδιαφέρον γι’ αυτό σήμερα θρηνούμε πάνω στα ερείπια της Αρχιεπισκοπής, της Σχολής, και πλείστων όσων κοινοτήτων.
Κατανοητό ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέχθηκε και ανέχεται καταστάσεις εδώ, πλην όμως φαίνεται να καταλαβαίνει τώρα πλέον ότι η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο και γι’ αυτό ακόμα και την τελευταία στιγμή κάλεσε στη Γενεύη (όπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.) τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και του ζήτησε  να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτηση του για να μην ξυπνήσει κάποιο πρωινό ως πρώην ή μετατεθείς σε άλλη Μητρόπολη.
Ήταν η τρίτη φορά αυτή, τις προηγούμενες δύο φορές του είχε πει κατ’ ιδίαν αλλά και εν Συνόδω, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος τον αγνόησε. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Πατριάρχης δεν φαίνεται να γνωρίζει καλώς την κάστα των Ζωικών, γι’ αυτό άλλωστε και εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις μήπως παράσχει πράγματα στην Εκκλησία. Και κάτι άλλο ακόμα πιστεύουν πολλοί στον Ομογενειακό μας χώρο, στο Φανάρι και στην Ελλάδα πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρέπει να τολμήσει να προβεί σε τομές σε δομές και σε πρόσωπα για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί, να γίνει μία καινούργια αρχή και να ξαναποκτήσει ο ένθεος Ομογενειακός μας λαός την εμπιστοσύνη του στο Πατριαρχείο και στους θεσμικούς διοικητικούς εκπροσώπους του εδώ.  Οι επιλογές του πρέπει να είναι στοχευμένες και επιτυχημένες για να αποφευχθουν τα χειρότερα.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου