Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Η αντικαπνιστική προσπάθεια του Γεωργίου Μπεχράκη σώζει τα παιδιά της Ελλάδας


Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, 2018



Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης στα Τρίκαλα. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από τον ίδιο.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Αποδίδει ήδη καρπούς η αντικαπνιστική εκστρατεία του ομογενή επιχειρηματία κ. Γεωργίου Μπεχράκη από το Λόουελ της Μασαχουσέτης, την οποία άρχισε πριν από οκτώ χρόνια και χρηματοδοτεί ο ίδιος για τη σωτηρία των παιδιών της Ελλάδας από το κάπνισμα.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα και συγκεκριμένα τα Τρίκαλα για το συνέδριο του προγράμματος «Μαθαίνω να μη καπνίζω – Smoke Free Greece» είπε ότι «έχουμε περιορίσει το κάπνισμα κατά 32% ανάμεσα στα νέα παιδιά. Ο αρχικός στόχος μας όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα πριν από οκτώ χρόνια ήταν 35% οπότε πλησιάζουμε να τον πετύχουμε».
Είπε ότι «εντυπωσιάσθηκα πολύ με τα παιδιά και τους νέους γενικά στα Τρίκαλα και στην περιοχή της Καλαμπάκας. Πάνω από 850 παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μαθαίνω να μη καπνίζω» με τη συνδρομή του πρώτου μου εξαδέλφου καθηγητή και γιατρού πνευμονολόγου Παναγιώτη Μπεχράκη».

Παιδιά σχολείων των Τρικάλων παρουσίασαν ειδικό πρόγραμμα εναντίον του καπνίσματος με σύνθημα «Δεν θα καπνίσω ποτέ». Φωτογραφία παραχωρηθείσα από κ. Γεώργιο Μπεχράκη

Τόνισε πως «αν τα παιδιά συνεχίζουν να καπνίζουν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους», ενώ επισήμανε ότι «οι εταιρείες παραγωγής τσιγάρων σήμερα προσθέτουν πολλά συστατικά και χημικά, προκειμένου να εθίσουν τα παιδιά στο κάπνισμα και να είναι δύσκολο να το σταματήσουν».
Ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε πως «το πρόγραμμα που έχουμε θεσπίσει στοχεύει στο να διδάξει τα παιδιά να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα, αναλύοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται το κάπνισμα και πρέπει να σας πω ότι πραγματικά ακούνε και μαθαίνουν. Γνωρίζουμε ότι οι γονείς τους καπνίζουν στο σπίτι, αλλά εμείς απευθυνόμαστε στα παιδιά. Δεν μπορείς να πείσεις κάποιον στην ηλικία των 60, 70, 80 ετών να σταματήσει το κάπνισμα διότι δεν θα ακούσει.
≥Ομως προσπαθούμε να πείσουμε τα νέα παιδιά τα οποία έχουν υψηλή μόρφωση είτε φοιτούν στο Γυμνάσιο, είτε στο Λύκειο. Είναι έξυπνα παιδιά και μας ακούν, υποβάλλουν ερωτήσεις και αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι διότι αυτό που ξεκινήσαμε πριν από οκτώ χρόνια σημειώνει μεγάλη επιτυχία». Και συνέχισε: «Εχουμε κάνει συναντήσεις και παρουσιάσεις του προγράμματος στην Πελοπόννησε, στην Αθήνα, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, κάθε χρόνο επιλέγουμε μία συγκεκριμένη περιοχή. Του χρόνου θα έχομε μεγάλο συνέδριο στην Αθήνα στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από την κατάμεστη αίθουσα στα Τρίκαλα όπου έγιναν οι ομιλίες και παρουσιάσεις του αντικαπνιστικού προγράμματος στο οποία ηγείται και χρηματοδοτεί ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από κ. Γ. Μπεχράκη

Για την επιλογή του μήνα Νοεμβρίου, εξήγησε πως «επιλέγουμε τον Νοέμβριο διότι δεν θέλουμε να συμπίπτει με τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, κι έτσι δεν συμπίπτει με γιορτές και υπάρχει καλύτερη άνεση διοργάνωσης και συμμετοχής».
Οταν τον ρωτήσαμε τι του λένε τα παιδιά, αν είναι δεκτικά του προγράμματος, ή αν αντιδρούν, είπε πως «θέλω να σας πω πόσο με εντυπωσιάζουν τα νέα παιδιά της Ελλάδος τα οποία είναι πανέξυπνα, είναι πολύ δεκτικά, κάνουν ερωτήσεις κι εμείς δίνουμε απαντήσεις. Εχουμε μαζί μας γιατρούς, ειδικούς, νοσοκόμες και τους μιλάμε και στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα την οποία μιλούν απταίστως. Μου κάνει εντύπωση πως αυτά τα παιδιά μιλούν τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά και μερικά μιλούν γαλλικά, σας λέγω είναι πολύ έξυπνα».
Στην ερώτηση αν τους ζητούν να έλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για σπουδές, ανέφερε: «Ναι βέβαια κάθε χρόνο που πηγαίνω για το πρόγραμμα και από όλες τις περιοχές επιθυμία τους είναι να έλθουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια να σπουδάσουν και το εντυπωσιακό είναι ότι γνωρίζουν σε ποια σχολεία θέλουν να πάνε. Τα περισσότερα θέλουν να σπουδάσουν Οικονομικά, Ιατρική και Πολιτικές Επιστήμες».

Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης ανταλλάσσει δώρα με τον δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στα πλαίσια της συνεδρίασης του αντικαπνιστικού προγράμματος. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από κ. Γ. Μπεχράκη.

Ο κ. Μπεχράκης είναι μέλος σε Εφορείες πολλών επιφανών πανεπιστημίων και κολεγίων της Βοστώνης συμπεριλαμβανομένων των Northeastern και Tufts κι έχει βοηθήσει πολλούς φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά επίσης και από την Ομογένεια, να εισαχθούν στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, στο πανεπιστήμιο Northeastern έχει χτίσει πενταόροφο κτίριο κι έχει θεσπίσει πρόγραμμα υποτροφιών από το οποίο έχουν ευεργετηθεί πολλά παιδιά της ελληνικής ομογένειας.
Αναφορικά με τα παιδιά από την Ελλάδα, είπε πως «το σπουδαιότερο είναι -και ήδη το κάνουμε- να βάλουμε τα πανεπιστήμια και τα κολέγια να τους δώσουν πλήρη υποτροφία με δεδομένη βέβαια την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν και να διατηρούν υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση και βαθμολογία». Και συμπλήρωσε, πως «η δική μου η συμμετοχή είναι στο Northeastern και στο Tufts, αλλά στην Ιατρική σχολή του».
Σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το πρόγραμμα «Μαθαίνω να μη καπνίζω», είπε ότι «δεν περιμένω καμία κυβέρνηση να το υποστηρίξει διότι δεν θέλω να αναμιχθώ στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος καθότι δεν ζω εκεί, αλλά οι Υπουργοί Παιδείας και Υγείας ασχέτως κομμάτων παρακολουθούν τις συνεδριάσεις και ομιλούν. Είναι θέμα παιδείας και υγείας. Εχουμε όμως την πλήρη υποστήριξη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου».
Ο κ. Μπεχράκης είναι πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανός και λατρεύει την Ελλάδα την οποία επισκέπτεται πολλές φορές τον χρόνο. Οπως ανέφερε, «αγαπώ την Ελλάδα και είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι Ελληνοαμερικανός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου