Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Είναι ο Τσίπρας… άχαστος;

Κυριακή 11/11/18

Είναι ο Τσίπρας… άχαστος; | tovima.grΤη φήμη του… άχαστου στις εκλογές θέλει να διατηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας(φωτογραφία), που ήδη έχει επικρατήσει σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ετσι, όταν ρωτήθηκε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha για τις ευρωεκλογές, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα νικήσει. Και όχι μόνο. Αλλά την επόμενη μέρα, όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτός που θα έχει το πρόβλημα. Βέβαια δεν ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν αυτός χάσει τις εκλογές και τι πρόβλημα θα έχει την επόμενη μέρα. Τόσο σίγουρος για τον εαυτό του και το κόμμα του είναι. Αλλωστε ουδείς ηγέτης παραδέχεται ποτέ μελλοντική ήττα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Αυτή ακριβώς τη βεβαιότητα ότι θα νικήσει είχε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις εκλογές του 1993. Τελικά έχασε από έναν εξασθενημένο Ανδρέα Παπανδρέου και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ.
■■■
Ρώτησα πάντως έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού τι θα συμβεί εάν ο κ. Τσίπρας χάσει τις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές). Η απάντηση που μου έδωσε με αιφνιδίασε, γιατί, όπως είπε, «ένας αριστερός ηγέτης δεν αποκαθηλώνεται με εκλογές αλλά με συνέδριο». Και ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε, είναι μόλις 44 ετών. Στη ΝΔ ωστόσο εκτιμούν ότι στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται μέσα στο 2019 θα χάσει σε όλες ο κ. Τσίπρας και αυτός θα είναι που θα έχει το πρόβλημα την επόμενη μέρα.
Ψήφος ευγνωμοσύνης
Υπάρχει ένα πολιτικό θεώρημα (από τα λίγα που ισχύουν διαχρονικά) το οποίο είπε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και οφείλουν, κατά τη γνώμη μου, όλοι οι πολιτικοί να το λαμβάνουν υπ’ όψιν. Οταν λοιπόν ο ιδιόρρυθμος βρετανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε από το BBC μετά τον νικηφόρο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εάν θα κερδίσει και τις εκλογές, απάντησε: «Δεν υπάρχει στην πολιτική ψήφος ευγνωμοσύνης, αλλά ψήφος προσδοκίας, ίσως και οργής». Βεβαίως υπάρχει και η εκδοχή του Γεωργίου Παπανδρέου: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα». Γιατί όμως σας υπενθυμίζω ιστορίες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;
■■■
Επειδή ο κ. Τσίπρας μίλησε για 34.000 προεκλογικές θέσεις εργασίας τη διετία 2019-2020 με προφανή στόχο, όπως διαφαίνεται, να δημιουργήσει ελπίδες σε μια χώρα με υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, όπου το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι όνειρο για πολλούς. Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του επισημοποίησε το σχέδιο για 10.000 θέσεις που θα προκύψουν από τη μεταφορά των ιερέων εκτός μισθοδοσίας Δημοσίου, εντός του 2019, και εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία με τον Ιερώνυμο. Προανήγγειλε συνολικά 16.000 προσλήψεις εντός του 2019 και 18.500 εντός του 2020, επικαλούμενος και τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.
Ο Κανάρης και η παροχολογία
Μη νομίζετε ότι αυτό το κρεσέντο παροχολογίας που άρχισε η κυβέρνηση δεν ενοχλεί και μέλη της κυβέρνησης. Μπορεί να μην το λένε καθαρά (για ευνόητους λόγους), αλλά το διακωμωδούν. Για παράδειγμα, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης έλεγε σε πηγαδάκι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορία για τις θαλάσσιες παροχές στα… Τρίκαλα, όταν κάποιος προ πολλών ετών δώρισε ένα άγαλμα του Κανάρη σε ανάμνηση της ναυτικής εβδομάδας που ήθελε να εορταστεί και στα Τρίκαλα. Πήραν λοιπόν το άγαλμα (μη φανταστείτε τίποτα τεράστιο) και επειδή τα Τρίκαλα δεν διαθέτουν θάλασσα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην πάει το δώρο χαμένο και να τοποθετηθεί στις όχθες του Ληθαίου ποταμού (που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων).
Ο καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Στις εκλογές των εκπαιδευτικών καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πιο πάνω από τον… πάτο και βεβαίως πιο κάτω ακόμα και από τη Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Νικήτρια των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικών αναδείχθηκε η παράταξη της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
■■■
Ειδικότερα, στις εκλογές δασκάλων ΚΥΣΠΕ, μετά τη ΔΑΚΕ που έλαβε 25%, η Δημοκρατική Συνεργασία, που πρόσκειται κομματικά στο Κίνημα Αλλαγής, έλαβε τη δεύτερη θέση με αύξηση των δυνάμεών της στο 21%, την ίδια στιγμή που η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών, που πρόσκειται κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στην 5η θέση με μόλις 14%. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μικρή, αλλά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την πτώση που είχε η παράταξή τους στην πολιτική Γαβρόγλου για την παιδεία.

Ο πιο τυχερός υφυπουργός της κυβέρνησης

Ισως ο πλέον τυχερός υφυπουργός (και μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός) είναι ο Τέρενς Κουίκ. Βρίσκεται συνεχώς σ’ ένα αεροπλάνο και ταξιδεύει. Οχι μόνο ταξιδεύει, αλλά οργώνει τις αφρικανικές χώρες. Ο κ. Κουίκ, ο οποίος απ’ ό,τι φάνηκε εγκατέλειψε τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και προσχώρησε στον Νίκο Κοτζιά (όταν ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών), βρέθηκε σε Νιγηρία και σε Ζιμπάμπουε. Τα έως τώρα ταξίδια του κ. Κουίκ στις αφρικανικές χώρες (τότε δηλαδή που ήταν με τους ΑΝΕΛ) είχαν συν τοις άλλοις και την αποστολή στη FYROM που προσπαθεί να κλέψει την ελληνική ιστορία. Αυτός ήταν ο λόγος που έδινε ως δώρο στους αφρικανούς πολιτικούς μανικετόκουμπα με τον Μέγα Αλέξανδρο. Τώρα, φαντάζομαι, θα προωθεί το… αντίθετο, δηλαδή τη συμφωνία των Πρεσπών, που στηρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αγνόησε το αίτημα του Πάνου Καμμένου να διώξει τον κ. Κουίκ από το Εξωτερικών.

Τα μανικετόκουμπα που γράφουν ιστορία

Στις φωτογραφίες που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών από τη Χαράρε φαίνεται ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa να κρατά ένα κουτί με μανικετόκουμπα, αλλά δεν φαίνεται τι είδους μανικετόκουμπα είναι αυτά. Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Κουίκ) έδειξε πόσο φιλέλληνας είναι. Αφού του είπε ότι οι πόρτες της Ζιμπάμπουε είναι ανοικτές για ελληνικές επενδύσεις, του αποκάλυψε ότι στέλνει τα παιδιά του στο ελληνικό σχολείο της Χαράρε. Να σημειώσω (έτσι για την ιστορία) ότι έναν γαλάζιο υφυπουργό τον ανάγκασαν (πριν από μερικά χρόνια) σε παραίτηση επειδή έδωσε δώρο μανικετόκουμπα στον βούλγαρο ομόλογό του. Τα μανικετόκουμπα αυτά αγοράστηκαν με δαπάνες του υπουργείου του.

Ο Καμίνης στηρίζει και τους… δυο

Στηρίζει Γερουλάνο γιατί είνα ιδεολογικά και πολιτικά πιο κοντά αλλά… και «τον Κώστα Μπακογιάννη δεν τον αντιμετωπίζω εχθρικά». Ποιος τα λέει αυτά; Μα ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης, ο οποίος απέφυγε να δώσει «χρίσμα» τηρώντας ίσες αποστάσεις με τους υποψήφιους. Γιατί όπως είπε καλός δήμαρχος θα είναι αυτός που θα συνεχίσει το έργο του, μιας κι αφήνει 200 εκατ. πλεόνασμα.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου