Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Σαν όνειρο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Αρχαίας Ολυμπίας



Δεν χρειάζονταν και πολλά βέβαια για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο στην Αρχαία πόλη, ή μάλλον χρειάζονταν μόνο η πολιτική βούληση του αρμόδιου Υπουργείου και επιτέλους βρέθηκε την τελευταία στιγμή από μία κουβέντα ενός κατώτατου υπαλλήλου στο Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος για άλλο έψαχνε στο αραχνιασμένο αρχείο με παλιές υποθέσεις και άλλο ανακάλυψε.
Βρήκε λοιπόν στο σκοτεινό υπόγειο τον άγνωστο φάκελο για το ξεχασμένο Πανεπιστήμιο και τον ανέβασε στο αρμόδιο γραφείο, όπου εκεί όλοι οι αρμόδιοι συνεδρίαζαν για τρέχοντα ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης, όταν ένας σύμβουλος επί ειδικών θεμάτων παιδείας, έθεσε το θέμα της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, χωρίς διαδικασία και προγραμματισμό για μελέτη από εξειδικευμένους συμβούλους.
Πραγματικά η υπόθεση προχώρησε, μελετήθηκε ο νόμος 2413/96 στα άρθρα 32 και 33, όπου αναφέρεται ρητά η ίδρυση στην Αρχαία Ολυμπία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών και η υπόθεση με την διαδικασία του επείγοντος, οδηγήθηκε στην Βουλή όπου μεταμεσονυκτίως τροποποιήθηκε η παράγραφος που το αναφέρει ως ΝΠΙΔ και πλέον το Πανεπιστήμιο είναι ένα κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ειδική βαρύτητα της πόλης που το φιλοξενεί και του πρωτοποριακού και μοναδικού προγράμματος σπουδών.
Ουδείς είχε αντίρρηση για την έδρα του Πανεπιστημίου και φυσικά χειροκροτήθηκε το πρωτοποριακό και μοναδικό για την χώρα μας πρόγραμμα σπουδών, που ως αρχή περιλαμβάνει μόνο δύο σχολές, της Αρχαίας Αρχιτεκτονικής και του Αρχαίου Θεάτρου, άλλωστε ήταν τιμή για την Κυβέρνηση, να τιμήσει μετά από είκοσι ένα χρόνια τους πρωτεργάτες ίδρυσής του, τους αείμνηστους Α. Παπανδρέου και Ι. Λάτση.
Φυσικά η ικανοποίηση των κατοικούντων και παρεπιδημούντων στην Ηλεία και περισσότερο στην Ολυμπία, είναι πλέον εμφανής και ασυγκράτητη, αφού ήδη ετοιμάζονται γιορτές και πανηγύρια, για την υποδοχή των πρώτων φοιτητών, που όπως ανακοινώθηκε κυρίως είναι αλλοδαποί, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι θα θεωρούν μέγιστη τιμή γι αυτούς να διαθέτουν έναν πανεπιστημιακό τίτλο από την Αρχαία Ολυμπία.
Αναμένεται εντός των ημερών να εγκατασταθούν σε ειδική τελετή οι πρυτανικές αρχές και η διοίκηση γενικά του πανεπιστημίου, σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα, εντός του χώρου του Αρχαίου Σταδίου, συμβολικά και με στόχο, η λειτουργία του να τύχει και της αποδοχής των αρχαίων θεών και ημίθεων, μετά την αποδοχή του από τους κατοίκους της περιοχής.
Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι σε λίγο ξημέρωσε και ξύπνησε ο φίλος μας ο Αμερικανέλληνας, από άλλο ένα απατηλό όνειρο.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου