Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Ασθμα: Τι πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς

Παγκόσμια Ημέρα για το Ασθμα στις 2 Μαΐου και στο προσκήνιο επανήλθε μία ασθένεια που προσβάλλει περισσότερους από 850.000 Ελληνες.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, συντονιστής στην Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, απαντά στα συνηθέστερα ερωτήματα των ασθενών για τη νόσο.

Σε τι διαφέρει το βρογχικό από το αλλεργικό άσθμα;
Το άσθμα είναι μία νόσος που αφορά τους βρόγχους. Ο παλαιός όρος βρογχικό άσθμα αφορά όλους τους πάσχοντες από αυτό, ενώ το αλλεργικό άσθμα αφορά εκείνους στους οποίους η εμφάνιση των συμπτωμάτων σχετίζεται με την έκθεση σε αλλεργιογόνα (π.χ. στη γύρη της άνοιξης).

Δεν είχα άσθμα σε μικρή ηλικία. Γιατί το εμφάνισα τώρα;
Αν και το άσθμα διαγιγνώσκεται πιο συχνά στα παιδιά και τους νεαρούς ενηλίκους, μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγάλες ηλικίες. Ηπια συμπτώματα που εκδήλωνε ένα άτομο στα νιάτα του (π.χ. επίμονος βήχας ύστερα από κάθε κρύωμα) μπορεί να αποτελούσαν ήπιες εκδηλώσεις άσθματος ή να σχετίζονταν με την προδιάθεση εκδήλωσής του (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα, δερματίτιδα ή επιπεφυκίτιδα).
Προϋπόθεση για την εμφάνιση του άσθματος είναι η παρουσία κάποιου εκλυτικού παράγοντα (π.χ. αλλαγή κατοικίας, νέος τρόπος θέρμανσης, νέο κατοικίδιο), ο οποίος πρέπει να αναζητάται όταν εκδηλώνεται το άσθμα σε μεγάλη ηλικία.

Εχω μόνο βήχα. Πώς μπορεί να λέει ο γιατρός ότι έχω άσθμα;

Το άσθμα μερικές φορές εκδηλώνεται μόνο με βήχα (cough-variant asthma) ο οποίος είναι επίμονος, συνήθως ξηρός (χωρίς πτύελα), έχει περιοδικότητα και δεν συνοδεύεται από τα άλλα, τυπικά συμπτώματα της νόσου (συριγμό, δύσπνοια, βάρος στο στήθος).

Η συγκεκριμένη μορφή άσθματος συνήθως ανταποκρίνεται καλά στην κλασική θεραπεία, όπως τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Εχω άσθμα και ζω με έναν καπνιστή. Είναι επικίνδυνο;
Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο με το ενεργητικό για τους ασθενείς με άσθμα, ιδίως για τα παιδιά τα οποία έχουν αυξημένες εισαγωγές στο νοσοκομείο με παροξύνσεις όταν καπνίζουν οι γονείς τους στο σπίτι.
Αντίστοιχα, οι ασθενείς με άσθμα που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κρίσεις άσθματος, ενώ τα φάρμακα που λαμβάνουν (λ.χ. εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή) είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε αυτούς.

Επομένως, και οι μεν και οι δε δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον καπνό των τσιγάρων.

Επιτρέπεται να γυμνάζονται οι ασθενείς με άσθμα;
Η άσκηση είναι ωφέλιμη γι’ αυτούς, συνεπώς ενδείκνυται εφόσον παίρνουν σωστά τα φάρμακα, ρυθμίζουν την ασθένειά τους και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν την έγκριση του γιατρού τους.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου