Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Οι (θαλάσσιοι) δρόμοι της Φλόγας

Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Νίκος Χασαπόπουλος

Το ριψοκίνδυνο σχέδιο των Γάλλων για μεταφορά τoυ αναμμένου πυρσού με ιστιοφόρο – Γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έρθει για την τελετή της Αφής.

Ακουγόταν πραγματικά εντυπωσιακό το σχέδιο των Γάλλων για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελλάδα στη Γαλλία: Η μεταφορά πρόκειται να γίνει διά θαλάσσης με το πιο εμβληματικό τρικάταρτο ιστιοφόρο που διαθέτουν, το «Belem». Σήμερα, όμως, είναι οι ίδιοι που στο εγχείρημα βλέπουν ένα μεγάλο ρίσκο. Το πλοίο θα πρέπει να διασχίσει επί 12 ημέρες τη Μεσόγειο για να φτάσει από το Κατάκολο στη Μασσαλία μέσω Αθηνών και με τον πυρσό πάντα αναμμένο. Μόνο που η Φλόγα ποτέ στην ιστορία της δεν ταξίδεψε τόσο πολλές ημέρες για να φτάσει στη χώρα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ποτέ επίσης δεν ταξίδεψε με πλοίο και μάλιστα ιστιοφόρο. Πάντα ταξίδευε με την ασφάλεια του αεροσκάφους και πάντα με μια εφεδρική Φλόγα μαζί της. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που η διευθύντρια του ιδρύματος που διαχειρίζεται το «Belem», η Κριστέλ ντε Λαρόζ, θέλησε να τοποθετήσει τρεις φύλακες της Φλόγας πάνω στο καράβι. Σε μια συνέντευξή της μάλιστα παραδέχθηκε πως η Φλόγα «πάντα μεταφερόταν με αεροπλάνο, δεν έφτασε ποτέ με σκάφος, οπότε είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Πάνω από όλα, η Φλόγα δεν πρέπει να σβήσει. Και μετά κανείς να μην αρρωστήσει, να μην υπάρξει τεχνική βλάβη και οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές».

Το ταξίδι του «Belem»

Το εμβληματικό ιστιοφόρο ξεκίνησε ήδη από τη Γαλλία. Στο πρόγραμμά του προβλέπεται πως θα σταματήσει στην Ολβια, στη Σαρδηνία, στην Κατάνια και στο Κατάκολο στην Ελλάδα, πριν φτάσει στην Ολυμπία. Και από εκεί, γυρνώντας με λαμπαδηδρόμους σχεδόν σε όλη τη χώρα, θα φτάσει στην Αθήνα. Η μεταφορά ωστόσο της Φλόγας από τον Πειραιά έως τη Μασσαλία μέσω θαλάσσης έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα καθώς οι δύο πόλεις έχουν άρρηκτους δεσμούς από την αρχαιότητα, όταν ξεκίνησε η επιρροή τους στη λεκάνη της Μεσογείου. Επίσης, η Μασσαλία, που ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια, είναι μια πρώην ελληνική αποικία και η παλαιότερη πόλη της Γαλλίας.

Στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επρόκειτο να έρθει το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν. Ωστόσο οι Μακρόν άλλαξαν γνώμη και δεν θα έρθουν. Η απουσία του προέδρου Μακρόν ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένα ακόμη δείγμα του σεναρίου που θέλει τις ελληνογαλλικές σχέσεις να έχουν διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό. Κάτι η άρνηση της Αθήνας να στείλει στρατεύματα στη Δυτική Ουκρανία, κάτι τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που με τα F-35 στράφηκαν προς την αμερικανική αγορά, και έτσι ο Μακρόν πήρε αποστάσεις από τον «φίλο του τον Κυριάκο».

Ο Μακρόν έχει εργασία

Αλλά τι είδους φόρτο εργασίας επικαλέστηκε ο γάλλος πρόεδρος για να μην έρθει σε μια τελετή που πριν από τη Διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία ήθελε πολύ να παραστεί, όχι μόνο στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και στην τελετή αναχώρησής της από την Ελλάδα; Οπως ανακοινώθηκε από το Ελιζέ, εκείνες τις ημέρες έχει «μια σειρά από ανειλημμένες υποχρεώσεις». Στην πραγματικότητα, την ώρα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ο πρόεδρος Μακρόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Παρίσι, θα βρίσκεται στο… βουνό και συγκεκριμένα στα χωριά της οροσειράς του Βερκόρ, νοτίως της Γκρενόμπλ, για να εγκαινιάσει τις επετειακές εκδηλώσεις συμπλήρωσης 80 χρόνων από την αντίσταση των Μακί που έδρασαν στη συγκεκριμένη περιοχή εναντίον της τότε φιλοναζιστικής κυβέρνησης του Βισί.

Η δικαιολογία δεν είναι άσχετη με την πολιτική συγκυρία. Η Ακροδεξιά στη Γαλλία κερδίζει έδαφος και ο Μακρόν θέλει να ανακόψει την πορεία της εν όψει των ευρωεκλογών. Ετσι ο γάλλος πρόεδρος προγραμματίζει περιοδεία σε όλη τη Γαλλία (με την ευκαιρία και της επετείου της απόβασης στη Νορμανδία) με στόχο να δώσει έμφαση στον αντιναζιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα της πατρίδας του και βεβαίως της κυβέρνησής του.

Στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας μάς στέλνει τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, την υπουργό Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά, την ελληνικής καταγωγής υφυπουργό Εξωτερικών Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και βεβαίως τη δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό. Η δήμαρχος μάλιστα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί όχι μόνο υποσχέθηκε στους Παριζιάνους να κολυμπήσει στον Σηκουάνα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όταν η Φλόγα φτάσει στο Παρίσι, στις 14 Ιουλίου, ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, θα ζητήσει να «διανυκτερεύσει» στο δημαρχείο. Η πρώτη ωστόσο «διανυκτέρευση της Φλόγας» θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, απέναντι από τη Βουλή, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για τη Μασσαλία.

Το πρόγραμμα

Η Τελετή Αφής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί της 16ης Απριλίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η Ολυμπιακή Φλόγα, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, θα «γεννηθεί» από την πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά, ενώ τη χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου, και θα την εκτελέσουν 35 ιέρειες και 15 Κούροι. Τις ενδυμασίες των συντελεστών του Χορού (που τόσο θόρυβο είχαν προ ημερών ξεσηκώσει) τις δημιούργησε η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου. Ο Ολυμπιακός Υμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο και Master of Ceremonies θα είναι ο ελληνογάλλος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Την Ολυμπιακή Φλόγα θα παραλάβει από τα χέρια της πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ο χρυσός ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, που θα διαρκέσει 11 ημέρες, έως τις 26 Απριλίου. Στις 26 Απριλίου, ημέρα που θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο Μακρόν στέλνει άλλον έναν εκπρόσωπό του. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ, δικηγόρο και πολιτικό του κόμματος Αναγέννηση, ο οποίος μάλιστα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Για την ιστορία, όπως αναφέρουν τα διάφορα συγγράμματα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας η Φλόγα αναβόταν από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου και παρέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων στο πρυτανείο της Ολυμπίας, σε έναν βωμό αφιερωμένο στη θεά Εστία. Για τους αρχαίους Ελληνες, η φωτιά αποτελούσε το γενεσιουργό στοιχείο του κόσμου και του πολιτισμού. Εσχάτως, δε, και της πολιτικής…


    TO BHMA



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου