Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων στην Ομοσπονδία πάει σε εκλογές στις 27 Απριλίου

Δευτέρα, 22-4-2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου, προχωράει η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την ώρα που η αντιπαράθεση με το Διοικητικό Συμβούλιο Γεωργόπουλου εξακολουθεί να εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, παρουσία 46 αντιπροσώπων -εκ των οποίων οι δύο προσήλθαν ως παρατηρητές- από έναν αριθμό συλλόγων που δεν διευκρινίστηκε άμεσα, συγκροτήθηκε Εφορευτική Επιτροπή, η οποία και επίσημα αναλαμβάνει τα διαδικαστικά των εκλογών ενόψει της 27ης Απριλίου.

Οπως προέκυψε από τη σχετική διαδικασία, πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα είναι ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα επιζητήσει εκλογή στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας όποτε διεξαχθούν εκλογές, με αντιπρόεδρο τον Αργύρη Μακρή, γενική γραμματέα την Στεφανία Παπουτσάκη και μέλη τους Γιώργο Κανελλόπουλο και Βάνα Αλλαγιάνη. Ως αναπληρωματικοί προτάθηκαν και δευτερώθηκαν οι Αθανάσιος Αντζουλής και Φώτης Παπαγερμανός.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Πριν από τη σύσταση της Εφορευτικής Επιτροπής, είχε προηγηθεί ο απολογισμός της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου από πλευράς του προέδρου, Πέτρου Γεραντζούνη, που πραγματοποίησε εκτενή έρευνα κυρίως στα οικονομικά πεπραγμένα από το 2022 κι έπειτα, ενώ επέβλεψε και τα ευρήματα του ελέγχου της Οικονομικής Επιτροπής υπό τον Κώστα Μάστορα, που παρέδωσε πόρισμα τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς.

Στα αξιοσημείωτα των ευρημάτων ήταν τα περίπου 160.000 δολάρια σε λιμνάζοντα ποσά, τα οποία αφορούν λογαριασμούς που είτε πάγωσαν, είτε έκλεισαν, για λόγους που πιθανόν σχετίζονται με τη διοικητική αντιπαράθεση στον φορέα. Ειδικότερα, τα ποσά που αντιστοιχούν σε παγωμένους λογαριασμούς ανέρχονται περίπου στις 110.000 δολάρια, ενώ κάτι λιγότερο από 50.000 δολάρια βρίσκονταν σε έναν λογαριασμό που έκλεισε η τράπεζα TD Bank, με το ποσό να έχει παρακρατηθεί, για αδιευκρίνιστη αιτία. Παράλληλα, υπάρχει κι ένας λογαριασμός με αρνητικό υπόλοιπο, ύψους 1150 δολαρίων, ο οποίος χρεώνεται με πρόστιμα (fees) από την τράπεζα.

Αντίθετα, υπάρχουν κατατεθειμένα ποσά στους λογαριασμούς που συνδέονται με την παρέλαση, με τα επικαιροποιημένα επίπεδα να σχετίζονται και με τα έσοδα – έξοδα της τελευταίας διοργάνωσης, για τα οποία αναμένεται να παραδοθεί αναλυτικός απολογισμός το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως προβλέπεται από την καταστατική διαδικασία.

Ο Πέτρος Γεραντζούνης, διαβάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, τόνισε πως δεν διαφαίνεται ότι υπήρχε πρόθεση από κάποιον εμπλεκόμενο ή διαχειριστή να υπεξαιρέσει χρήματα ή να εκμεταλλευτεί το καθεστώς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της Ομοσπονδίας.  Παρόλα αυτά, μετέφερε τον προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και συναλλάσσεται οικονομικά ο Οργανισμός, τονίζοντας ότι οι παθογένειες που εντοπίστηκαν θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για ένα αυστηρό, σύγχρονο και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης, στο οποίο θα πρέπει να έχει πρόσβαση πάνω από ένα άτομο, προκειμένου να επιμερίζονται οι ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πέτρος Γεραντζούνης υποστήριξε πως το τελικό πόρισμα δεν είναι απαγορευτικό προκειμένου η Διοικούσα Επιτροπή να κινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών.

 Ενταση και αμφισβήτηση

Οπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Ε.Κ.», το διήμερο συνέδριο ξεκίνησε την Τετάρτη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, εν μέσω υφέρπουσας έντασης, με μέλη του εξόριστου Διοικητικού Συμβουλίου να μοιράζουν φυλλάδια και σεκιούριτι να ελέγχουν την πρόσβαση στην πόρτα.

Στην είσοδο του κτιρίου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον Γεώργιο Γεωργόπουλο μοίραζαν φυλλάδια με την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου στα αιτήματα για προσωρινές διαταγές της Διοικούσας Επιτροπής, το οποίο δεν είχε κηρύξει παράνομο το Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη στις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021, ούτε αναγνώρισε τη Διοικούσα Επιτροπή ως νόμιμη διοίκηση, ούτε διέταξε τους έχοντες τα επίσημα έγγραφα της Ομοσπονδίας να τα επιστρέψουν στο Σταθάκειο.

Παράλληλα, από την επίσημη σελίδα της Ομοσπονδίας στο Facebook, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο στελέχους του Δ.Σ. Γεωργόπουλου, αλλά και με ηλεκτρονικά μηνύματα, οι αντιπρόσωποι προτρέπονταν να μην συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία συγκαλεί η Διοικούσα Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Σιώκης, τόσο την Τετάρτη, όσο και την Πέμπτη, έκανε λόγο για «μπούλινγκ σε Συλλόγους για να μην παραβρεθούν», ενώ ο Δημήτριος Καλαμαράς μίλησε για αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε πολύ αρχικό στάδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Επιτροπής Διαφάνειας που ορίστηκε τον Ιούνιο του 2023, η οποία αναφέρει πως το έργο της επικαιροποίησης των στοιχείων των Συλλόγων δεν έχει επικαιροποιηθεί και πως σε καμία περίπτωση η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να πάει σε εκλογές.

Πάντως, το διήμερο συνέδριο -η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται- έδωσε το «πράσινο φως» για εκλογές με ένα καταστατικό, η αλλαγή του οποίου έχει καταγγελθεί ως παράτυπη, αλλά και με μια σκληρή εσωτερική διαμάχη να παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου