Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Το ισχυρό αμερικανικό δολάριο επηρεάζει τον Κόσμο

  Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαϊου, 2024

Κάθε σημαντικό νόμισμα στον Κόσμο έχει υποχωρήσει έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, μια ασυνήθιστα μεγάλη μεταβολή που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Τα δύο τρίτα από τα περίπου 150 νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg έχουν εξασθενήσει έναντι του δολαρίου, η πρόσφατη ισχύς του οποίου απορρέει από τη μετατόπιση των προσδοκιών σχετικά με το πότε και κατά πόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας.

Τα υψηλά επιτόκια της Fed, ως απάντηση στον επίμονο πληθωρισμό, σημαίνουν ότι τα αμερικανικά κεφάλαια προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από ό,τι πολλά άλλα στον Κόσμο και οι επενδυτές χρειάζονται δολάρια για να τα αγοράσουν. Τους τελευταίους μήνες, το χρήμα έχει εισρεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια δυναμική που γίνεται αισθητή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους πολιτικούς και τους ανθρώπους από τις Βρυξέλλες έως το Πεκίνο, από το Τορόντο έως το Τόκιο.

Ο δείκτης δολαρίου, ένας συνήθης τρόπος μέτρησης της γενικής ισχύος του αμερικανικού νομίσματος έναντι μιας σειράς των κυριότερων εμπορικών εταίρων του, κυμαίνεται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (όταν τα αμερικανικά επιτόκια ήταν επίσης παρόμοια υψηλά).

Το γεν βρίσκεται σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το ευρώ και το καναδικό δολάριο υποχωρούν. Το κινεζικό γουάν παρουσιάζει αξιοσημείωτα σημάδια αδυναμίας, παρά τη δηλωμένη πρόθεση των αξιωματούχων να το σταθεροποιήσουν.

«Ποτέ δεν ήταν πιο αληθινό ότι η Fed είναι η Κεντρική Τράπεζα του Κόσμου», δήλωσε ο Τζέσι Ρότζερς (Jesse Rogers), οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Οταν το δολάριο ενισχύεται, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι γρήγορες και εκτεταμένες.

Το δολάριο βρίσκεται στη μία πλευρά σχεδόν του 90 τοις εκατό όλων των συναλλαγματικών συναλλαγών. Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος εντείνει τον πληθωρισμό στο εξωτερικό, καθώς οι χώρες πρέπει να ανταλλάσσουν περισσότερα από τα δικά τους νομίσματα για την ίδια ποσότητα αγαθών σε δολάρια, η οποία περιλαμβάνει τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τα παγκοσμίως εμπορεύσιμα προϊόντα, όπως το πετρέλαιο, που συχνά τιμολογούνται σε δολάρια. Οι χώρες που έχουν δανειστεί σε δολάρια αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερους λογαριασμούς τόκων.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν οφέλη για ορισμένες ξένες επιχειρήσεις. Ενα ισχυρό δολάριο ωφελεί τους εξαγωγείς που πωλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Αμερικανοί μπορούν να αγοράζουν περισσότερα ξένα αγαθά και υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων φθηνότερων διακοπών). Αυτό θέτει σε μειονεκτική θέση τις αμερικανικές εταιρείες που πωλούν στο εξωτερικό, καθώς τα προϊόντα τους εμφανίζονται πιο ακριβά, και θα μπορούσε να διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε μια εποχή που ο πρόεδρος Μπάιντεν προωθεί περισσότερη εγχώρια βιομηχανία.

Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα εξαρτάται από το γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο, και αυτό εξαρτάται από το γιατί τα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνουν υψηλά.

Οι επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Ασία. Αυτόν τον μήνα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον και μεταξύ άλλων δεσμεύτηκαν να «διαβουλεύονται στενά για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος». Η δήλωσή τους μετά τη συνάντηση σημείωσε επίσης τις «σοβαρές ανησυχίες της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας σχετικά με την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του ιαπωνικού γεν και του κορεατικού γουόν».

Πηγή: «The New York Times»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου