Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Διαδηλωτές του Κολούμπια κατέλαβαν εμβληματικό κτίριο ως απάντηση στις διαγραφές φοιτητών

Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν πορεία σε όλη την πανεπιστημιούπολη και κατέλαβαν ένα κτίριο νωρίς την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου το πανεπιστήμιο άρχισε να θέτει σε διαθεσιμότητα φοιτητές που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν φιλοπαλαιστινιακή κατασκήνωση.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να διαδηλώνουν γύρω από την πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν υπό τα συνθήματα “Ελεύθερη Παλαιστίνη” μετά τα μεσάνυχτα. Μέσα σε 20 λεπτά, ορισμένοι είχαν καταλάβει το Hamilton Hall, ένα κτίριο που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη από τη δεκαετία του 1960.

Μια φοιτητική ομάδα με την ονομασία Columbia University Apartheid Divest, η οποία οργάνωσε τον καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί από “μια αυτόνομη ομάδα μελών της κοινότητας του Κολούμπια”. Είπε ότι οι εν λόγω διαδηλωτές σχεδίαζαν να παραμείνουν στο κτίριο μέχρι το πανεπιστήμιο να υποχωρήσει στα αιτήματα του C.U.A.D., τα οποία περιλαμβάνουν την αποεπένδυση από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.

Νωρίτερα χθες, το πανεπιστήμιο Κολούμπια, απ’ όπου ξεκίνησε ένα φιλοπαλαιστινιακό κίνημα που επεκτάθηκε και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, άρχισε να τιμωρεί φοιτητές που αρνούνται να εγκαταλείψουν, «παρά μόνο δια της βίας», ένα καταυλισμό διαμαρτυρίας που έχει δημιουργηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Υποστηρικτές των Παλαιστινίων κρατούν σημαίες ενώ στέκονται πίσω από κάποιον που μιλάει κατά τη διάρκεια μιας φοιτητικής κατασκήνωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, Δευτέρα 29 Απριλίου 2024.(Ethan Cairns/The Canadian Press μέσω AP)

Το νέο κύμα της κινητοποίησης των φοιτητών και άλλων ανθρώπων κατά του πολέμου, που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει επεκταθεί σε αριθμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από την Καλιφόρνια (δυτικά) μέχρι τη Νέα Αγγλία (βορειοανατολικά) περνώντας από τις κεντρικές και τις νότιες πολιτείες της χώρας.

«Αρχίσαμε να αποβάλλουμε (διοικητικά) φοιτητές, στο πλαίσιο αυτού του νέου σταδίου ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολής μας», ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος για την επικοινωνία αντιπρόεδρος του Κολούμπια Μπεν Τσανγκ.

Έπειτα από ένα σχετικά ήρεμο σαββατοκύριακο στην πανεπιστημιούπολη, όπου έχει δημιουργηθεί ένα «χωριό» από σκηνές, η πρόεδρος του Κολούμπια Μινούς Σαφίκ ανακοίνωσε ένα τελεσίγραφο που εκπνέει στις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Κάλεσε τα 200 πρόσωπα που βρίσκονται στον καταυλισμό να φύγουν, αφού απέτυχαν διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέντε ημέρες για να βρεθεί μια φιλική λύση.

Αυτοί οι φοιτητές και άλλοι φιλοπαλαιστίνιοι, που απαιτούν από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κολούμπια να κόψει τις γέφυρες με μαικήνες ή με επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ισραήλ, είχαν απευθύνει τότε έκκληση «να προστατευθεί ο καταυλισμός».

«Δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας», φώναξε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Σουέντα Πόλατ, μια φοιτήτρια που έχει ηγετική θέση στο κίνημα και καταγγέλλει «μια τακτική εκφοβισμού που δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στο θάνατο περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων».

Δεκάδες νέοι έκαναν πορεία στην πανεπιστημιούπολη, με το πρόσωπο κρυμμένο κάτω από υγειονομικές μάσκες, χειροκροτώντας και φωνάζοντας «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία μέτρησε περίπου πενήντα ανθρώπους να παραμένουν στο μικρό καταυλισμό σε χαλαρή ατμόσφαιρα και χωρίς αστυνομική παρουσία.

Το Κολούμπια είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι δεν θα καλέσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να απομακρύνει τις σκηνές.

Πήγη: “New York Times”, “ΑΠΕ-ΜΠΕ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου