Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Βαθύ γαλανόλευκο στην επιτυχημένη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στην Νέα Υόρκη

Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την προσέλευση να είναι από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών, Ελληνοαμερικανοί κάθε ηλικίας έντυσαν στα γαλανόλευκα την 5η Λεωφόρο, συμμετέχοντας στην καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

(Η παρέλαση της Νέας Υόρκης συγκίνησε τους επισήμους – Τι δήλωσαν στον «Ε.Κ.»)

Παρά το γεγονός ότι αρκετά νωρίς συγκεντρώθηκαν τα πρώτα σύννεφα, ενώ για λίγα λεπτά ξεκίνησε βροχόπτωση, επαναφέροντας στη μνήμη τις εικόνες της περσινής χρονιάς, ουδείς πτοήθηκε και, όταν λίγο αργότερα ο ουρανός καθάρισε, η εικόνα έγινε από άκρον εις άκρον γιορτινή, με το κοινό να συγκεντρώνεται στις κερκίδες και τους παρελαύνοντες να γίνονται όλο και περισσότεροι στα μπλοκ εθνικοτοπικών συλλόγων, φορέων και κοινοτήτων.

Με τον Ελληνοαμερικανό δις πρωταθλητή του NFL με τους Κάνσας Σίτυ Τσιφς, Γιώργο Καρλαύτη, να παρελαύνει ως Μεγάλος Τελετάρχης, όπως επίσης και τον Υπουργό Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξη Βαφειάδη, το μπλοκ των επισήμων περιελάμβανε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σημαντικά ονόματα από τον ελληνικό πολιτικό χώρο, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γιώργος Καλαντζής, οι Βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας (ΝΔ), Νίνα Κασσιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) και ο υποψήφιος Βουλευτής  Παράλληλα, με τους επίσημους παρήλασαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, ο Μ.Α. της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου αλλά και ο Δήμαρχος Χίου, Δρ. Ιωάννης Μαλαφής.

Στην αντίπερα όχθη, η Επιτροπή Παρέλασης, με τον πρόεδρο Φίλιπ Κρίστοφερ, τους συμπροέδρους Ιωάννη Στρουμπάκη και Νομική Καστανά και τα μέλη των υποεπιτροπών, είχε κάθε λόγο να νοιώθει πως κέρδισε την μάχη, με δεδομένο πως ξεκίνησε μια διαδικασία προετοιμασίας με αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά έφτασε σε σημείο να διοργανώσει μια από τις πιο μαζικές παρελάσεις των τελευταίων ετών.

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παρατεταγμένοι μπροστά από την εξέδρα των επισήμων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς απέσπασε για μια ακόμη φορά το θερμό χειροκρότημα, στην πλέον συγκινητική και δυνατή στιγμή της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, φτάνοντας ως την εξέδρα των επισήμων, στην 68η Οδό, όπου έγινε η ανάκρουση και ερμηνεία του αμερικανικού και ελληνικού εθνικού ύμνου.

Φέτος, το ξεχωριστό στοιχείο ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας, η οποία έντυσε με έναν ξεχωριστό τρόπο την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, αναβαθμίζοντας την αίσθηση σε θεατές και συμμετέχοντες, σε ένα ξεχωριστό σκηνικό.

Το κεντρικό θέμα της φετινής παρέλασης ήταν η συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την ελληνοκυπριακή ομογένεια να έχει σημαντική εκπροσώπηση με κεντρικό σύνθημα το “Δεν Ξεχνώ” αλλά και αισθητή την διατράνωση του αιτήματος για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού μετά από πέντε δεκαετίες κατοχής.

Γιάννης Στρουμπάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Γιώργος Καρλάφτης, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Αλέξης Βαφειάδης. (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Την ίδια στιγμή, η έντονη παρουσία της νεολαίας, η μαζική παρουσία μικρών και μεγαλύτερων μαθητών από τα Ημερήσια και απογευματινά σχολεία της ομογένειας, όπως επίσης και η πολύ ενεργή συμμετοχή κοινοτήτων από τη Νέα Ιερσέη έδωσαν ένα ακόμη πιο ξεχωριστό χρώμα στην παρέλαση, η οποία ολοκληρώθηκε ακριβώς στις 5 το απόγευμα, με τα κενά να είναι μικρότερα σε σχέση με άλλα χρόνια.

Παράλληλα, στη μνήμη του θεατή θα μείνουν τα ασφυκτικά γεμάτα άρματα των Κοινοτήτων, με τα παιδιά, τις ελληνικές σημαίες και τις παραδοσιακές στολές να έχουν τον πρώτο λόγο, όπως και το βαθύ γαλανόλευκο στα πεζοδρόμια και τις εξέδρες, που παρέμειναν υπομονετικά αξιοποιώντας και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία που άγγιξε τους 73 βαθμούς Φαρενάιτ.

Στην παρουσίαση της παρέλασης ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Φιλιππίδης και Δημήτρης Φίλιος, όπως επίσης και η Νομική Καστανά, ενώ υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη από πλευράς της ERT WORLD, η οποία θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένα τις επόμενες ημέρες.

Γιώργος Καλατζής, Νίνα Κασσιμάτη, Γιάννης Στρουμπάκης, Αικατερίνη Νασίκα, Στέφανος Κασσελάκης, Γιώργος Καρλάφτης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Αλέξης Βαφειάδης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Φίλιππος Φόρτωμας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος στην εξέδρα των επισήμων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παρελαύνουν στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Κόσμος με σημαίες στις εξέδρες της 5ης Λεωφόρου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Οι εκφωνητές της παρέλασης, όπου διακρίνονται οι Δημήτρης Φίλιος, Δημήτρης Φιλιππίδης και Νομική Καστανά (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο ηθοποιός Στρατός Τζώρτζογλου στην εξέδρα των επισήμων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Διακρίνονται ο Μ.Α. Ευάγγελος Σέκερης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Σάββας Τσίβικος, η Πρέσβης Αικατερίνη Νασίκα και ο Αλέξης Βαφειάδης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μικρά κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές και κρατώντας ελληνικές σημαίες στο άρμα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το μπλοκ των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου