Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Καθήλωσε η ομιλία του μαθητή Δημητρίου Γαλανού στο κυβερνείο Μασαχουσέτης

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δημήτριος Γαλανός, μαθητής στην Γ’ τάξη του ελληνικού απογευματινού σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ Βοστώνης, καθήλωσε τους πάντες με την ομιλία που εκφώνησε στην εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης για την εθνική επέτειο της Ελλάδας, τόσο λόγω του περιεχομένου της όσο και για την εκφορά του λόγου του σε άπταιστα Ελληνικά. Καταχειροκροτήθηκε από τους ομογενείς οι οποίοι έσπευδαν να συγχαρούν τους γονείς του και την διευθύντρια του Σχολείου, Μαρία Κυριακαντωνάκη-Μπακόλα.

Η αδελφή του, Δωροθέα Γαλανού, μαθήτρια της Β΄ τάξης στο ίδιο σχολείο, απήγγειλε το ποίημα «Αθάνατη Ελλάδα».

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε ατόφια την ομιλία του Δημητρίου Γαλανού, κατά την επιθυμία δεκάδων ομογενών μας αναγνωστών και φίλων του «Εθνικού Κήρυκα».

Ιδού η ομιλία:

«Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω σήμερα για την Επανάσταση του 1821.

Φέτος, η 25η Μαρτίου έχει για μένα μια ξεχωριστή σημασία. Βρίσκομαι μακριά από την Ελλάδα, στη Βοστώνη, και όμως νιώθω πιο κοντά από ποτέ στην πατρίδα μου.

Την Κυριακή, θα παρελάσω μαζί με όλα τα ελληνικά σχολεία στο κέντρο της Βοστώνης. Θα υψώσω την ελληνική σημαία με περηφάνια και θα φωνάξω δυνατά ‘Ζήτω η Ελλάδα!’.

Πριν από 203 χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν υπό την τυραννία των Οθωμανών. Ο ελληνικός λαός υπέφερε από αδικίες, καταπίεση και εξαθλίωση.

Ομως, η φλόγα της ελευθερίας έκαιγε στις καρδιές των Ελλήνων. Ηρωες, όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης.

Πολέμησαν με θάρρος και αυτοθυσία για να διώξουν τους Οθωμανούς και να χτίσουν μια ελεύθερη Ελλάδα. Μετά από οκτώ χρόνια σκληρών μαχών, η Ελλάδα κατάφερε να νικήσει.

Η 25η Μαρτίου 1821 είναι μια ημερομηνία-σύμβολο. Σηματοδοτεί τη γέννηση του έθνους-κράτους μας και την απαλλαγή μας από την τυραννία.

Είναι μια μέρα μνήμης, τιμής και περηφάνιας. Θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας, που με θυσίες και αίμα δημιούργησαν την ελεύθερη Ελλάδα.

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Εχουμε το δικαίωμα να μιλάμε ελεύθερα, να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να ονειρευόμαστε ελεύθερα.

Εγώ, ως μαθητής που ζει μακριά από την Ελλάδα, νιώθω την ευθύνη να διατηρήσω ζωντανή την ελληνική κληρονομιά. Να μάθω την ελληνική γλώσσα, να γνωρίσω την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Και θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους μαθητές και τους γονείς των ελληνικών σχολείων: Ας διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της Ελλάδας στις καρδιές μας. Ας μάθουμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Ας μιλήσουμε για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Η Ελλάδα είναι η Πατρίδα μας. Είναι το Σπίτι μας. Είναι το Μέλλον μας.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Κλείνω την ομιλία μου με ένα απόφθεγμα του Οδυσσέα Ελύτη:

‘Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα, είναι μια Ιδέα.’

Η Ελλάδα είναι μια ιδέα που εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Είναι μια ιδέα Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.

Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την ιδέα. Να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα αντάξια της κληρονομιάς της.

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω η 25η Μαρτίου!».

Το τμήμα των ομογενών ευζώνων άνοιξε την Πολιτιστική εκδήλωση μετά το πέρας της παρέλασης στον Εθνικό Κήπο της Βοστώνης χορεύοντας με καμάρι όμορφους Ελληνικούς χορούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΟ μικρός Ελισσαίος Σαραντόπουλος ντυμένος τσολιάς σηκώνει με καμάρι την Ελληνική σημαία έτοιμος για την παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΟ Σύνδεσμος Ελλήνων Δικηγόρων της Βοστώνης και ο φοιτητικός σύλλογος του πανεπιστημίου του Suffolk στην παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΟ Χρήστος και η Ελένη Κακάμπουρα με τον γιο τους Αλέξανδρο και την εγγονούλα τους απόλαυσαν την παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΟ μικρός τσολιάς κρατώντας την Ελληνική σημαία στα χέρια προπορεύεται της ιστορικής κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης στην παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΗ ανερχόμενη κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Braintree της Μασαχουσέτης συμμετείχε στην παρέλαση δυναμικά με τον ιερέα της, το σχολείο της και τους ενορίτες της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΟμογενείς από διάφορα μέρη της Βοστώνης, πόλεις και πολιτείες της Νέας Αγγλίας, κρατώντας την Ελληνική σημαία στα χέρια ζητωκραύγαζαν «Ζήτω η Ελλάδα» χειροκροτώντας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΗ κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλιγκτον Μασαχουσέτης έκανε δυναμική παρουσία στην παρέλαση με επικεφαλής τον ιερέα της, το κοινοτικό συμβούλιο, και τους ενορίτες της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΗ κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Λιν Μασαχουσέτης η οποία κάθε χρόνο δίνει το παρόν στην παρέλαση με τον ιερέα της, το κοινοτικό συμβούλιο, το σχολείο και τους νέους της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΗ ιστορική κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ Μασαχουσέτης, η οποία έδωσε και φέτος όπως άλλωστε και κάθε χρόνο δυναμικό παρόν στην παρέλαση, τιμώντας τους ήρωες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΟι συντονιστές της παρέλασης οι οποίοι κοπίασαν πολύ για την εύρυθμη λειτουργία και διεξαγωγή της παρέλασ
ης, συντονίζοντας τα τμήματα, τις μπάντες, τα άρματα, τα σχολεία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου