Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς σε 8,8 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο

Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ελάχιστα μεταβλήθηκαν τον Φεβρουάριο, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε, χθες Τρίτη, ότι οι εργοδότες ανακοίνωσαν 8,76 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τα 8,75 εκατομμύρια τον Ιανουάριο και περίπου ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Ομως η έρευνα για τις θέσεις εργασίας και την εργασιακή κίνηση, ή JOLTS, έδειξε ότι οι απολύσεις αυξήθηκαν σε 1,7 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο από 1,6 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023. Ο αριθμός των Αμερικανών που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους -ένδειξη εμπιστοσύνης ότι μπορούν να βρουν καλύτερες αμοιβές ή συνθήκες εργασίας αλλού- αυξήθηκε συγκρατημένα στα 3,5 εκατομμύρια.

Οι μηνιαίες κενές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από το μέγιστο των 12,2 εκατομμυρίων τον Μάρτιο του 2022, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Πριν από το 2021, δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ τα 8 εκατομμύρια.

Το υψηλό επίπεδο των κενών θέσεων εργασίας αποτελεί ένδειξη της δύναμης και της αντοχής της αγοράς εργασίας. Οταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς της πριν από δύο χρόνια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ύφεση.

Αντ’ αυτού, η Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται και οι εργοδότες αναζητούσαν νέους εργαζόμενους και κρατούσαν αυτούς που ήδη είχαν. Παρ’ όλο που το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% τον Φεβρουάριο, έχει διαμορφωθεί κάτω από το 4% για 25 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από τη δεκαετία του 1960.

Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει τον πληθωρισμό. Τον Φεβρουάριο, οι τιμές καταναλωτή ήταν αυξημένες κατά 3,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα – από το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων δεκαετιών σε ετήσια βάση, που ήταν 9,1% τον Ιούνιο του 2022.

Ο συνδυασμός της χαλάρωσης του πληθωρισμού και της γενναίας αύξησης της απασχόλησης έχει αυξήσει τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα καταφέρνει να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» – να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο Ιούλιο και έχει διαμηνύσει ότι σχεδιάζει να αντιστρέψει την πορεία της και να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024. Αλλά δεν φαίνεται να βιάζεται να ξεκινήσει, δεδομένης της δύναμης της Οικονομίας και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

«Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να είναι αυξημένες σε σχέση με τις προ της πανδημίας μετρήσεις, υποδηλώνοντας ακόμη ισχυρή ζήτηση για εργαζόμενους», δήλωσε η Ρουμπέλα Φαρούκι (Rubeela Farooqi), επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics στις ΗΠΑ. «Το ισχυρό σκηνικό της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που υποχωρεί αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο υποστηρίζει την τρέχουσα υπομονετική στάση της (Fed) όσον αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής».

Πηγή: «Associated Press»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου