Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

«Bloomberg» για Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε σε πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αλλά δεν του βγαίνει

Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2024

ΑΘΗΝΑ. Ο «Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο νέος ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης, έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να κερδίσει ψηφοφόρους εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά θα πρέπει πρώτα να πείσει το ίδιο του το κόμμα, με τις προοπτικές να είναι θολές», γράφει το «Bloomberg» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν μια αταίριαστη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που καταφερόταν κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ και παραλίγο να εξαναγκάσει τη χώρα να βγει από το ευρώ το 2015. Ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν επί της ουσίας άγνωστος προτού κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο και εξελέγη πρόεδρος μόνον εξαιτίας του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του με το να μην υποστηρίξει κανέναν από τους υποψηφίους.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ηγέτης του κόμματος, του οποίου οι απόψεις -όπως η υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων και η καθιέρωση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για τους εργαζόμενους- ταιριάζουν περισσότερο με το παρελθόν του στη Wall Street παρά με τους ακτιβιστές της παλιάς σχολής, των οποίων προσπαθεί τώρα να ηγηθεί.

«Επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να διαλύεται», σχολιάζει το άρθρο του πρακτορείου, αναφερόμενο στις αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα -που το άφησαν με μόλις 36 βουλευτές- και στον καταποντισμό του στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 12%, από το 36% στην κορύφωση της ακμής του το 2015.

 «Πριν από τρεις μήνες ανέλαβα, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα»

«Ο Κασσελάκης είναι ένας κεντρώος πολιτικός με φιλελεύθερες απόψεις», αναφέρει ο Κώστας Χατζηελευθερίου, ένα από τα πρώτα μέλη του κόμματος, που παραιτήθηκε μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείς να τοποθετήσεις κάποιον μόνο γιατί είναι όμορφος ή cool» συνεχίζει.

Τι λέει ο ίδιος ο Κασσελάκης στο «Bloomberg»; «Ανέλαβα πριν από μόλις τρεις μήνες. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε βέβαιοι, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο θυμίζει ότι ο Κασσελάκης ήταν εθελοντής στην προεκλογική καμπάνια του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν το 2008, αλλά κατέβηκε στην ελληνική πολιτική αρένα στις εκλογές του 2023, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη που ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Κασσελάκης ευνοήθηκε από τη σιωπή του Τσίπρα», λέει στο «Bloomberg» ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κι όπως αναφέρει το πρακτορείο, «ο Κασσελάκης υλοποιεί στην πραγματικότητα τη στρατηγική στροφή που ξεκίνησε υπό τον προκάτοχό του. Ο Τσίπρας μπορεί να είναι διάσημος επειδή αψήφησε τις αξιώσεις της ΕΕ για περικοπές στον προϋπολογισμό το 2015, αλλά κυβέρνησε για άλλα τέσσερα χρόνια μετά απ’ αυτό και στο τέλος εφάρμοσε ένα πρόγραμμα ωμής λιτότητας».

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά το τραύμα των χρόνων της κρίσης, υπάρχει μια λογική στις προσπάθειες μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο», σημειώνει το πρακτορείο, αλλά «οι Ελληνες ψηφοφόροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα. Χωρίς τον χαρισματικό Τσίπρα στο τιμόνι, το κόμμα χάνει τους πιο ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του, χωρίς να πείθει μετριοπαθείς να μετακινηθούν από το ΠΑΣΟΚ».

Ο Κασσελάκης, ωστόσο, απορρίπτει τις ταμπέλες. «Ο όρος ‘ριζοσπαστική αριστερά’ δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά», είπε ο Κασσελάκης στο «Bloomberg». «Αυτό που θέλει να πει είναι ‘πρωτοποριακή αριστερά’ (groundbreaking left). Η αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που θα κάνουν την ελίτ να νιώθει άβολα».

«Ολη μου η ζωή, και σίγουρα η ζωή μου στην ελληνική πολιτική, έχει υπάρξει ριζοσπαστική – πρωτοποριακή», προσθέτει.

Η «υπερέκθεση» Κασσελάκη

Οι νεοεκλεγέντες αρχηγοί κομμάτων συνήθως καταγράφουν άνοδο στις δημοσκοπήσεις, αλλά με τον Κασσελάκη συνέβη το αντίθετο, επισημαίνει το «Bloomberg». Σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «έχει υπερεκτεθεί». Χαρακτηρίζει μάλιστα «ρηχές» τις πολιτικές ιδέες του, γι’ αυτό και οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι να του εμπιστευτούν την οικονομία και την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τόσους κόπους και θυσίες.

Με τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχο του παιχνιδιού και τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει διαρκώς σε ποσοστά, ο κ. Χατζής εκτιμά ότι πιθανώς ο Κασσελάκης, που ζούσε στο Μαϊάμι και ήταν άγνωστος στους Ελληνες ψηφοφόρους, δεν θα βρίσκεται για πολύ στο προσκήνιο, και η θρυαλλίδα των εξελίξεων μπορεί να ανάψει μια φτωχή επίδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο κ. Κασσελάκης «δεν είναι κολλημένος με την πολιτική γιατί δεν ξέρει τι άλλο να κάνει στη ζωή του», υποστηρίζει ο καθηγητής Νομικής και Οικονομικών. «Είναι ένας άνδρας με μια καριέρα, μια ζωή εκτός της Ελλάδας, με επιχειρήσεις, επιτυχίες – έχει μια εναλλακτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου