Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Εσθονία: Aπελαύνει τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησία

 Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2024

Το Ταλίν αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια παραμονής του Μητροπολίτη Ευγένιου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - «Απειλή για την εθνική ασφάλεια»

ΗΕσθονία έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εγκαταλείψει τη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για την εθνική ασφάλεια, μετέδωσε σήμερα το εσθονικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR.

Οι αρχές αρνήθηκαν να παρατείνουν την άδεια παραμονής του Μητροπολίτη Ευγένιου, κατά κόσμον Βαλέρι Ρεσέτνικοφ, ο οποίος ηγείται της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, και ο οποίος οφείλει να φύγει από τη χώρα έως τις 6 Φεβρουαρίου, ανέφερε το ERR, επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Ρεσέτνικοφ «να σταματήσει να υπερασπίζεται το καθεστώς του Κρεμλίνου και τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας σε δηλώσεις του», αλλά δεν το έκανε αυτό, είπε ο εκπρόσωπος.

Ούτε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε οι εσθονικές αρχές ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλιο.

Η Εσθονία και οι γείτονές της στη Βαλτική, η Λετονία και η Λιθουανία, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας που αγωνίζεται κατά της ρωσικής εισβολής. Και τα τρία κράτη της Βαλτικής τελούσαν για δεκαετίες υπό τη διακυβέρνηση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί και η Ουκρανία.

Στην κυρίως κοσμική Εσθονία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, με κλήρο μια μη αμελητέα ρωσική μειονότητα της χώρας, έχει τη μεγαλύτερη διάδοση, με το 16% του πληθυσμού να δηλώνει πίστη σε αυτήν.

Οι Ρώσοι αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο του 1,3 εκατομμυρίου πληθυσμού της Εσθονίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

Η Λουθηρανική Εκκλησία, την οποία προτιμούν οι Εσθονοί, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το 8% του πληθυσμού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Ρώσο πολίτη που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ταρτού ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου