Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Δημήτρης Ψαριανός : Πέθανε ο «Μεγάλος Ερωτικός» τραγουδιστής

 Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2020

Ο γνωστός τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Δημήτρης Ψαριανός : Πέθανε ο «Μεγάλος Ερωτικός» τραγουδιστής | tovima.gr

Σε πένθος βυθίστηκε η ελληνική μουσική σκηνή με την είδηση του χαμό του Δημήτρη Ψαριανού.

Ο γνωστός τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Ο Δημήτρης Ψαριανός γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1948 στην Πρέβεζα.

Σπούδασε τραγούδι και κιθάρα. Το 1972 ο Δημήτρης Ψαριανός ερμήνευσε τα τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη.

Το 1980 ερμήνευσε τον κύκλο τραγουδιών «Τα ερωτικά» σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και ποίηση Πάμπλο Νερούδα σε ελεύθερη απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Το 1981 ο Δημήτρης Ψαριανός κυκλοφόρησε το δίσκο «Τα τραγούδια που Αγαπώ», ενώ συμμετείχε και σε δισκογραφικές δουλειές γνωστών συνθετών και τραγουδοποιών, όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και ο Σάκης Τσιλίκης.

Ο Μεγάλος Ερωτικός

Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι πιθανόν το μεγαλύτερο έργο που γράφτηκε ποτέ από έλληνα συνθέτη και το τραγούδησε με την ανεπανάληπτη φωνή του ο Δημήτρης Ψαριανός μαζί με τη σπουδαία Φλέρυ Νταντωνάκη.

Ο Μεγάλος Ερωτικός του Μάνου Χατζιδάκι είναι κύκλος τραγουδιών και ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Columbia, μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 28 Νοεμβρίου του 1972.

Ωστόσο το έργο ξεκίνησε να γράφεται από τον Χατζιδάκι, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της ελληνικής δικτατορίας.

Τραγούδησαν η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός. Το εξώφυλλο ήταν του Γιάννη Μόραλη.

«Ο Μεγάλος Ερωτικός δε φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται.

Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των ελλήνων ποιητών, σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ’ ερημοκκλήσια μακρινά με την συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας.

Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία» είχε δηλώσει μιλώντας για το έργο ο κορυφαίος Μάνος Χατζηδάκις.

Το ομώνυμο φιλμ του Παντελή Βούλγαρη, περιλέμβανε στιγμιότυπα της ηχογράφησης του δίσκου και συνεντεύξεις των τραγουδιστών.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου