Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Παν. Τσέλικας: Ο μοναδικός που καλλιεργεί τοματίνια στον Κάμπο

 Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Ο λόγος για τον παραγωγό κ. Τσελίκα Παναγιώτη που έχει τη μονάδα του, θερμοκήπια και συσκευαστήριο στο Βαρθολομιό.

Τρία χρώματα

Ο κ. Τσελίκας Παναγιώτης μας ξεναγεί στα θερμοκήπιά του εκτάσεως οκτώ στρεμμάτων: «Εδώ έχω τοματίνι σκούρο, «μαύρο» το λέει η αγορά, ποικιλία crispino. Δίπλα έχω καλλιέργεια κίτρινου, όχι οβάλ, αλλά στρογγυλό, με ονομασία star gold. Πιο δίπλα το κόκκινο τοματίνι, που λέγεται «βελανίδι» λόγω σχήματος, ποικιλίας lobello.

Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια τους είναι 20-28°C. Η διαδικασία συγκομιδής συνεχίζεται και είναι όπως βλέπετε δύσκολη».

Απόδοση και τιμή

Όσον αφορά την απόδοση και την τιμή  ο κ. Τσελίκας αναφέρει: «Η έκταση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας καταλαμβάνει 8 στρέμματα  και η απόδοση  συνολικά είναι 80 τόνοι το χρόνο. Την καλλιέργεια την ξεκίνησα πριν από πέντε χρόνια σε μικρή έκταση και σιγά- σιγά επεκτάθηκε και στόχος μου είναι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο μέσος όρος της τιμής πώλησης όλο το χρόνο κυμαίνεται γύρω στο 1,30, γιατί μπορεί να πουλήσω και 0,80 λεπτά αλλά και 2,50 το κιλό».

Τα ντοματίνια συσκευάζονται σε πλαστικά αεριζόμενα κουτιά

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά τη διάθεση: «Το προιόν διατίθεται σε πελάτες που τροφοδοτούν μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και σε πολλούς πελάτες στη Λαχαναγορά του Ρέντη.

Η πρώτη φύτευση γίνεται  αρχές Φεβρουαρίου με παραγωγή Απρίλιο Μάϊο Ιούνιο και Ιούλιο και δεύτερη φύτευση αρχές Αυγούστου με παραγωγή Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Την άνοιξη η απόδοση αγγίζει τους έξι τόνους και η δεύτερη τους 4 τόνους το στρέμμα. Το κόστος της καλλιέργειας υπέρ-υψηλό! Περίπου 6.000 ευρώ το στρέμμα.» Να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο προϊόν δεν γίνονται εισαγωγές γιατί η παραγωγή καλύπτει την εγχώρια αγορά.

Έτοιμα για να διατεθούν σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αθήνα

Οι γεύσεις

Φυσικά κάθε ντοματίνι έχει και διαφορετική γεύση. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσελίκα: «Τα κόκκινα βελανίδια είναι συνήθως πιο γλυκά από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Τα «μαύρα» είναι πολύ ζουμερά και αρωματικά και εκρήγνυνται στο στόμα με ντοματένια νοστιμιά. Τα κίτρινα ντοματίνια, στρογγυλά ή βελανίδια, κατά κανόνα έχουν πιο φρουτώδη γεύση και είναι λιγότερο ζουμερά και λιγότερο γλυκά».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου