Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Τουρκία: Ράλι της λίρας μετά τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της τελευταίας διετίας

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2020

toyrkia-rali-tis-liras-meta-ti-megalyteri-ayxisi-epitokion-tis-teleytaias-dietias0

«Πρεμιέρα» του νέου διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας με τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της τελευταίας διετίας, σε μια απόφαση που πυροδότησε ισχυρό ράλι της λίρας και των τραπεζικών μετοχών.

Στην παρθενική του συνεδρίαση, ο Νατσί Αγκμπάλ ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου ρέπο μίας εβδομάδας κατά 475 μονάδες βάσης, στο 15% από 10,25%, σε μια τολμηρή κίνηση που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά θα κάνει πράξει τη δέσμευσή του για την εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς τις αγορές.

Η απόφαση για αύξηση του κόστους δανεισμού δείχνει ότι εν αντιθέσει με τους προκατόχους του, ο Αγκμπάλ -που διορίσθηε αυτό το μήνα στο πλαίσιο του «μίνι ανασχηματισμού» του οικονομικού επιτελείου, με απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ– έχει και την υποστήριξη του προέδρου Ερντογάν για πιο ορθόδοξη πολιτική συγκράτησης της κατρακύλας της λίρας και αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Έχοντας αποκαλέσει εαυτόν «πολέμιο των επιτοκίων» και υποστηρίζοντας ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί αντί να μειώνει τον πληθωρισμό, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον νέο υπουργό Οικονομικών με πολιτικές φιλικές προς την αγορά και αφότου είδε τη λίρα να κατρακυλάει δίχως σταματημό.

Στον απόηχο της απόφασης, η λίρα έκανε ράλι με άνοδο 2,5% έναντι του δολαρίου, για να μετριάσει στη συνέχεια τα κέρδη της. Θετικό κλίμα και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον γενικό δείκτη Borsa Istanbul 100 Index να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 0,4%, ενώ ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών υπεραπέδιδε, με κέρδη σχεδόν 3%.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου