Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ανάλυση: Περί των εν Βοστώνη παρασκηνιακών μεθοδεύσεων

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

 Του Θεοδώρου Καλμούκου


Οι υπονομεύσεις σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των αποφάσεων  της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 8ης Οκτωβρίου 2020 συνεχίζονται στη Βοστώνη. Αυτό προέκυψε εναργώς από την αποκάλυψη του σημειώματος-επιστολής του προέδρου του Συνδέσμου Κληρικών Βοστώνης, π. Αθανασίου (Τομ) Τσινίνη προς τους ιερείς στην έκδοση μας του Σαββατοκύριακου 28&29 Νοεμβρίου.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για αυτοαποκάλυψη καθότι το αποδεικτικό στοιχείο προήλθε από τον ίδιον τον πρόεδρο του Ιερατικού Συνδέσμου. Ο π. Τσινίνης ανεπίγνωστα, ίσως, απεκάλυψε ότι πίσω από την όλη διαδικασία του γράμματος που ετοιμάσθηκε και προοριζόταν να σταλθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου ήταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μεθόδιος.

Ιδού τι ακριβώς έγραψε ο π. Τσινίνης: «Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεθόδιο για να συζητήσουμε το γράμμα της αδελφότητας μας προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Επαρχιακή Σύνοδο».  

Ο π. Τσινίνης έγραψε ακόμα τα εξής ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά: «Οπως δήλωσα αρκετές φορές στη διάρκεια των συνεδριάσεων μας, είχαμε θέσει υπ’ όψη του Σεβασμιοτάτου τις διορθωμένες εκδοχές του γράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας».  Ουσιαστικά ο π. Τσινίνης ομολογεί πως είχε καταστεί  ο Μητροπολίτης Μεθόδιος συνεργός στα μεθοδευόμενα και πως ο ίδιος τα καθοδηγούσε αφού ενημερωνόταν για τις «διορθωμένες εκδοχές του γράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας».

Να υπενθυμίσω ότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την τελευταία συνεδρίαση της, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, επέβαλλε στον Μητροπολίτη Μεθόδιο την τιμωρία της αργίας από κάθε ιεροπραξία μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προστεί σε Λειτουργίες, να χοροστατήσει σε εσπερινούς ή να τελέσει οποιαδήποτε άλλη Ακολουθία, ή μυστήριο όχι μόνο εντός των ορίων της Μητρόπολης Βοστώνης, αλλά σ’ ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και γενικότερα σε καμία Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο. Πρόκειται για την πιο αυστηρή τιμωρία που μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον ιεράρχη.

Όπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» στη συνεδρίαση της Συνόδου έγινε λόγος ακόμα και για καθαίρεση του κ. Μεθόδιου. Μ’ άλλα λόγια η Εκκλησιαστική του Αρχή, δηλαδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί Αυτόν Ιερά Σύνοδος  έχουν άρει ολοσχερώς την εμπιστοσύνη τους από τον κ, Μεθόδιο, κι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η ποινή της αργίας, η οποία επέχει και θέση μιας διευκόλυνσης του να απέλθει εθελουσίως.

Βέβαια αν υπήρχε στοιχειώδης έστω ευθιξία ο Μεθόδιος από την πρώτη κι όλας ημέρα της επιβολής της αργίας έπρεπε να είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της Εκκλησιαστικής του Αρχής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Αντ’ αυτού, δηλαδή, αντί να δείξει κάποια ταπείνωση και συνοχή, επιδίδεται σε παρελκυστικές τακτικές, παρασκηνιακές κινήσεις και υπονομεύσεις κρυπτόμενος πίσω από τον Τσινίνη, λες κι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.

Εκανε και κάτι άλλο ο π. Τσινίνης, αποκάλυψε επίσης πως θα συνεχίσουν τις ενέργειες τους σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, αναφορικά με το σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής. Έγραψε συγκεκριμένα πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης μου με τον σεβασμιότατο συμφωνήσαμε πως αν και δεν θα στείλουμε το γράμμα, ως αδελφότητα (ιερατικός σύνδεσμος) οφείλουμε να συνεχίσουμε τη σοβαρή συζήτηση για την πορεία και το μέλλον της Αρχιεπισκοπής και το καινούργιο σύνταγμα».

Αντί ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ως Επίσκοπος να σταματήσει τους ιερείς από το να επιδίδονται σε υπονομευτικές ενέργειες και να πάψουν να ασχολούνται με θέματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητας τους, συμφώνησε «να συνεχίσουμε τη σοβαρή συζήτηση για την πορεία και το μέλλον της Αρχιεπισκοπής και το καινούργιο σύνταγμα».

Και κάτι άλλο ακόμα διερωτάται κανείς άραγε γι’ αυτό πληρώνουν οι κοινότητες αδρά τους ιερείς της Βοστώνης, για να επιδίδονται σε παρασκηνιακές υπονομεύσεις του Αρχιεπισκόπου τους, του Πατριάρχη τους, του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή για να επιτελούν έργο ιερό και σωτήριο στις ενορίες τους;

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου